Marcel Hirscher, a sípályák korszakos ura

Amikor épp nem sérülésből lábadozik, akkor motorral is hasít a havon Marcel Hirscher, aki 2019-es visszavonulása után jellemzően a kétkerekű járgányokra cserélte a síléceket.

Négy évvel ezelőtt az osztrák Marcel Hirscher javában készült a pjongcsangi téli játékokra, amelyen aztán kedvenc számában, óriás-műlesiklásban, továbbá kombinációban is győzött, így megszerezte a vitrinből addig hiányzó olimpiai aranyat. Pályafutása legnagyobb sikereit aratta, persze karrierje eleve is elképesztő diadalmenet, fényesen világító fáklya a kortársak és az utódok szemében.

Ha versenyezne, minden bizonnyal a 2022-es pekingi játékokon is esélyesként indulna, de most sérülésből lábadozik – csakhogy nem sílécen esett hatalmasat, hanem motorral szenvedett balesetet, 2019-ben, sikerei csúcsán, ereje teljében ugyanis köszönte szépen a csodálatos éveket, és minden idők egyik legeredményesebb sízőjeként, talán a valaha volt legjobbként visszavonult. Azóta inkább kétkerekű járgányokon, motoron és kerékpáron száguldozik, sőt olykor autóval is a havas lejtőre merészkedik, de a közösségi oldalakra feltöltött képek tanúsága szerint a síelést sem felejtette el.

Megjelent a Síelés magazin!

Már kapható az újságárusoknál a hatodik Síelés magazinunk, amelyben 84 oldalon írunk a közelgő síszezonról. A pekingi olimpiai előkészületek mellett olvashatnak a rekorder Wetzl Péterről, a magyar reménység Tóth Zitáról, a hazai snowboardosokról, a régi Mátráról, a balkáni lehetőségekről, a spórolási trükkökről és sok minden másról.

„A legjobb még csak most jön” – fogalmazott a 32 éves Hirscher a Red Bullnak adott 2021-es interjújában, érzékeltetve, hogy korántsem „sportnyugdíjas” éveket él. Persze érzelmileg fel kellett dolgoznia pályafutása befejezését és az azzal járó változásokat, ám a sílécek szögre akasztásakor inkább végtelen lehetőséget érzett arra, hogy maga határozza meg a napjait, semmint légüres térben találta volna magát. Azaz, nem azzal volt gondja, hogy mit csináljon, hanem mihez fogjon először. Régi kedvencei, a kerékpározás és a motorozás adta magát, így aztán a síeléshez hasonlóan látványos képekkel nyűgözi le követőit.

Ezekkel is üzeni, hogy minden pillanatban megtalálja a szórakozást, az adrenalint, a kihívást, ám utóbbihoz nem szükséges egy gyors menet valamilyen vad terepen. Az egyik gyermeke például „minél nagyobb, annál jobb” alapon imádja a hóembereket, ezért valamelyik nap elhatározta, hogy épít neki egy hatalmasat. Egy barátja segítségével éjjel fél kettőig formálták a hómonstrumot, amely végül nyolc méter magas lett.

Valahogy ilyen szenvedéllyel, elszántsággal és alapossággal építette fel a karrierjét Hirscher, aki egy aprócska osztrák tanyán született Annaberg im Lammertalban.

A sorsa a kezdetekkor eldőlt, hiszen szülei síoktatók voltak, kétévesen megismerkedett a síeléssel.

Már gyerekként édesapjával készítették a kötéseket, együtt vakszolták a léceket, így nemcsak elleste a legapróbb részleteket, hanem a személyisége részévé vált a tökéletességre való törekvés. Később pazar csapatot alakított ki maga körül, mert szerinte a siker fő összetevői a tehetség, az akarat, a felszerelés és a körülmények, ráadásul ebből a kvartettből is a felszerelés a legfontosabb.

Ha túllépünk a sípályán, meghatározó szerepet játszott életében a szülőföldje, amelyhez ezer szállal kötődik, ahol pályafutása döntő részében edzett, és ahol idolként tekintenek rá.

Amikor a Nemzeti Sport munkatársa egy 2018-as sajtónapon kollégákkal együtt kérdezhette őt, egy helyi kísérő érzékeltette a legjobban, mit jelent Hirscher: „Ő egy isten itt.” Maga pedig korábban minden nagyképűségtől mentesen említette: olyan neki Salzburgban sétálnia, mintha Wayne Rooney menne végig Manchester utcáin.

Nem tudjuk, hogy a United korábbi sztárja hogyan viselkedett magánemberként, ám Hirschel a jelek szerint sztárként, nyolcszoros összetett világkupagyőztesként is közvetlen és szerény figura maradt, és akinek a csúcson is központi szerepet játszott a hely, ahonnan érkezett.

Többször emlegették őt a sportág Mozartjaként, vagy vontak párhuzamot a halhatatlan zeneszerzővel, hiszen mindketten Salzburg tartomány szülöttei, mindketten maradandót alkottak a maguk területén, és mindkettőjüknek kultusza van a környéken.

Meg az országban: hogy mást ne mondjunk, az ORF, azaz az osztrák közszolgálati televízió élőben közvetítette a sajtótájékoztatót, amelyen bejelentette visszavonulását. Ausztria hőse köszönt el a sportágtól, elég csak az elképesztő módon sorozatban szerzett nyolc nagy kristálygömbre gondolni.

Hirscher egyébként meglehetősen visszafogottan értékelte saját magát, a már említett Nemzeti Sport-interjúban is kijelentette, nem ő a legjobb műlesikló, ám a versenyek 95 százalékában az ő csapata találta el a legjobb beállításokat.

Persze nemcsak szerencséből, hanem tehetségből is bőven jutott neki, úgy kanyargott a kapuk között, ahogyan nagyon kevesen, az útja ennek megfelelően egyenesen vezetett a csúcsra. Elmondása szerint mindig a következő verseny, a következő siker éltette.

Bár nem akart rekordokat hajszolni, mégis csúcsok sorát adta át a múltnak úgy, hogy versenyről versenyre korszakos ellenfelek próbálták legyőzni.

A sikerek egyik kulcsa volt az is, hogy összességében elkerülték a sérülések. Sok síző összetenné a két kezét azért, hogy a karrierje során „csupán” kétszer törik el a bokája, hiszen hányszor láttunk térdszalagszakadással végződő hatalmas bukásokat. Ezt részben a szüleitől örökölt genetikának köszönte, no meg annak, hogy a testében megvan a tökéletes szimmetria a síeléshez, és az alkata is remekül passzolt a sportághoz.

Hirschernek egyébként is van oka hálát adni a Teremtőnek vagy a sorsnak: a 2015-ös Madonna di Campiglióban rendezett vk-futam szlalomversenyében egészen szürreális balesetet úszott meg. A kamera élőben mutatta, ahogyan kevéssel mögötte zuhant a pályára egy televíziós közvetítéshez használt drón, ha csak egy-két tizedmásodperccel is lassabb, akkor…

„Inkább bele sem gondolok, hogyan alakulhatott volna. Nem tudtam, mi az, csak éreztem, hogy valami történt. Felháborító, hogy ez előfordulhatott, bárki is a felelős, legközelebb jobban oda kell figyelnie a dolgára.”

Később már lazábban fogta fel a történteket, az Instagramon egy „Erős a légi forgalom Olaszországban” poszttal kommentálta a „dróntámadást”. Nemcsak a karaktere, a teljesítménye, a humora is hiányzik a pályákról. Talán még a legyőzött riválisoknak is.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Még, hogy nem lehet hegynek felfele snowboardozni – csak helikopter kell hozzá!
Az Országos Kéktúra útvonalát is érinti a decemberben átadott Bátor tanösvény
Korok Fatima célja uszony nélküli kategóriában a 74 méteres mélység elérése
Maráz Zsuzsanna: a hosszú távok hőse, aki nem is akart ultrafutó lenni
Bódis Tamás mellett gyorsabb, hatékonyabb és szebb lett a futása

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja
Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.