Világcsúcsok távolsági tekerésben

Adrian Ellul ausztrál hegyibringás nemcsak hegynek felfelé, hanem sík terepen is rendkívül messzire tekert, amiért Guinness-rekordot érdemelt. Sikerének egyik titka a vegemite-szendvics.

A hegyikerékpárban elért Guinness-rekordokat bemutató sorozatunk első részében Markus „Max” Stöcklről írtunk, aki egy hétköznapi gravel kerékpár nyergében javította meg a downhill gyorsasági világrekordot, most pedig az ausztrál Adrian Ellulról ejtünk néhány szót, aki több rekord tulajdonosa.

Ez még akkor is nagy dicsőség, ha négy csúcsa közül hármat egyetlen alkalommal ért el. De ne siessünk ennyire előre!

Az ausztrál montis 2014-ben elképesztő tettet vitt véghez: félévnyi készülés után everestingben megdöntötte a 12 órás hegynek felfelé tekerés világrekordját. Egész pontosan 153-szor tekert fel az északkelet-ausztráliai Habana környékén található emelkedő tetejére, miközben 9271.8 métert tett meg.

„Mivel a Mount Everest tengerszint feletti magassága csaknem kilenc kilométer, elmondhatom magamról, hogy jóformán fél nap alatt felbringáztam a világ tetejére – büszkélkedett. – Fájt mindenem, leginkább a lábam, de a végén már a mellkasom is szúrt a levegővételnél. Edzésen sohasem tekertem többet hat-hét óránál, így az utolsó öt óra úgy telt el, hogy automatikusan, szinte öntudatlanul nyomtam a pedált. Tizenegy óra ötvennyolc percet mutatott az óra, amikor megtettem a legutolsó, százötvenharmadik kört.”

Ellul kiváló állóképességét annak köszönheti, hogy 2014-es rekordja előtt több mint 15 évig triatlonozott. Mivel megunta, izgalmasabb sportra váltott, és végleg átpattant a bringa nyergébe. Miután felállította a 12 órás, hegynek felfelé tekerés világrekordját, újabb kihívásokra vágyott. Ekkor határozta el, hogy sík terepen is próbára teszi a tudását.

A sporttörténeti tettet 2015. október 9. és 11. között hajtotta végre az ausztráliai Queenslandben található McLennon Parkban egy Giant XTC típusú bringán.

Első lépésként megdöntötte a 12 órás hegyikerékpáros távolsági rekordot (307.68 kilométer), majd a 24 órásat (577.78 kilométer) és végül a 48 órásat is. Utóbbi részeként 1004.41 kilométert tett meg. A három csúcsot külön-külön hitelesítették, így történhetett meg, hogy két nap leforgása alatt három rekord tulajdonosa lett. Ellul átlagsebessége 20.1 kilométer/óra volt, ami szintén elképesztő teljesítmény.

 

 

Az ausztrál sportoló sikereiben kulcsszerepet játszott felesége, Elizabeth, aki a rekordöntések közben géllel, energiaitalokkal, banánnal, vegemite-szendvicsekkel és titkos fegyverével, szénsavmentes üdítővel segített férjének fenntartania a szükséges energiaszintet.

„Nagyon jó volt látni, ahogy sorra megdönti a rekordokat – mondta Elizabeth. – Még sohasem voltam vele olyan kedves, mint akkor, és remélem, egy nap visszakapom tőle a sok türelmet és szeretetet.”

 

A vegemite Ausztráliában rendkívül népszerű „kennivaló” élelmiszer magas só- és glutaminsav-tartalommal. A sörgyártásból visszamaradó, nagy élesztőtartalmú cefréből autolízissel készül só, különféle vitaminok és zöldségek hozzáadásával. Állati származékot nem tartalmaz, így vegetáriánusok is fogyaszthatják. Bár sokféleképpen használhatjuk fel, elsősorban kenyérre, vajas kenyérre vagy vajas pirítósra egész vékonyan felkenve fogyasztják. Íze erősen sós, illata pedig kissé a barna sörére vagy cefréére emlékeztet. Színe sötétbarna, állaga viszkózus, sűrűn krémes.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.