Vas Kata Blanka dobogóközelben a vk-n

Hárman képviselték hazánkat a csehországi hegyikerékpáros-világkupaversenyen a cross country (XCO) szakágban. A tehetséges juniorkorú hölgy negyven ranglistaponttal gazdagodott.

Egy év szünet után újra világranglista pontokért hajtottak a magyar bringások a szeptember 29. és október 4. között a csehországi Nové Mesto na Moravéban rendezett világkupán a hegyikerékpárosok cross country (XCO) szakágában. Mint arról korábban beszámoltunk, Csehországban a világkupa-sorozat első két állomásán mindössze hárman képviselték a magyar színeket. A válogatott tagjaként Vas Kata Blanka a leány U23-asok, Palumby Zsombor az elit férfiak mezőnyében vágott neki a küzdelmeknek, Benkó Barbara pedig csapatát, a Ghost Factory Racing Teamet képviselte az elit női mezőnyben. Cser Gábor, a válogatott szövetségi kapitánya a világkupa előtt nyilatkozott szerkesztőségünknek, és elmondta, a juniorok között szereplő Vas Kata Blanka indul a legnagyobb eséllyel a viadalon.

A mieink először október 1-jén, csütörtökön ültek nyeregbe, s a szövetségi kapitány örömére a mindössze 19 esztendős Vas Kata Blanka az 5. helyen végzett az 51 bringást felvonultató juniormezőnyben. Az első helyen célba érő 22 éves olasz Giorgia Marchet 1 perc 10 másodperccel előzte meg a magyar lányt, aki 53 másodpercre volt a dobogótól. Kitűnő szereplésének köszönhetően Vas Kata Blanka 40 világranglistaponttal gazdagodott.

„Rendkívül büszke vagyok, hogy elértük célunkat, azaz az első ötbe kerültünk – értékelt Cser Gábor. – Sajnos néhány technikai hiba, valamint egy kisebb esés következtében Blanka hátrányba került, így nem érhetett oda a dobogóra. A szombati folytatásra egy teljesen új, a terepre alkalmasabb kerékpárt szereztünk neki, amellyel remélem, még eredményesebben szerepel.”

Hetvenhárom indulóval tartották meg a nők elitversenyét, amelyen Benkó Barbara huszonnegyedikként gurult át a célvonalon. A futamot a francia Loana Lecomte nyerte meg Benkó csapattársa, a holland Anne Terpstra előtt. A férfiaknál Palumby Zsombor a 119 tagú mezőny végén fejezte be a küzdelmeket, a dobogó felső fokára a dán Simon Andreassen állt fel.

 

Vasárnapi teljesítményével Benkó Barbara elégedetlen volt.

 

„Benkó Barbara helyezése figyelemre méltó, nagyon jó formában versenyzett. Kitűnő eredmény, hogy ebben az erős mezőnyben bekerült a legjobb harminc közé. Sajnos Palumby Zsombornak nem jött ki a lépés, de úgy vélem, vasárnap jobb lesz a folytatás” – így a kapitány.

A pénteki pihenőnapot követően szombaton folytatódott a sorozat. Kora délután ismét Vas Kata Blankára figyeltünk, aki ezúttal nem tudta megismételni csütörtöki remek szereplését, de így is hatodik lett. A futamon a holland Ceylin del Carmen Alvarado győzött.

Vasárnap a felnőttek ültek újra nyeregbe, és szomorúan állapítottuk meg, hogy a nők elitfutamában a csütörtökön kiválóan helytálló Benkó Barbara nem tudta befejezni a küzdelmeket. A nők elitversenyét a francia Pauline Prevot Ferrand nyerte meg. A férfiaknál Palumby Zsombor ugyanakkor a 85. helyen ért célba, ezzel sokat javított három nappal korábbi eredményén. A férfiak elitmezőnyében a világranglista második helyezettje, a brazil Henrique Avancini bizonyult a legjobbnak.

„Az első futamon nagyon jól kijött a lépés, a másodikon azonban az ellenfelek helyett az egészségügyi problémámmal kellett megküzdenem, úgyhogy a vasárnapi teljesítményem értékelhetetlen – fogalmazott felettébb önkritikusan Benkó Barbara. – Egyelőre nem tudom megmondani, indulhatok-e a világbajnokságon, ez csak a következő néhány napban derül ki.”

 

A szövetségi kapitány szerint Palumby Zsombor javuló formát mutatott.

 

A szövetségi kapitány higgadtan értékelte a magyarok világkupa-szereplését.

„Vas Kata Blanka talán kicsivel eredményesebben szerepelt volna, ha a két verseny között nem kell kerékpárt cserélnünk. Szombatra még nem járatódott be az új bringája, de a vébére rendben lesz. Nehéz versenyre számítok, mert néhány juniorkorú kerékpáros, aki a világkupán a felnőttek között indult, a vb-n az U23-asok között szerepel. Ha Benkó Barbarát át tudjuk segíteni a hullámvölgyön, biztos vagyok benne, hogy a legjobb harminc között végez. Palumby Zsombor javuló formát mutat, remélem, neki is kijön majd a lépés” – adott összefoglalót Cser Gábor.

A mieinknek nem sok idejük marad a pihenésre, szerdán ugyanis az ausztriai Leogangban rajtol az XCO-világbajnokság, amelyen Vas Kata Blanka, Palumby Zsombor és – elvileg – Benkó Barbara mellett több juniorkorú kerekes is rajthoz áll.

 

A Mercedes-Benz UCI világkupaverseny magyar érdekeltségű eredményei

1. forduló, október 1., csütörtök

Leány U23:

1. Giorgia Marchet (Olaszország), 2. Ceylin del Carmen Alvarado (Hollandia), 3. Haley Batten (Egyesült Államok), …5. Vas Kata Blanka

Női elit:

1. Loana Lecomte (Franciaország), 2. Anne Terpstra (Hollandia), 3. Pauline Ferrand Prevot (Franciaország), …24. Benkó Barbara

Férfi elit:

1. Simon Andreassen (Dánia), 2. Maxime Marotte (Franciaország), 3. Milan Vader (Hollandia) …101. Palumby Zsombor

 

2. forduló, október 3–4., szombat–vasárnap

Leány U23:

1. Ceylin del Carmen Alvarado (Hollandia), 2. Marika Tovo (Olaszorzság), 3. Helene Clauzel (Franciaország), …6. Vas Kata Blanka (Magyarország)

Női elit:

1. Pauline Ferrand Prevot (Franciaország), 2. Anne Terpstra (Hollandia), 3. Loana Lecomte (Franciaország), …Benkó Barbara DNF

Férfi elit:

1. Henrique Avancini (Brazília), 2. Milan Vader (Hollandia), 3. Nino Schurter (Svájc), …85. Palumby Zsombor

Az év hátralévő világkupaversenyei (cross country):

Október 15–18., Maribor, Szlovénia
Október 29.–november 1., Lousa, Portugália

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.