Miért jó a súlymellény?

A súlymellény nem más, mint nagyobb ellenállás – vagyis nehezítő körülmény. Vannak, akik esküsznek rá és akadnak olyanok is, akik csak a veszélyforrást látják benne.

A súlymellény jó.

A súlymellény rossz.

Két vélemény, két véglet, úgyhogy a megoldás nyilván középen van, ha viszont rendeltetésszerűen használja az ember, csak az előnyét látja. A súlymellény gyakori edzéseszköz az erősítő edzések, az erő-állóképességet fejlesztő edzések során, de előfordul, hogy futók is használják. Aszerint, hogy milyen anyaggal van megtöltve, kétfélét különböztetünk meg: homok- vagy vasreszelék-tartalmú mellény a leggyakoribb. Súlya szerint is lehet eltérő, vannak fix súlyú mellények és vannak olyanok, amelyek állítható tömegűek.

Az erősítő edzések során leginkább a saját testsúlyos gyakorlatoknál lehet hasznos, hiszen úgy tudja az ember növelni a súlyt, amellyel dolgozik, hogy kényelmesen magára veszi a mellényt, nem kell a lábával tartani a pluszsúlyt vagy lánccal magára erősíteni egy tárcsát. Vagyis kényelmi szempontból mindenképpen ajánlatos a mellény mellett dönteni.

A mellény használata abban a tekintetben is hasznos, hogy minden különösebb mozgás nélkül alaposan igénybe veszi a törzs izmait már azzal, hogy a mellény súlyát a törzs izmainak bevonásával tartja az ember. Ezért gyakori, hogy kardiógyakorlatokkal ötvözik a súlymellény viselését, a rope workout vagy éppen a gyors gyaloglás közben fokozott igénybevételt jelent a mellény adta pluszteher.

A súlymellényt viselve nem csak a vérkeringés lesz erőteljesebb, de ezzel egy időben az izomerőre is hat a mellény súlya, a dupla igénybevétel az erő-állóképességet is fejleszti.

Futásnál ügyelni kell arra, hogy a súlymellény viselése olyan helyzetet idéz elő, mintha az ember hirtelen a mellény súlyával gyarapodna, vagyis váratlan terhelést eredményez a plusznehezítés. Éppen ezért apránként érdemes növelni a mellény súlyát, öt kilóval vagy annál is kisebb súllyal kezdeni, és fokozatosan emelni a terhet.

Természetesen az ötkilós mellénnyel végzett edzés terjedelmén, illetve intenzitásán is lehet folyamatosan módosítani: növelni a távot vagy fokozni a sebességet.

S ha már így otthonosan mozog a futó az öt kilóval, akkor lehet elkezdeni a súllyal játszani.

A futók súlymellényes terhelése leggyakrabban akkor kerül napirendre, amikor valaki olyan versenyre készül, amelyen maga viszi hátizsákban a frissítését, a sátrát és a verseny közben szükséges holmijait, ez a súly szinte minden esetben meghaladja a tíz kilót (a cikk fotóján jobbra Lubics Szilvia látható, aki a 2018-as sivatagi futására, az Atacama Crossingra súlymellényes futásokkal is készült, s a felvételen a tavalyi Ultrabalaton-győztes Bogárdi Szilviával edzett ezzel az eszközzel).

Az effajta versenyekre elengedhetetlen felkészülési eszköz a súlymellény, amellyel modellezni lehet a verseny során várható pluszterhelést, de a mellény abban az esetben is alkalmazható, ha nehezítő körülményeket akar teremteni az edző.

Ilyen lehet a magaslati edzés, a magaslati edzés körülményeit előidéző maszkos edzés, illetve a súlymellény. Ezeket rendszeresen alkalmazva, majd ezektől megszabadulva a megszokott körülmények között, sima terhelés sokkal kisebb megpróbáltatást jelent a versenyzőnek, mint annak előtte.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kétezernél is többen vettek részt a Mikulás-futáson
Szokás szerint fantasztikus eredmények születtek a Valenciai maratonon
Fogyókúrás célzattal kezdte, mára életformája lett a futás
A biciklilánc karbantartásának apró trükkjei
Arnold Schwarzenegger elárulta, mennyi volt a rekordja fekvenyomásban és guggolásban

Videók

Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Őrült via ferrata – felfelé gyalog, lefelé bringával

Hegymászás

„A hegymászás egyenlő a szabadsággal” – vallja a hegyek öntörvényű zsenije
A legendás serpa, aki huszonegyszer járt a világ tetején
Lengyel Ferenc szólómászásban feljutott az Ama Dablam csúcsára!

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.