Januári eseménynaptár: a Mecsek, a Vértes és a Bakony is várja a téli túrázókat

Az új esztendő első havában sem lehet unatkozni és eltunyulni, ráadásul hazai hegyeinkben még hóban is lehet kirándulni.

Futás

Január 1–15., szombat–szombat – Magyarország

Szerencsehozó virtuális futás újév napjától. Részletek, versenyleírás és nevezési felület ezen a weboldalon lehetséges. Létszámlimit 150 fő, a távok (1, 3, 5, 7, 10, 15, 21, 42, 50 vagy 70 kilométer) teljesíthetők futva, túrázva, sétálva, kerékpározva görkorcsolyázva, rollerezve, de még úszva is. Nevezési díj 4500 forint, ha valaki szeretne érmet a teljesítéséhez, de ingyenes a részvétel, ha csak rajtszámot és oklevelet szeretne.

 

Futás

Január 1., szombat – Hármashatár-hegy

Happy New Trail, vagyis terepfutóverseny az új év első napján. Rajt 10 órakor, a táv 15 kilométer, nagyjából 500 méter szintemelkedéssel. Részletek, nevezési feltételek, útvonalleírás az alábbi weboldalon megtalálható.

 

Futás

Január 1., szombat – Budapest

Ez már a 7. Évszámfutás lesz. A szervező mindenkit vár szeretettel, a járványügyi előírások betartásával. A táv 4 kilométer, s az útvonal végül a 2022-es számot rajzolja majd ki. Aki egyéniben szeretné lefutni a távot, megteheti, nemcsak az esemény helyszínén, a Hajógyári-szigeten, hanem bárhol az országban.

 

Futás

Január 1., szombat – Veszprém

Ingyenes közösségi futás Veszprémben. Start 17.30-kor a Színházkert lépcsőjétől, a táv 8-10 kilométer, illetve amekkora táv egy órába belefér. Kezdő és haladó futókat is várnak a szervezők.

 

Kajakozás

Január 1–2., szombat–vasárnap – Hévíz

Találkozó 9 óra előtt a Hévízi-tónál, majd három-négy órás evezés következik a Hévíz-patakon tavirózsák, hattyúk és vadkacsák között, a táv hozzávetőlegesen 10 kilométer, a kiszállónál forralt bor és forró tea várja a kajakosokat. A túrára korlátozott létszámban fogadják el a jelentkezéseket, a túravezetés és felszerelés bérleti díja 10 900 forint, amely a Nemzeti Park engedélyének díját is tartalmazza.

 

Túrázás

Január 2., vasárnap – Budakeszi

Szent Pál-emléktúra 13.2 kilométeren. Rajtolni 8 és 10 óra között lehet a Szépjuhásznétól, az útvonal egyebek mellett érinti a budaszentlőrinci pálos kolostorromot, a nyéki kastélyromot, a Bátori-barlangot és a Nagy-Hárs-hegyet is. A táv nagyjából négy óra alatt teljesíthető. Jelentkezés és további információ a 70/942-4410-es telefonszámon.

 

Futás

Január 2., vasárnap – Porva-Szépalmapuszta

Ingyenes közösségi futás a Bakonyban. Rajt 10 órakor a Hotel Szépalma előtt, a táv 21 kilométer, és ezer forintért zuhanyozási lehetőség is biztosított. Sőt, aki szeretne, svédasztalos ebédre is befizethet.

 

Túrázás

Január 7., péntek – Iszkaszentgyörgy

Túra a Velencei-hegységben, indulás az iszkai kastélytól 17.30-kor, az út felmegy a Piramita-hegyre, a Kőasztalhoz és a Csillaghegyi-kilátóhoz. A program elsősorban gyermekes családoknak ajánlott (akár babahordozóval is), földtani érdekességekkel, kultúrtörténeti különlegességekkel, a naplemente utolsó fényeinek megcsodálásával. Elemlámpa kötelező felszerelés. A túra hossza négy kilométer, időtartama mindössze két óra. Létszámlimit 25 fő, részvételi díj ezer forint. Regisztrálni a velenceihegysegtura@gmail.com e-mail címen vagy a 30/402-8300-as telefonszámon lehetséges.

 

Túrázás

Január 8., szombat – Pécs

Télies Mecsek elnevezéssel rendeznek teljesítménytúrát, immár 21. alkalommal. Rajt és cél az Éger-völgyi Teca Mama kisvendéglőnél, a résztvevők 10, 16 vagy 35 kilométeres távok közül választhatnak, s közben megcsodálhatják egyebek mellett a Jakab-hegyet, a Kancsal-forrást, a Büdös-kutat vagy Dömörkaput. További információ az info@pi-te.hu e-mail címen vagy a 30/993-8595-ös telefonszámon.

 

 

Futás

Január 8., szombat – Tarcal

Év elején már a 4. Extreme Tarcal–Tokaj-kört rendezik meg, amelyen 5, 10 vagy 21 kilométeres táv közül lehet választani. Utóbbi két távon csak 14 év felett indulhatnak a versenyzők, az 5 kilométeres távon nincs korhoz kötve az indulás joga. Rajt 8.30 és 11 óra között, de részletekért, versenykiírásért és további információért keress fel az esemény hivatalos weboldalát.

 

Túrázás

Január 8., szombat – Budakeszi

Három távon, 9, 21 és 42 kilométeren rendez teljesítménytúrát a Stabil Sportegyesület. Rajt és cél mindhárom távnál a Szépjuhásznétól, az útvonal közben megtekinthető egyebek mellett az Apáthy-szikla, az Árpád-kilátó, Máriaremete, a Rózsika-sétány vagy a Zsíros-hegy. További részletek a stabil.sport.egyesulet@gmail.com e-mail címen vagy a 70/420-3252-es telefonszámon.

 

Túrázás

Január 8., szombat – Mezőberény

A Kettős-Körös és holtágai mentén 10, 20 és 30 kilométeres távok közül lehet választani, a szervezők félúton uzsonnával, forralt borral és teával várják a túrázókat. Rajt és cél a mezőberényi Piac tér, megközelítése a vasútállomástól a zöld négyzet jelzésű vonalon úgy 1700 méter, de a buszállomástól csak 100 méter. További információ itt kapható.

 

Túrázás

Január 8., szombat – Miskolc

Az Országos Kéktúra soron következő szakasza Abaújdevecser és Irota között. A táv 24.47 kilométer a Cserehát tájegységben, ahol az útvonal érinti Abaújdevecsert, Fancsalt, Baktakéket, Abaújszolnokot, Felsővadászt és Irotát. Találkozó 5.45 és 5.55 között Miskolcon, a Centrum áruház mögötti parkolóban. Indulás 6 órakor Abaújdevecserre, a kirándulás várható időtartama 8-9 óra, visszaérkezés Miskolcra 17 és 18 óra között. A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul, de maximum 17 fő jelentkezését fogadják el a szervezők. Részvételi díj 6000 forint, regisztráció a boronkaitamas@gmail.com e-mail címen vagy a 70/531-0477-es telefonszámion (Boronkai Tamás) lehetséges.

 

Futás

Január 8., szombat – Eplény

Éjszakai hófutás az eplényi Síarénában. A résztvevők a 3.4, 6.8, 10.2, 13.6, 17 vagy 20.4 kilométeres távok közül választhatnak, de mind a hat versenyszámban külön díjazzák a nők és a férfiak eredményeit. Nevezési díj 5900 forint. További részletek nevezési felülettel itt található.

 

Túrázás

Január 8., szombat – Várpalota

Inotai keringő elnevezéssel túra a Velencei-hegység földtani látnivalóival, ismerkedés a 200-250 millió éves földtani múlt nyomaival, a nyílt és zárt dolomit sziklagyepek növényeivel, illetve három nem nagy, de szép borsóköves barlanggal. Elemlámpa szükséges a részvételhez. Találkozó 9.30-kor, a 8-as számú főútról Inota készenléti lakótelep felé kell lekanyarodni, a településre beérve a busz körforgójánál lévő parkolóban. A táv nyolc kilométer, időtartama négy óra, létszámlimit 25 fő. Részvételi díj 1500 forint, regisztráció a velenceihegysegtura@gmail.com e-mail címen vagy a 30/402-8300-as telefonszámon lehetséges.

 

Túrázás

Január 8–9., szombat–vasárnap – Nagykovácsi

Nagy volumenű túra, 18. alkalommal a Budai-hegység középtávoli csúcsait, 13. alkalommal a Budai-hegység távolabbi csúcsait és negyedszer a Budai-hegység közeli csúcsait érintve rendezik meg. Feladat: a téli éjszakában megadott időn belül sikeresen felkeresni néhány csúcsot. A részletes és hosszú ismertető érdekében a bhtcs.hu weboldalat érdemes felkeresni.

 

Túrázás

Január 9., vasárnap – Eger

Eged-hegyi túranap, rajt és cél a Gárdonyi Géza emlékház előtti parkolóban. Rajtolni 8 és 10 óra között lehet, de a célt 16 órakor bezárják. A két táv közül a 11 kilométernél 400, a 21 kilométernél 650 méter a szintemelkedés. Az útvonal jelzett turistautakon halad, a kapott itiner pedig színes térkép szöveges útvonalleírással. Regisztráció szükséges a tiszato.bringa@gmail.com e-mail címen, nevezési díj 2000 és 2500 forint.

 

Túrázás

Január 9., vasárnap – Királyrét

Túra Királyrét környékén, nagyjából 12 kilométeres távon. Indulás 9.30-kor, az útvonal a Királyrét–Bajdázó-tó–Szénpataki-kulcsosház–Szélesmező–Várhegyi-kilátó–Királyrét szakaszon halad. Részvételi díj 3000 forint előre utalással, vagy 3500 forint a helyszínen. Részleteket és regisztrációs űrlapot itt talál.

 

Túrázás

Január 9., vasárnap – Csákvár

Túra és ismerkedés a Déli-Vértes erdővilágával, földtani történetével. Találkozó 9.30-kor, Csákváron Gánt felé kell elindulni a Petőfi utcán, majd a Gánti úton, és közvetlenül a településről kiérve az út jobb oldalán, a vízművel szemben lévő parkolóban. A táv négy kilométer, időtartama három óra. Részvételi díj 1200 forint, létszámlimit 25 fő. Regisztráció a velenceihegysegtura@gmail.com e-mail címen vagy a 30/402-8300-as telefonszámon lehetséges.

 

Futás

Január 15., szombat – Tihany

A Tihany Trail egy terepfutóverseny, amelyen 10 vagy 15 kilométeres táv közül lehet választani. Létszámlimit 400 fő, további részletek, útvonalleírás, nevezési feltételek ezen a felületen.

 

Túrázás

Január 15., szombat – Budapest

Hűvösvölgyi barangolás 610 éves gyerekekkel, a táv 9 kilométer. Gyerekjegy 2000 forint, felnőttkísérő-jegy 3500 forint. Jelentkezési határidő január 13., csütörtök, 16 óra. Részletek és jelentkezési űrlap az esemény honlapján.

 

Túrázás

Január 15., szombat – Budapest

Szent Margit nyomában, könnyed városi túra Óbudán. Indulás az Amfiteátrumtól (1036 Budapest, Pacsirtamező utca) 8 és 10 óra között, a táv 8.6 kilométer. A túra érinti egyebek mellett a Zenélő-kutat, a Japán-kertet, Szent Margit sírját és a Puskás Öcsi teret. Nevezési díj 1000 forint, további részletek a 70/942-4410-es telefonszámon.

 

Túrázás

Január 15., szombat – Nógrádkövesd

A Kinizsi Természetbarát Egyesület hegyvidéki csoportja 32. alkalommal rendezi meg a hagyományos gyalogos téli teljesítménytúráját. A Cserhátban 25 kilométer megtétele közben felkereshető a Halyagos-völgy, a Prónay-kilátó, az Égett-erdő és a Bánki-tó is. Rajt Nógrádkövesd vasútállomástól 8.15 és 9 óra között folyamatosan. Nevezési díj 1500 forint átutalással vagy a helyszínen készpénzben. Cél Rétságon a Zulu Café étteremnél 12.30 és 17 óra között. Tea és palacsinta a célban. További információ a kinizsi.org weboldalon vagy a 30/930-3457-es telefonszámon.

 

Kajakozás

Január 15–16., szombat–vasárnap – Hévíz

Találkozó 9 óra előtt a Hévízi-tónál, majd három-négy órás evezés következik a Hévíz-patakon tavirózsák, hattyúk és vadkacsák között, a táv hozzávetőlegesen 10 kilométer, a kiszállónál forralt bor és forró tea várja a kajakosokat. A túrára korlátozott létszámban fogadják el a jelentkezéseket, a túravezetés és felszerelés bérleti díja 10 900 forint, amely a Nemzeti Park engedélyének díját is tartalmazza.

 

Futás

Január 16., vasárnap – Budapest

Már a 7. Zúzmara Futófesztivált rendezik meg, a Hungexpo területén 5 és 10 kilométeres, illetve félmaratoni táv közül lehet választani. Sőt mindezek kombinációira is lehet nevezni. A csarnok adottságai nem teszik lehetővé egy klasszikus, hosszú rajtegyenes kiépítését, ezért a szervezők különböző időzónák kialakításával próbálják megkönnyíteni a versenyzők futását. Részletek ezen a felületen.

 

Túrázás

Január 16., vasárnap – Somlóvásárhely

Téli túra 12.1 kilométeren a Somlón. Indulás 8 és 9 óra között a helyi vasútállomástól (8481 Somlóvásárhely, Újsor utca), az útvonal érinti egyebek mellett a Taposó-kutat, az Ilona-kápolnát, Somlóvárat, a Szent István-kilátót és a Szent Margit-kápolnát. Nevezési díj 1000 forint, további részletek a 70/942-4410-es telefonszámon.

 

Futás

Január 16., vasárnap – Budapest

Az új évben is folytatódik a Krokodil-futás versenysorozat, amely minden hónap harmadik vasárnapján esedékes. Az újpesti Farkaserdőben az összesített ranglistaidők alapján a leggyengébb eredményt elérő versenyző rajtol legkorábban, s értelemszerűen a legjobb legkésőbb. Természetesen új versenyzők is csatlakozhatnak a mezőnyhöz – hendikeppel.

 

Túrázás

Január 16., vasárnap – Budapest

Gyalogos túra a fővárosban. Rajt 8 órakor a III. kerületi Gázgyár úttól, cél az Újpesti vasúti híd budai hídfőjénél, közvetlenül a Duna-parton. Gyerekek 4 kilométeres távot is választhatnak, de valójában 20 kilométer a tervezett túra. A rajtnál minden résztvevő színes térképet és szöveges útvonalvezetést kap, a célben pedig meleg teát és zsíros kenyeret. Előzetes regisztráció szükséges a tiszato.bringa@gmail.com e-mail címen január 14-ig.

 

Túrázás

Január 22., szombat – Bakonybél

Kőről kőre a Bakonyban 20 és 40 kilométeren. Rajt a Pikoló vendéglőtől 7 óra és 10.15 között folyamatosan, cél ugyanitt legkésőbb 19 óráig. Az útvonal érinti egyebek mellett a Tönkölösi-Likaskő-barlangot, az Odvaskő-barlangot, az Ördöglikat és az Árpád-kutat. Nevezési díj egységesen 1800 forint, további részletek a 70/942-4410-es telefonszámon.

 

 

Túrázás

Január 22., szombat – Mátraháza

Mátrai tekergés januárban is. A gyalogos teljesítménytúrán 5, 10, 20 vagy 30 kilométeres táv választható. Rajt és cél Mátraházán a parkolóban, indulás 7 órától, célzárás 17 órakor. Nevezési díj 2000 forint az 5 kilométeres, míg 2500 a három hosszabb távra. Minden egyéb részlet a tiszato.bringa@gmail.com e-mail címről kapott válaszlevélben megtalálható.

 

Túrázás

Január 22., szombat – Kincsesbánya

Idén már a 15. Kincsesbánya teljesítménytúrát rendezik meg 10, 20 és 30 kilométeren. Rajt és cél a Kazinczy Ferenc Általános Iskola előtt, nevezés a helyszínen reggel 7 órától lehetséges. Szükséges felszerelés a Keleti-Bakony turistatérképe, minden egyéb részlet, útvonalleírás itt megtalálható.

 

Túrázás

Január 22., szombat – Nagykovácsi

Túra a Csergezán Pál-kilátóhoz, a táv 12 kilométer Nagykovácsiból indulva át a Nagy-Kopaszon, majd a kilátó megtekintése után vissza a kiinduló pontra. Akár kezdő túrázó is teljesítheti a távot, részvételi díj 3000 forint előre utalással vagy 3500 forint a helyszínen. Jelentkezési határidő január 20., 17 óra, további információ itt megtalálható.

 

Futás

Január 23., vasárnap – Kecskemét

Jótékonysági futóverseny a kecskeméti Kodály iskola szakgimnáziumi növendékeinek szakmai fejlődéséhez, hangszeres tanulmányainak segítésére. Idén már az 5. Violin Maratont rendezik meg, az útvonalon élő hegedűszó csendül fel, a verseny után pedig a gyorsabb regenerációt elősegítve neves művészekkel lehet még kocogni. Helyszín: 6000 Kecskemét, Dózsa György út 22.

 

Túrázás

Január 23., vasárnap – Budapest

A Szigetelő teljesítménytúra résztvevői Budapest három szigetét (Óbudai-sziget, Margitsziget, Népsziget) barangolhatják be. A választott távnak megfelelő számú ellenőrzőpontot kell felkeresni a megadott 5, 15 és 20 kilométeres útvonalon. Előbbi és utóbbi távnál az Óbudai-sziget parkolójánál, míg a 10 kilométeresnél a Margitsziget millenniumi emlékművénél lesz a rajt. Minden fontos információ itt megtalálható.

 

Futás

Január 23., vasárnap – Dobogókő

A tervek szerint júniusban ismét megrendezik a Salomon Ultra Trail Hungary-versenyt, amelynek pályabejárásra lehet szert tenni ezen a vasárnapon egy közösségi futás keretében. A táv 16 kilométer, nagyjából 800 méter szintemelkedéssel, ezért a szervezők kérése, hogy csak olyanok vegyenek részt a programon, akik edzésen rendszeresen futnak ekkora távolságot, ekkora szintemelkedéssel. Indulás 9 órakor a parkolóból, az útvonal érinti a Lukács-árkot, a Szentfa-kápolnát, a Prédikálószéket, a Varga-lószt és Királyvölgyet.

 

Túrázás

Január 29., szombat – Nagyhuta

Jelzetlen utakon a Zemplénben, de túravezetővel. Kizárólag jó edzettségi állapotban lévők vegyenek részt a túrán, mert nagyjából 4 kilométer megtétele a terv óránként. E napon két 15 kilométeres táv közül lehet választani. Reggel 8 órától délig a Kőkapu-Áfonyás tó körüli területen vezet az útvonal, fel a Csattantyús-hegyre. Déltől szointén a Kőkapu-Áfonyás tó térségében lehet túrázni, érintve Sólyom-kőt, a Sas-bércet és a Nagy-Szarvaskőt. Részvételi díj túránként 500 forint, természetesen mindkettő teljesíthető. Jelentkezni a suhajlaci71@gmail.com e-mail címen vagy a 20/477-1929-es telefonszámon lehet.

 

Túrázás

Január 29., szombat – Budapest

Túra kívül-belül a Farkaserdőben 9 vagy 14 kilométeren. A rövidebb távon 7 és 13, míg a hosszabbon 7 és 12 óra között lehet rajtolni az újpesti atlétikai stadiontól, célba érkezés ugyanott, de mindkét esetben legkésőbb 16 óra. Részvételi díj 1500 és 1800 forint, de minden további információ stabil.sport.egyesulet@gmail.com e-mail címen vagy a 70/420-3252-es telefonszámon kapható.

 

Kajakozás

Január 29–30., szombat–vasárnap – Hévíz

Találkozó 9 óra előtt a Hévízi-tónál, majd három-négy órás evezés következik a Hévíz-patakon tavirózsák, hattyúk és vadkacsák között, a táv hozzávetőlegesen 10 kilométer, a kiszállónál forralt bor és forró tea várja a kajakosokat. A túrára korlátozott létszámban fogadják el a jelentkezéseket, a túravezetés és felszerelés bérleti díja 10 900 forint, amely a Nemzeti Park engedélyének díját is tartalmazza.

 

 

Túrázás

Január 29–30., szombat–vasárnap – Felsőtárkány

Egy év szünet után ismét Bükki kihívás 20, 30 és 45 kilométeren. A téli, éjszakai egyéni versenyen résztvevők kötelező felszerelése a turistatérkép, az elemlámpa, a tartalékelem és a mobiltelefon. A kijelölt pontokon meleg ital, étel, valamint különböző ajándékok várják a legjobban teljesítőket. Nevezési feltételek és további információ a szervező honlapján.

 

Futás

Január 30., vasárnap – Tököl

Téli terepfutóverseny a tököli parkerdő erdészháza mellett. Távok: 3.5, 8 és 16 kilométer, utóbbi kettő résztvevői 9 órakor, előbbi 11 órakor rajtolnak. Nevezési díj 6490 forint, de minden fontos információ itt megtalálható.

 

Túrázás

Január 30., vasárnap – Káptalantóti

Téli túra 20 kilométeren, helyszini nevezés 2200, előre utalással csak 1700 forint. A rajtnál (a káptalantóti kézműves piac) kínálás, pálinka és müzliszelet várja a túrázókat, a célban pedig kedvezményes áron langalló és gulyás. A Balaton-felvidéki túrára a boszimre@gmail.com e-mail címen vagy a 70/213-3430-as telefonszámon lehet jelentkezni. Kutyával igen, babakocsival nem teljesíthető a túra.

 

Túrázás

Január 30., vasárnap – Csóványos

A cél, feljutni a Csóványosra, a kilátóhoz 10 és 13 óra között. Az útvonal megválasztása viszont tetszőleges, akár Királyrétről a P-, esetleg Diósjenőről a Z- vagy Kemencéről szintén a Z-jelzésen keresztül. Nevezési díj 1200 forint, részletes információ az info@bthe.hu e-mail címen kapható.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.