A történelmet író Blummenfelt most már hivatalosan is vasembernek tekinthető

Az olimpiai triatlonversenyt sokáig emlékezetes hajrával megnyerő Kristian Blummenfelt az első, aki egy éven belül ötkarikás aranyérmes és Ironman-világbajnok lett.

Bicsák Bence szereplése miatt Magyarországon is sokan követték a tavalyi tokiói olimpia férfi triatlonversenyét. Honfitársunk remekül futott, úszott és bringázott a rendkívül nehéz időjárási körülmények között, de volt még valaki, akinek emlékezhetünk a teljesítményére.

Kristian Blummenfelt, a jól megtermett norvég fiatalember egyszer csak úgy döntött, hatalmas vicsorítások közepette ellép a toronymagas favorit Alex Yee-től és Hayden Wilde-tól a futásban. Vizet locsolt magára, hátra-hátra pillantott, és konstatálhatta, hogy egyik ifjú vetélytársa sem bírja tartani vele a lépést.

Hitetlenkedve közelített a finishez, a fejét fogta az utolsó métereken, aztán a célszalaggal a kezében összeesett, elhányta magát, és az egyik segítő mellett éppen a bronzérmes Wilde igyekezett őt eltámogatni a célvonal környékéről.

Már ekkor igazolta, hogy igazi vasember, ami most, májusban vált hivatalossá: megnyerte az Ironman-világbajnokságot a utahi St. George-ban egy elképesztően nehéz pályán. Blummenfelt lett az első olyan triatlonista, aki egy éven belül olimpiai bajnok lett, és az Ironman-vébén sem talált legyőzőre. A német Jan Frodeno 2008-ban ugyancsak olimpiai aranyérmet szerzett, ám ő jóval később, 2015-ben, 2016-ban és 2019-ben nyert Ironman-vb-t.

Az olimpiai táv ugyebár 1.5 kilométer úszásból, 40 kilométer kerékpározásból és 10 kilométer futásból áll, ehhez képest az Ironman 3.8 kilométer úszást, 180 kilométer bringázást és 42.2 kilométer, vagyis maratoni távnyi futást foglal magába. Hősünk az Ironman-vb legvégén boldogan pacsizott a szurkolókkal, csaknem öt percet vert a második helyen befutó kanadai Lionel Sandersre úgy, hogy 2:38:01-gyel a leggyorsabb maratoni eredmény is az ő nevéhez fűződött.

Fontos adalék, hogy Blummenfelt tavaly november 21-én debütált az Ironmanben (a világbajnoki futam volt a második próbálkozása a távon), s rögtön minden idők legjobb idejét érte el 7:21:12 órával – úgy, hogy a verseny előtt három napig hasmenéssel küszködött, és a maratoni futás alatt is kétszer kellett „vécészünetet” tartania. Eredménye 6 perccel és 41 másodperccel volt gyorsabb, mint amit tavaly repesztett Frodeno, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ennek a különbségnek a nagy részét a vízben építette fel Blummenfelt, mert az áramlatok jó szolgálatot tettek neki – az úszás egyébként bevallottan a leggyengébb pontja. A triatlonsport jelenlegi legnagyobb csillaga a világbajnokság napján sem volt tökéletes állapotban.

„Nem száz, csak kilencvenszázalékos formában állt rajthoz – taglalta edzője, Olav Aleksander Bu. – Így a reggeli ébredés után még nem tudhattam, mire is számítsak tőle. Aztán a verseny dinamikája teljesen másképp alakult, mint ahogyan egy normális világbajnokságon várnánk.”

A 28 éves Blummenfelt megfázással és légúti fertőzéssel bajlódott, csapattársa, Gustav Iden emiatt nem is tudott elindulni, ahogyan Frodeno, Alistair Brownlee és Javier Gómez sem vett részt a viadalon. A későbbi győztesnek a második számot, a kerékpározást követően még majdnem ötpercnyi hátránya volt az éllovassal szemben, a nyolcadik pozíció volt az övé.

A futás utolsó 15 kilométerén aztán őrületes tempót diktált, és ahogyan Tokióban, St. George-ban is a lábai segítettek a bergeni születésű sportolón, akinek látszólag az fekszik, ha igazán nehéz feltételek között kell versenyeznie. Jól bírja tehát a gyűrődést, és nagyon kíváncsiak vagyunk rá, mire viheti még a triatlonban…

Fotók: IMAGO / Beautiful Sports

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fogarasiné Veres Krisztina egyszer fejre állt, de megvédte címét az UTT-n
Cseke Lilla legbosszantóbb bakijai: futás az ismeretlenbe, nevezés a férfiak közé
Az egykerekű és a kétkerekű után itt van az egy plusz két félkerekű bringa
Napfelkelte a Balaton közepén, aztán jöhet a félmaratoni a Káli-medencében
Hat nap futás éjszaka nélkül – Szilasi Viki kanadai csúcsot döntött

Videók

Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján
Szabadesés Rubik-kockával

Hegymászás

Öt-hatezres mászatlan hegyeket céloz meg a hegymászó-válogatott
Klein Dávid hat év után újra önálló expedíción, célja a Broad Peak megmászása
Elkészült a filmelőzetes Erőss Zsolt elvesztéséről, felesége szemszögéből

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán
Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.