A trükkök magyar szerelmesei hazai hó hiányában Ausztriában készülnek

Idehaza nem nagyon lehet profi körülmények között készülni, ezért Schladming ad lehetőséget snowboardversenyzőinknek.

Fricz Botond és Vincze Zsófia tagja a magyar snowboardválogatottnak, előbbi a slopestyle kategóriában a világkupa-sorozatban, utóbbi a snowboard cross kategóriában az Európa-kupában versenyez a szezonban.

„Nyolcéves korom óta wakeboardoztam, abban képzeltem el a jövőm – kezdte a 21 éves Fricz Botond. – Ez már a tizedik év, hogy áttértem a snowboardra. Régebben minden télen jártunk Ausztriába síelni, ott próbáltam ki először. Már az elején is jól ment, aztán egyre ügyesebbnek éreztem magam. Egy ideig párhuzamosan űztem a wakeboarddal, ám később több motivációt éreztem a snowboardban, így amellett döntöttem. Kiköltöztem Ausztriába, majd Schladmingban, a sísuliban végeztem a gimnáziumot. Tavasszal érettségiztem, a matekot másfél hónap alatt magoltam be, szerencsére meglett.”

Fricz Botondhoz hasonlóan annak idején Vincze Zsófia is a schladmingi síiskolát választotta.

„Kilencévesen kezdtem snowboardozni – vette át a szót a 19 éves Vincze Zsófia. – Előtte síeltem, és már akkor nagyon tetszett, ahogy a snowboardosok csúsznak a pályán, ezért kipróbáltam és beleszerettem. Magyarországon kezdtem, majd az általános iskola befejeztével jött a kérdés, hogy hova menjek középiskolába. Ausztriába, a schladmingi sígimnáziumba felvételiztem, ahova fel is vettek. Azóta párhuzamosan megy a tanulás és a snowboardozás. Remekül meg van oldva, például a szezonban szeptember végén mentünk ki először a hóra, majd jött egy sulis hét, aztán ismét a hó, és így tovább.”

 

Vincze Zsófia

 

A snowboardban rengeteg kategória létezik, Fricz Botond főként a slopestyle, valamint a big air műfajban versenyez, ezekben szeretne kijutni a februári pekingi téli olimpiára.

„A slopestyle egy ugratókkal és korlátokkal felszerelt pálya, amelyen egyre érdekesebbek, kreatívabbak a játékterek – folytatta Fricz Botond. – A big air egy hatalmas ugrató, a levegőben trükköket kell bemutatni. A világkupában három kört kell menni, és a két legjobb számít a pontozásban.

Az olimpiai kvalifikáció úgy néz ki, hogy minél több pontot kell gyűjteni a világkupákon, majd az utolsó forduló után a világranglista dönti el, ki jut ki.

A legjobb harminchat rider kvalifikál, de meg van határozva, hogy egy nemzetből hányan mehetnek. Például hiába van előttem nyolc amerikai, csak négyen juthatnak ki, így csak az első négyet kell számolni a világranglistán. Szeptember végén mentünk ki a hóra, a felkészülésünket Olaszországban és Ausztriában végeztük, mielőtt Svájcban elkezdődött a világkupaidény. Öt állomás van, a februári téli olimpiáig be is fejeződik a világkupaszezon. A sorozat végén kiderül, sikerül-e az olimpiai kvalifikáció. Optimistán tekintek előre, ha a legjobb formámat tudom hozni, jó esélyem van kijutni a téli olimpiára.”

Megjelent a Síelés magazin!

Már kapható az újságárusoknál a hatodik Síelés magazinunk, amelyben 84 oldalon írunk az idei síszezonról és sok minden másról.

A világkupa-sorozat a legmagasabban jegyzett versenyszéria a snowboardban, az előző idényben először vett részt rajta Fricz Botond, aki az idén, második nekifutásra többet vár magától.

„Jelen pillanatban a magyar versenyzők közül freestyle szakágban egyedül nekem van világkupakvótám, ami nagy dolog. A legmagasabban jegyzett sorozatban viszont kezdőnek számítok, az elmúlt szezonom volt az első, látszott még rajtam a rutintalanság. Ebben az idényben – a tapasztalatokkal felvértezve – jó eredményeket akarok elérni. A klasszikus téli sportnemzetek, mint az amerikaiak, a kanadaiak vagy például a norvégok egy szinttel a többi ország felett vannak, de azért dolgozom, hogy minél közelebb kerüljek hozzájuk.”

A koronavírus-járvány miatt elég sűrű lett Botond 2021-es versenynaptára, a már korábban említett első világkupaszezonja nem úgy sikerült, ahogy a tehetséges snowboardos eltervezte.

„A koronavírus-járvány miatt sok versenyt lemondtak, később mindet bepótolták, így a tavasszal rengeteg esemény volt. Két héttel a viadalok előtt még nem tudtunk semmi konkrétumot, ami egy amerikai túra esetén nagy nehézséget okoz. Szállást, repülőjegyet foglalni az utolsó pillanatban necces. Márciusban négy világkupa-állomáson vettem részt, három az Egyesült Államokban, Aspenben, egy pedig Svájcban volt. Ez volt az első világkupa-sorozatom, komolyan vettem, ám nem úgy sikerült, ahogy elterveztem. Volt egy huszonhetedik helyezésem big airben, de tudom, hogy ebben az évadban jobban fogok teljesíteni. Nem véletlenül van két edzésnap a versenyek előtt, fejben össze kell rakni mindent.”

 

 

A snowboard cross kategóriában versenyző Vincze Zsófia a második számú sorozatban, az Európa-kupában szerepel ebben a szezonban. Nyolc Európa-kupa-állomás van az idényben, minden helyszínen két versenyt rendeznek, így a legjobb esetben tizenhat futam vár a magyar lányra. Háromszor Ausztriában, kétszer Franciaországban, egyszer-egyszer Svájcban, Németországban és Csehországban rendezik meg az eseményt.

„A snowboard crossban négyen versenyeznek egymás mellett egy hullámokkal, kanyarokkal és ugratókkal tarkított pályán, aki hamarabb leér, az a győztes – mondta Vincze Zsófia. – Tavaly indultam először az Európa-kupában, akkor többször is be tudtam jutni a top tizenhatba, azaz a döntőbe. A mostani idényben az a célom, hogy többször jussak be a fináléba. A másik célom, hogy fejlődjön a technikám, minél jobb snowboardos legyek. Az Európa-kupában minél előbb össze akarok gyűjteni annyi pontot, amennyivel a világkupa-eseményeken indulhatok.”

A két válogatott snowboardos példájából kitűnően látszik, hogy aki magas szinten szeretné űzni a sportot, külföld felé kell vennie az irányt.

De mi a helyzet a magyarországi lehetőségekkel?

„Magyarországon nehéz snowboardozni, ám van néhány műanyag pálya, amely remek lehetőség a kezdőknek és az utánpótlásnak – folytatta Vincze Zsófia. – A Magyar Snowboardszövetség mindent megtesz, amit tud, de mivel nincsenek természetes körülményeink, nehéz dolguk van. Nem vagyunk téli sportnemzet, de azokhoz az országokhoz képest jól állunk, amelyeknek hozzánk hasonlóan szintén nincs természeti adottságuk a snowboardhoz.”

Fricz Botond szerint Magyarországon egyre jobb a freestyle szakág, az utánpótlásban motivált gyerekek vannak.

„Magyarországon két hely van, ahol el lehet sajátítani a trükköket: a Mátra és Eplény. Itt is csupán az alapokat – vette vissza a szót Fricz Botond. – Akik komolyabban akarnak foglalkozni a snowboarddal, azoknak távolabb kell menniük. A legegyszerűbb módja ennek fiatalon külföldre költözni. Ahogy említettem, én is ezt tettem, tizennégy évesen Ausztriába költöztem. Remek edzők dolgoznak ott, nagyszerűen volt megoldva párhuzamosan a tanulás és a sportolás. Ott van az egyik legsikeresebb magyar snowboardos, Gyarmati Panka példája is, ő is fiatalon került külföldre, nem véletlen, hogy később nagy sikereket ért el. Egyébként Panka korábbi edzőjével, Ian Kirkkel dolgozom együtt – miután a világkupagyőztes Gyarmati befejezte pályafutását, tulajdonképpen beugrottam a helyére. Itthon szemmel látható, hogy az évek alatt mennyit fejlődött a snowboard freestyle szakága. Fejlődik az utánpótlás is, és bár nem vagyunk sokan, mindenki motivált. Szoktam együtt csúszni a kis srácokkal, sőt néha Ausztriába is együtt utazunk ki edzőtáborba.”

 

 

Fricz Botond a világkupa-sorozatban indul, míg Vincze Zsófia az Európa-kupában, és nem kérdés, a felkészüléshez, a versenyeken való részvételhez jelentős anyagi támogatás szükséges, amit nem könnyű előteremteni.

Fotók: shutterstock

 

Brunner Blanca gördeszkával készült a snowboardszezonra

A magyar válogatott harmadik tagja, Brunner Blanca Vincze Zsófiához hasonlóan snowboard cross kategóriában versenyez, ebben az idényben a junior-világbajnokság lesz a célkeresztjében.

„Anyukám snowboardversenyző volt, apukám edző, így gyakorlatilag a sportág közvetlen közelében nőttem fel – mondta a 18 éves Brunner Blanca. – Az elmúlt szezonban először szerepeltem az Európa-kupában, ami jobban sikerült, mint vártam, ráadásul kijutottam az oroszországi junior-világbajnokságra. A nyáron konditeremben készültem, és sokat gördeszkáztam. Ez a sport is segíti a felkészülést a télre, hiszen elég hasonló a technikája. A nyáron elvégeztem Ausztriában a snowboardoktatói alapvizsgát, mivel a sportágban képzelem el a hosszú távú jövőm. Remélem, ebben a szezonban a versenyek és a tanulás mellett lesz lehetőségem kipróbálni magam oktatóként is. Októberben kezdtem a havas felkészülést Ausztriában. Mivel a tavasszal érettségizem, egyelőre nem tudom, hogyan lehet hatékonyan összeegyeztetni a tanulást és a sportot, de biztosan megoldom. Tavaly az online oktatás miatt könnyebb dolgom volt. Szerencsére súlyosabb sérülésem még nem volt, bár az eséseim alapján lehetett volna… Az idényben nekem a junior-világbajnokság lesz a legfontosabb, de természetesen az Európa-kupa-versenyeken minél több pontot szeretnék gyűjteni.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyerekharisnyába töltött jéggel hűtötte magát az idei Korinthosz győztese
Arnold Schwarzenegger szerint a profi testépítés túl veszélyessé vált
Vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozással segíthetjük immunrendszerünk védelmét
Életveszélyes síelés hétezer méterről, észrevehetetlen gleccserrepedések között
Egy verseny, ami a nehézségek ellenére is elvarázsolta Zétényi Szvetlanát

Videók

Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján

Hegymászás

Halála előtt nevet adott gyermekének – az Everest egyik legnagyobb tragédiája
Három év után újra magyar síalpinista próbálja megsíelni az Ibn Szína-csúcsot
Klein Dávid bajba jutott mászóknak segített, és nem jutott fel a Broad Peakre

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.