Izgalmas utakon – hegyikerékpárral Ausztriában

Korábban már foglalkoztunk Ausztria legszebb kerékpáros-túraútvonalaival, most pedig a hegyikerékpározás szerelmeseinek készültünk összeállítással, amelyben megmutatjuk nyugati szomszédunk legizgalmasabb hegyikerékpáros-túraútvonalait.

Bike-Circus Saalbach Hinterglemm

Ausztria első számú hegyikerékpáros-paradicsoma, amelyről sokan azt hiszik, kerékpárospark. A mountain bike rajongók szerint ez az ország bringás Mekkája, négyszáz kilométeren keresztül tekerhetünk kedvünkre terepen és lejtmenetben. Az egy nyomvonalas pályák közül kiválaszthatjuk, amelyik tudásunknak leginkább megfelel. A pályahasználatért nem kell fizetnünk, és ha túl fáradtak vagyunk, hogy megbirkózzunk a néhol összesen több ezer méteres szintkülönbséggel, használjunk liftet. A pálya építői arról is gondoskodtak, hogy elegendő számú illemhelyiség legyen az útvonalak mentén.

Bikepark Leogang

Az összesen 16 kilométer hosszú pálya Salzburgtól délnyugatra, az osztrák-német határ közelében fekszik. Számos, a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) égisze alatt rendezett triálversenynek adott már otthont, és a UCI hegyikerékpáros-világkupasorozatának egyik állomása. Összesen kilenc pályán tehetjük próbára bringás tudásunkat. A pályákat kísérő szolgáltatások színvonala lenyűgöző, lépten-nyomon találunk kerékpármosókat, a völgyben dübörög a wifi, a zuhany pedig mindössze két euróba, vagyis hétszáz forintba kerül.

Fotó: Shutterstock

Anninger Lindkogel

A Bécstől mindössze 35 kilométerre délnyugatra található 45 kilométer hosszú pálya összesen 1500 méter szintkülönbséget foglal magában. Ha autóval érkezünk a helyszínre, hagyjuk az ingyenes parkolóban! Ha ott nincs hely, menjünk a járművel a szomszédos teniszklub parkolójába, ahol egy napra csupán két eurót, azaz hétszáz forintot kell fizetnünk. Ezt követően üljünk bringára, és induljunk el a Lindkogel-útvonalon, amely a hegy tetejére vezet! A Lindkogel- és a Harzberg-útvonal gyakran keresztezi egymást, így váltogathatjuk is. A merészebb mountisok utóbbit válasszák, a meredek hegyi lejtők és az erdei kaptatók még a legbátrabbakat is igazi kihívás elé állítják. Mielőtt nekivágunk a kalandnak, készüljünk fel, hogy a pálya mentén nincs ivóvízvételi lehetőség és mellékhelyiség sem. Sőt, hegyi lift sem könnyíti meg a dolgunkat.

Bärenbad

Jóllehet a Tirolban található pálya mindössze öt kilométer hosszú, a helyenként 30 százalékos lejtők miatt leginkább a mindennel felvértezett, nagy tudású mountisoknak ajánljuk. A túra kiindulási pontját tömegközlekedési eszközzel is megközelíthetjük, így nem kell feltétlenül autóba ülnünk. A pálya szintkülönbsége 531 méter, nehézsége miatt pedig csupán 10 kilométeres átlagsebességgel számoljunk!

Fotó: Shutterstock

Petzen Bike Park

Az osztrák-szlovén határhoz közel eső dél-karintiai bringáspark a mountisok egyik kedvelt célpontja. Több pályája van, amelyek közül az egyik legizgalmasabb a 11.5 kilométer hosszú Flow Country Trail. Különleges nyomvonalvezetésének köszönhetően bringázás közben olyan érzésünk támad, mintha hullámvasúton ülnénk. Kezdők és haladók egyaránt látogathatják. Az öt kilométer hosszú EWS-pálya ugyanakkor tapasztalt hegyibringásoknak való: a 2018-as enduro-világkupasorozat egyik állomása volt, és kemény kihívás elé állította a versenyzőket. Végül ejtsünk szót a Thriller elnevezésű 6.5 kilométer hosszú enduropályáról, amely mindvégig természetes nyomvonalon halad. Óriásgyökerek, sziklák és kövek nehezítik a bringások dolgát, a hajtű- és a dupla S-kanyarok pedig valódi vezetési élményt nyújtanak.

Címlapfotó: bergwelten.com

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Több százan vettek részt a 3 napos Csömöri Bringafesztiválon
A szembeszél és a szintkülönbség sem törte meg a lendületét Kassától Miskolcig
Azt hitte, nem bírja végig, és még őt magát is meglepte, hogy folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
A triatlon a szabadidősportban is hódít

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.