A téli olimpiára készülnek, pedig néhány éve még az életükért küzdöttek

Íme, három olyan sportoló, akik gőzerővel készülnek az idei pekingi téli olimpiára, pedig néhány évvel ezelőtt majdnem életüket vesztették egy balesetben.

Az extrém sportok mellett a téli sportok is sok veszéllyel járnak, akár profikról, akár hobbisportolókról van szó. A téli olimpikonok is sokat mesélhetnének erről, az pedig már önmagában árulkodó, hogy az nbcwashington.com cikke szerint a 2018-as játékokon minden nyolcadik sportoló megsérült.

Persze vannak, akik nem ússzák meg néhány karcolással vagy egy töréssel, kis híján az életükkel fizetnek egy-egy esésért vagy hibáért.

Az oldal összegyűjtött néhány olyan, az idei téli olimpiára készülő sportolót, aki már túlélt súlyos balesetet, amibe akár bele is halhatott volna. Ami pedig mindannyiuk történetében közös, hogy egy pillanatra sem fordult meg a fejükben, hogy befejezik a sportolást.


HANNAH HALVORSEN

Az első olimpiájára készülő huszonhárom éves amerikai sífutónő nem sportolás közben szenvedett balesetet, ám hálás lehet a sorsnak, hogy túlélte, amikor 2019-ben elütötte egy autó. Traumás agysérülést, koponyatörést és sípcsonttörést szenvedett – hogy csak a legsúlyosabbakat említsük.

Fotók: AFP

A szaglása és az ízlése azóta sem tért teljesen vissza, de magára a balesetre egyáltalán nem emlékszik. Egy egész szezont ki kellett hagynia, de ebben a helyzetben természetesen nem ez volt a legfontosabb. Ahogy az Instagramján írta, a sok fájdalom és szomorúság mellett hálás, hogy túlélte a balesetet. Később pedig így nyilatkozott:

„Egy hajszál választott el attól, hogy lebénuljak, megvakuljak vagy meghaljak. Rájöttem, hogy az az igazán fontos, hogy azt csináld, amit szeretsz, és azzal, akit szeretsz. Márpedig nekem ez a síelés.”


STEPHEN O’MARA

Az ír síelő szintén örülhet, hogy egyáltalán elindulhat az idei olimpián, ugyanis 2019-ben egy triatlonversenyen eléugrott egy kutya, és bár eleinte úgy tűnt, megúszta bordatörésekkel, később kiderült, hogy ennél jóval nagyobb a baj. Nagyon érzékeny volt a fényre, állandó fejfájással küszködött, majd három hónappal a baleset után kiderült, hogy a fejét ért ütés következtében agyvérzése volt.

Mint utólag kiderült, még épp időben került kórházba, ha ugyanis fél órával később viszi be a felesége, valószínűleg már nem élne. Így is kérdéses volt, képes lesz-e még beszélni vagy járni, de végül megúszta komolyabb károsodás nélkül, és végül 39 évesen ott lehet a pekingi téli olimpián is.

Fotó: AFP


BROCK CROUCH

Az amerikai snowboardost 2018 áprilisában sportolás közben eltemette egy lavina, több csigolyája eltört, az arccsontja is megsérült, és az összes elülső fogát elvesztette. Nem sokon múlt, hogy lebénuljon, de így is olyan sérüléseket szenvedett, hogy a mosdóba járás is sokáig kisebb kínzással ért fel neki. Ám óriási szerencséjére a társainak nagyon gyorsan sikerült őt kimenteni, így túlélte a balesetet. Ő később így emlékezett vissza a történtekre:

„Az egész olyan volt, mint egy lassított felvétel, mintha örökké tartana, tisztán hallottam, ahogy eltörnek a csontjaim. Szerencsére a helikopterpilótánk már akkor beindította a gépet, amikor először látta, hogy nagy a baj, volt már ott rossz tapasztalata korábban. A társaim villámgyorsan ástak, miután betemetett a lavina, állítólag öt-hat láb mélyen voltam.

Amikor betemetett a hó és minden elsötétült három gondolatom volt. Hogy itt most meg fogok halni, hogy szeretem a családomat és hogy szeretek snowboardozni. Aztán elvesztettem az eszméletemet. Nagyjából öt perc alatt kimentettek, majd még további hét-nyolc perc telt el, mire magamhoz tértem.”

(A borítóképen: Brock Crouch, fotó: AFP)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az akaratos testnevelő tanártól a mallorcai maratonin át az ultratávokig
Fejlámpa, esőkabát, napszemüveg és társaik – kötelező kellékek az őszi túrákhoz
Csécsei Zoltán: Elindultam a lejtő aljáról!
A magyarok közül ki futhatja a legjobb időt a Spartathlonon?
A túrával összekötött csapatépítés összehozza a kollégákat

Videók

Kell egy kis testmozgás a délutáni kávé után: fociőrült kolléga az irodában
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Még hogy a bázisugrás nem versenysport? Itt a bázisfutás!

Hegymászás

A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra
Két hegymászó halálos balesetet szenvedett a Magas-Tátrában
Szombat óta nem találják a Hochkalteren eltűnt 24 éves hegymászót

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.