Mit kell tudni a kedvelt síszakágakról?

Pályasí, freestyle, freeride, túrasí, sífutás: megannyi kedvelt szórakozási forma, a Decathlon szakértője most közelebb visz hozzá, hogy pontosan mi micsoda.

Pályasí, freestyle, freeride, túrasí, sífutás. Hallottad már ezeket a szavakat, de nem vagy biztos benne, mit is rejtenek? Most ebben segítek eligazodni, ugyanis mindegyikhez különböző felszerelésre és tudásra lesz szükséged.

A kezdetek kezdetén volt egy fából készült síléc, rajta egy szíj, amely egyszerű bőr túrabakancsot rögzített hozzá – ezzel közlekedtek a nagy hóban, majd az idő előrehaladtával elkezdték ezeket a felszereléseket fejleszteni.

Ahogy egyre fejlettebb technológiák és új anyagok jelentek meg az iparban, a síben is speciálisabbak lettek a felszerelések. Már nem lehetett ugyanazt használni lesikláshoz és sífutáshoz.

Aztán megjelentek a sípályákon is a modern eszközök, amelyekkel havat lehet készíteni és szép simává varázsolni a felületét. Innentől kezdték el a gyártók speciálisan kialakítani sífelszereléseiket, hogy optimális felhasználást biztosítson, és a legnagyobb élményt nyújtsa a síelőknek.

Lássuk a különbségeket!

Pályasí

Hol: géppel folyamatosan karbantartott pályán tudod használni, amely legtöbbször hóágyúzott, és felvonóval meg lehet közelíteni.

Sítudás: a kezdőktől a haladókig mindenkinek megfelelő, itt tudod a helyes technikát megtanulni és a sítudásodat továbbfejleszteni.

Felszerelés: egy középen elkeskenyedő, fordulékony (carving) pályasíléc és egy esésnél kioldó kötés, valamint egy jó tartású, merev falú sícipő kell hozzá.

A pályasí a legnépszerűbb a síelők között.

Freestyle

Hol: a pályasíhez hasonlóan karbantartott pálya kell hozzá, amely kiegészül ugratókkal és félcsővel a különböző trükkökhöz.

Sítudás: már biztos léckezeléssel kell rendelkezned, hogy a különböző trükköket magabiztosan tudd kipróbálni.

Felszerelés: a léc eleje és hátulja is hajlított, hogy előre és hátrafelé is lehessen vele csúszni. A kötés és a bakancs teljesen megegyezik a pályasínél használttal.

Freestyle: akik nem földhöz ragadtak.

Freeride

Hol: olyan terepeken van rá lehetőséged, ahol természetes hó található, és minden gépi beavatkozástól mentes. Néha felvonóval, de extrém esetben gyalog vagy helikopterrel közelítheted meg.

Sítudás: kifejezetten haladóknak ajánlott, nekik is olyan vezetővel, akinek van helyismerete. Ehhez már nagyon komoly egyéb felkészülés is szükséges, például lavinaismeret.

Felszerelés: a freeride léc hasonló kialakítású, de jóval szélesebb, mint a pályasí, hogy a puha hó tetején tudjon maradni. A kötés és a bakancs teljesen megegyezik vele.

Freeride a szűzhó szerelmeseinek

Túrasí

Hol: szintén természetes hóval borított terület kell hozzá, de itt saját erőből, sível a lábadon gyalogolsz fel a hegyoldalra, hogy onnan lecsúszhass.

Sítudás: haladó tudásra lesz szükséged, de itt már nemcsak a sítudás számít, hanem az erőnlét is. Fizikailag igen megterhelő.

Felszerelés: a túrasí plusztartozéka egy úgynevezett fóka, amnelyet a léc talpára teszel a visszacsúszás ellen, amíg felmászol. A lesikláshoz ezt leveszed. A kötés pedig abban speciális, hogy a sarka kioldható a felfelé haladáshoz, míg a lecsúszáshoz fixálható.

A sítúra a legelszántabbak sportja.

Sífutás

Hol: szinte bárhol kipróbálhatod, ahol legalább 10 cm hó található. Nem kellenek hegyek, megfelel egy sík vagy dimbes-dombos hely is, de léteznek géppel karbantartott pályák is.

Sítudás: kezdőtől a haladóig minden szinten gyakorolható. Mindenki megtalálja a tudásának és edzettségének megfelelő terepeket és távokat. Talán legkönnyebb formája a sível való ismerkedésnek minden korosztály számára.

Felszerelés: Egy teljesen keskeny könnyű sífutóléc kell hozzá és egy olyan kötés, amely a cipő orrát rögzíti a léchez. A sífutócipő is könnyű – hasonlít egy utcai cipőhöz, hogy egyszerűen lehessen vele elrugaszkodni. Kétféle létezik: klasszikus és korcsolyázó stílushoz való.

A sífutáshoz még hegyek sem kellenek.

Demény Endre, a Decathlon szakértőjének írása

(x)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fogarasiné Veres Krisztina egyszer fejre állt, de megvédte címét az UTT-n
Cseke Lilla legbosszantóbb bakijai: futás az ismeretlenbe, nevezés a férfiak közé
Az egykerekű és a kétkerekű után itt van az egy plusz két félkerekű bringa
Napfelkelte a Balaton közepén, aztán jöhet a félmaratoni a Káli-medencében
Hat nap futás éjszaka nélkül – Szilasi Viki kanadai csúcsot döntött

Videók

Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján
Szabadesés Rubik-kockával

Hegymászás

Öt-hatezres mászatlan hegyeket céloz meg a hegymászó-válogatott
Klein Dávid hat év után újra önálló expedíción, célja a Broad Peak megmászása
Elkészült a filmelőzetes Erőss Zsolt elvesztéséről, felesége szemszögéből

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán
Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.