Verseny a tizenhét kilométeres emelkedőn

A különleges terep miatt is nehéznek ígérkezik az országúti kerékpárosok hegyi bajnoksága, amelyet április 18-án, vasárnap rendeznek meg a Mátrában Parád és Kékestető között.

Eddig csaknem 150 kerékpáros nevezett az április 18-án sorra kerülő országúti kerékpárosok hegyi bajnokságára, amelyet a Mátrában rendeznek meg. A létszám azonban még növekedhet, mivel a szervezők csütörtök éjfélig kitolták a nevezési határidőt.

A Magyar Kerékpáros-szövetség (MKSZ) és a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület mindent megtesz annak érdekében, hogy a versenyt a járványügyi előírásoknak megfelelően bonyolíthassák le. A rajt és a cél közötti területen kötelező lesz a távolságtartás és a maszkviselés.

A hölgyek és a férfiak négy korcsoportban, elitben, U19-ben és U17-ben és U15-ben állnak rajthoz. A haladó fiúknak és a serdülő leányoknak 7.5 kilométert, az elit férfiaknak és nőknek, továbbá az ifjúsági és serdülőversenyzőknek csaknem 17 kilométert kell tekerniük hegynek felfelé. Helyzetüket nehezíti, hogy meg kell birkózniuk a 761 méteres szintkülönbséggel is.

Versenyinformáció

Verseny időpontja: 2021. április 18., vasárnap 13 óra
Rajt:
Közösségi Ház, 3240 Parád, Kossuth L. út 123.
Cél:
Kékestető-parkoló
Szintkülönbség:
761 méter
Táv: 16.61 kilométer
Útvonal: Parád, Közösségi Ház–24-es főút–24134-es út (Mátraházánál balra)–Kékestető-parkoló

Tavaly több tehetséges bringás is elindult a versenyen, többek között az U15-ös Takács Zsombor, aki hegyikerékpárban is remekel, de ott volt a nők elitmezőnyében Buzsáki Virág ifjúsági olimpikonunk, aki 2019-ben és 2020-ban is megnyerte a hegyi ob-t, ráadásul hegyikerékpáros szakágban is eredményes. Az U17-es Takács Valent Márk válogatott hegyikerékpáros, a férfi elitben pedig Lovassy Krisztián, a tavalyi kritérium országos bajnokság győztese, kétszeres országúti bajnok, Európa-bajnoki ezüstérmes pályakerékpáros.

A 2015-ös hegyi ob bajnoka, Pelikán János idén nem indul, mert Franciaországban versenyez, de szép emlékeket őriz az akkori, Mecsekben tartott viadalról, és az új, Mátrában lévő versenyhelyszínt is jól ismeri.

„Akkor Pécsről indult a futam, a pálya útvonala inkább dombos volt, mintsem hegyi – emlékszik vissza. – Volt benne egy gyors lejtő is, amelyen kicsit megpihenhettek a versenyzők. Az akkori pálya dombos szintrajza jobban feküdt nekem, mint egy sima hegyi versenyé. A csapatmunkán kívül az erő is sokat számított. Akkori csapattársammal, Holló Botonddal eredményesen dolgoztunk együtt, s így nyertünk. Az idei versenyen valószínűleg az dönt, hogy ki tudja megőrizni a legtöbb energiát Mátraházáig. Biztos vagyok benne, hogy lesznek támadások, de a nagyobb létszámú csapatok nem engedik messzire őket.

Mátraháza után az utolsó három kilométer meglehetősen meredek, és általában már az első ötszáz méteren megtörténik a szelekció. Vélhetően öt-hat ember marad elöl, és a győztes közülük kerül ki.

Hogy pontosan ki lesz az, a csoport összetételétől, a taktikától és persze az erőnléttől függ.”

Jóllehet az időjárás nem a legszebbik arcát mutatja, vasárnapig sokat javulhatnak a körülmények.

„A kerékpárversenyeket az időjárástól függetlenül általában megtartják – figyelmeztet Somogyi Miklós főszervező. – Néha persze akad kivétel, amikor – felhőszakadás vagy hóesés miatt – lefújják a viadalt, illetve módosítják a távot, de remélhetőleg erre nem kerül sor. A szél és az eső nem lehet akadály, várhatóan nyolc−tíz Celsius-fokban és esőben kell majd tekerniük a versenyzőknek.”

Az idén ötödik alkalommal rendezik ezen az útvonalon az országúti kerékpárosok hegyi bajnokságát. A pálya jóformán egy tizenhét kilométeres emelkedő, amely minden bringás erejét próbára teszi.

„A parádsasvári kanyartól kezdődik igazán az erőltetett menet, főleg az utolsó három-három és fél kilométer jelent kemény megpróbáltatást. A hegyikerékpárosoknak kifejezetten fekszik ez a terep, általában ők jelentik a legnagyobb veszélyt az országútiakra. Persze minél hosszabb a táv, annál nehezebb a dolguk a montisoknak, de ha megtanulnak hosszú emelkedőkön menni, akár még Valter Attila is lehet belőlük.”

A hegyi ob részletes versenykiírását ide kattintva olvashatják el.

Címlapfotó: MTI

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.