Tragédiák bringázás közben

A kerékpársportban számos végzetes szerencsétlenséget jegyezhettünk fel, ezek egyik része edzés, másik része verseny közben történt – de leginkább közlekedési baleset következtében.

Néhány hete számolt be róla a The Guardian, hogy edzés közben halálos kimenetelű balesetet szenvedett Gwen Inglis amerikai országúti kerékpáros, aki a 45–49 éves korosztályban hazája bajnoka volt. A brit napilap szerint a tragédia otthonához közel, Denverben érte, miközben férjével, Mike-kal kerekezett. Szemtanúk szerint a sportolónő halálát egy a kerékpársávba kisodródó Nissan okozta. Később kiderült, hogy a vétkes sofőr, a 29 esztendős Ryan Scott Montoya az előző éjszaka alkoholt és marihuánát fogyasztott.

„A Coloradói Kerékpáros-szövetség egyik legjobb versenyzőjét veszítette el – olvasható a szervezet közleményében. – Nehéz szavakba önteni, mekkora fájdalmat okoz egy ilyen kitűnő bringás halála. Lenyűgöző személyiség volt, aki nemcsak az állami, hanem az országos bajnokságot is megnyerte, ráadásul sokan a példaképüknek tekintették.”

Ebben az évben egy másik halálos bringásbaleset is történt: január 25-én a kolumbiai Daniel Pedraza Castillót autóbusz ütötte el, amely azért tolatott, hogy felvegyen egy, az út szélén maradt utast.

Egyáltalán nem ritkák a fentiekhez hasonló tragédiák, amelyek többsége edzés vagy verseny közben történt. Az elsőt még 1894-ben jegyezték fel, amikor a francia pályakerékpáros Pierre Froget óriásit bukott a Vichyben található Velodrome-ban rendezett tandemversenyen. A baleset után hat nappal belehalt sérüléseibe, mindössze 21 évet élt.

Nicole Reinhart kétszeres Pánamerikai Játékok-győztes amerikai országúti és pályakerékpár-versenyző 2000-ben vesztette életét 24 évesen. A bostoni BMC Tour-on, verseny közben bal lábával nekiütközött az útpadkának, lerepült a kerékpárról, és egy fának csapódott. A történelem kegyetlen fintora, hogy kísértetiesen hasonló körülmények között halt meg 2011-ben a belga Wouter Weylandt is.

A kazah Andrej Kiviljev a 2003-as Párizs–Nizza országúti kerékpárversenyen hunyt el, miután negyven kilométerrel a cél előtt ütközött egyik versenytársával, és fejjel az aszfaltnak csapódott. Az amerikai Brett Malint 2003-ban a Race Across America ultrakerékpáros-versenyen ütötte el egy kamion, sőt két évvel később – ugyanezen a viadalon – hasonlóan járt honfitársa, Bob Breedlove, akit egy furgon gázolt el.

Mike Hallnak is idő előtt kellett távoznia az élők sorából. A brit országúti állóképességi kerékpáros 2017-ben hunyt el, amikor az 531 kilométeres Indian Pacific Wheel versenyen, Canberra külvárosában elütötte egy autó. Egy teherautó a kolumbiai Néstor Mora és két társa halálát okozta edzés közben 1995 februárjában. A baleset során a jármű egy másikkal ütközött, amely nekivágódott a Team Postobon bringásainak.

Rendkívül szerencsétlen és sajnálatos eset az ausztrál Luke Harropé. A tehetséges kerekest 2002 januárjában edzés közben halálra gázolta egy autó Brisbane-ben. A lopott járművet egy jogosítvánnyal nem rendelkező személy vezette, akit később óvadék ellenében szabadlábra helyeztek. Egy évvel később a Gold Coast Triathlon versenyt – Harrop emlékének tisztelegve – Gold Coast Triathlon–Like Harrop-emlékversenynek nevezték el.

 

Andrej Kiviljev 2003-ban veszítette életét a Párizs-Nizza országúti kerékpárversenyen. Fotó: AFP/Franck Fife

 

Végül említsük meg Ben Sonntag amerikai profi hegyikerékpárost, aki 2020. március 4-én a Colorado állambeli Durango közelében rótta a kilométereket, amikor egy furgon elütötte. Sonntag nemcsak kerekezésben, hanem téli triatlonban és sífutásban is több címet birtokolt.

A címlapon: Gwen Inglis

Fotó: Imago Images

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.