Az érintetlen helyek varázsa miatt a túrasízés népszerűbb is lehetne

Azért mindig akad néhány kellően lelkes sportember, aki kisebb részben itthon, de inkább külföldön hódol ezen szenvedélyének.

A túrasízés nem népszerű sportág hazánkban, ami vélhetően szerény természeti adottságainknak tulajdonítható. Merőben különbözik az alpesi sízéstől, amelyhez – országhatárainkon belül – az épített pályák egyébként is csak korlátozott számban állnak rendelkezésre. Talán a sífutáshoz hasonlítható leginkább, igaz, utóbbit többnyire sík terepen, olykor jelölt nyomvonalon lehet űzni, de Magyarországon ez sem annyira népszerű, mint az egyszerű lesiklás vagy a snowboardozás.

„A túrasí nem összekeverendő a sítúrával – kezdte Győrffy Ákos túrasíző. – Utóbbinál elutazunk a kiszemelt síközpontba, majd sítalpon felkeresünk több síterepet, sípályát. A túrasí szépsége, hogy felmászunk a hegyre, majd – általában nem kijelölt sípályán – megsíeljük. Vagyis fokozott felkészülést és elővigyázatosságot igényel. Minden túra előtt érdemes tájékozódni a terep hóhelyzetéről, mert szélsőséges esetben – felelőtlenségből vagy sem – lavinát is elindíthatunk, s ha nem mi, akkor a völgyben lévő település lakói kerülhetnek veszélybe.”

A túrasí lényegében két sport ötvözete, kapcsolódási pont a síléc, amely szélesebb, ugyanakkor könnyebb az alpesi léceknél, illetve speciális a kötése is, amely az emelkedő meredekségéhez igazítva több fokban állítható és rögzíthető.

Fontos tartozék a síléc talpára erősített tapadószalag, az úgynevezett fóka, amely korábban valódi fókaszőrből készült. Ez a manapság szintetikus anyagból készült tapadószalag hegymenetben megakadályozza a visszacsúszást, a magaslat megmászását követően azonban lekerül a lécekről, és lehet siklani. Lényeges különbség az alpesi sízéshez képest a síbakancs kialakítása, a túrasínél használt cipő szára egy kapcsoló segítségével állítható, és hegymenetben lehetővé teszi a láb szabadabb mozgását, a gyaloglást. Lesiklásnál a kapcsoló átállításával rögzíthető a síbakancs szára, és megfelelő tartást biztosít a léc kötésében.

 

 

Mint a hagyományos túrázásnál, ennél a változatnál is fontos kiegészítő lehet a hátizsák, amely több funkciót is betölthet, emelkedőn ugyanis a síkabátot és a bukósisakot is beletehetjük, lesiklásnál pedig a fóka kerül a mélyére.

Megjelent a Síelés magazin!

Már kapható az újságárusoknál a hatodik Síelés magazinunk, amelyben 84 oldalon írunk az idei síszezonról és sok minden másról.

„Nevezhetjük extrém sportnak, de csak abban az esetben, ha megfelelő mennyiségű adrenalin szabadul fel a szervezetben. Szép autók az oldtimerek, de ralizni nem lehet velük. Számomra inkább boldogság, ha a Berni-Alpokban vagy az Alacsony-Tátrában túrázhatok, és érintetlen helyeken síelhetek. A síelést édesapámtól tanultam, ő pedig a nagyapámtól, szóval családi vonás a sí szeretete. Talán gyermekkoromban is szerencsés helyzetben voltam, mert rendre a külföldi sípályákat kerestük fel, és felnőttkoromban is hasonló helyeket néztem ki. Tavaly kipróbáltam a túrasízést Magyarországon, de nem ugyanaz az élmény. Persze, itthon is találni megfelelő terepeket, de minek homokozik az udvaron, aki megteheti, hogy elutazzon a sivatagba.”

A túrasí tehát többnyire kijelölt sípályán kívül, az érintetlen természetben nyújt élvezetet.

Természetesen a nagyobb sípályákon, biztonságos keretek között is van lehetőség túrasízésre, sőt hazánk legnagyobb, francia érdekeltségű sportáruházláncánál két kategóriában jelölték meg a speciális léceket. Az RT-jelölésűek (Resort Ski Touring) átmenetet képeznek a túrasí és a pályasí között, olyan felhasználóknak alakították ki, akik egyelőre a kezelt sípálya biztonságában maradnának, de már függetleníteni akarják magukat a felvonózástól, ezért a síléc és a kötés kialakítása biztosítja, hogy a síelő hegynek felfelé saját erőből jusson előre, ugyanakkor megtartja a lesiklás élvezetét is. Az MT-jelölésűek (Mountain Touring) profiknak ajánlatosak, azaz kezeletlen, mély hóval borított terepen is lehetővé teszik, hogy használói önerőből jussanak előre.

 

 

„Tulajdonképpen alpesi lécekkel is lehet túrázni, de nincs rajtuk lépésfunkció, vagyis a síbakancs a kötésnél rögzítve van – folytatta Győrffy Ákos. – A túraléceknél a kötés elengedi a bokát, segítve ezzel a gyaloglást. A mély hóban használt túraléc a megszokottnál szélesebb, ellenben célszerű a testmagasságnál lényegesen hosszabbat választani.”

Fontos lehet a léc tömege is, mert profiknak vagy versenyzőknek az egy kilogrammos léc az ideális, de általánosságban a másfél-két kilós lécek is megteszik. Mérlegelés kérdése továbbá, hogy mit tartunk előbbre valónak, mert ha a gyors felmenetel a cél, akkor az egykilós léc a megfelelő, ellenben az előbb részletezett technikai részletek miatt nehezebbé válik a lesiklás.

Aki nem kezelt pályán választja a túrasízést, mindenképpen veszélyes területen sportol, emellett rendkívül nagy fizikai megterheléssel számolhat.

„Márpedig a túrasí szépsége a szabadságérzetben, az érintetlen területek megsíelésében keresendő – részletezte Győrffy Ákos. – Az Alpok, az Alacsony-Tátra vagy a Mont Blanc erre mind kiváló terep. Személy szerint a síszezon elején felfrissítem a sítudásomat valamelyik sípályán, illetve némi izomzat is szükséges ehhez a sporthoz. És persze nem árt az óvatosság, illetve a felkészülés a váratlan helyzetekre. Három évvel ezelőtt a Grossvenedigeren túráztam, és az éjszakát egy hóbarlangban töltöttem. Amikor felébredtem, gyanús volt a sötétség, mert már világosnak kellett volna lennie. Kiderült, akkora havazás volt az éjjel, hogy teljesen betakarta a barlangot, és mondanom sem kell, hogy az addig kitaposott útvonalat is. Próbáltam GPS-szel tájékozódni, de ehhez húszméterenként meg kellett állnom, mert nem láttam, hogy merre lehet a levezető út, és merre a szakadék. Ez persze extrém eset, akik a kezelt sípálya közelében túráznak, azoknak nem kell számítaniuk hasonlóra.”

Érdemes még a költségeket is megemlíteni. Magyarországon a speciális kötéssel és fókával együtt hozzávetőlegesen 150 000 és 250 000 forint közötti áron lehet jó minőségű léchez jutni.

Fotók: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Még, hogy nem lehet hegynek felfele snowboardozni – csak helikopter kell hozzá!
Az Országos Kéktúra útvonalát is érinti a decemberben átadott Bátor tanösvény
Korok Fatima célja uszony nélküli kategóriában a 74 méteres mélység elérése
Maráz Zsuzsanna: a hosszú távok hőse, aki nem is akart ultrafutó lenni
Bódis Tamás mellett gyorsabb, hatékonyabb és szebb lett a futása

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja
Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.