A történelmet író Blummenfelt most már hivatalosan is vasembernek tekinthető

Az olimpiai triatlonversenyt sokáig emlékezetes hajrával megnyerő Kristian Blummenfelt az első, aki egy éven belül ötkarikás aranyérmes és Ironman-világbajnok lett.

Bicsák Bence szereplése miatt Magyarországon is sokan követték a tavalyi tokiói olimpia férfi triatlonversenyét. Honfitársunk remekül futott, úszott és bringázott a rendkívül nehéz időjárási körülmények között, de volt még valaki, akinek emlékezhetünk a teljesítményére.

Kristian Blummenfelt, a jól megtermett norvég fiatalember egyszer csak úgy döntött, hatalmas vicsorítások közepette ellép a toronymagas favorit Alex Yee-től és Hayden Wilde-tól a futásban. Vizet locsolt magára, hátra-hátra pillantott, és konstatálhatta, hogy egyik ifjú vetélytársa sem bírja tartani vele a lépést.

Hitetlenkedve közelített a finishez, a fejét fogta az utolsó métereken, aztán a célszalaggal a kezében összeesett, elhányta magát, és az egyik segítő mellett éppen a bronzérmes Wilde igyekezett őt eltámogatni a célvonal környékéről.

Már ekkor igazolta, hogy igazi vasember, ami most, májusban vált hivatalossá: megnyerte az Ironman-világbajnokságot a utahi St. George-ban egy elképesztően nehéz pályán. Blummenfelt lett az első olyan triatlonista, aki egy éven belül olimpiai bajnok lett, és az Ironman-vébén sem talált legyőzőre. A német Jan Frodeno 2008-ban ugyancsak olimpiai aranyérmet szerzett, ám ő jóval később, 2015-ben, 2016-ban és 2019-ben nyert Ironman-vb-t.

Az olimpiai táv ugyebár 1.5 kilométer úszásból, 40 kilométer kerékpározásból és 10 kilométer futásból áll, ehhez képest az Ironman 3.8 kilométer úszást, 180 kilométer bringázást és 42.2 kilométer, vagyis maratoni távnyi futást foglal magába. Hősünk az Ironman-vb legvégén boldogan pacsizott a szurkolókkal, csaknem öt percet vert a második helyen befutó kanadai Lionel Sandersre úgy, hogy 2:38:01-gyel a leggyorsabb maratoni eredmény is az ő nevéhez fűződött.

Fontos adalék, hogy Blummenfelt tavaly november 21-én debütált az Ironmanben (a világbajnoki futam volt a második próbálkozása a távon), s rögtön minden idők legjobb idejét érte el 7:21:12 órával – úgy, hogy a verseny előtt három napig hasmenéssel küszködött, és a maratoni futás alatt is kétszer kellett „vécészünetet” tartania. Eredménye 6 perccel és 41 másodperccel volt gyorsabb, mint amit tavaly repesztett Frodeno, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ennek a különbségnek a nagy részét a vízben építette fel Blummenfelt, mert az áramlatok jó szolgálatot tettek neki – az úszás egyébként bevallottan a leggyengébb pontja. A triatlonsport jelenlegi legnagyobb csillaga a világbajnokság napján sem volt tökéletes állapotban.

„Nem száz, csak kilencvenszázalékos formában állt rajthoz – taglalta edzője, Olav Aleksander Bu. – Így a reggeli ébredés után még nem tudhattam, mire is számítsak tőle. Aztán a verseny dinamikája teljesen másképp alakult, mint ahogyan egy normális világbajnokságon várnánk.”

A 28 éves Blummenfelt megfázással és légúti fertőzéssel bajlódott, csapattársa, Gustav Iden emiatt nem is tudott elindulni, ahogyan Frodeno, Alistair Brownlee és Javier Gómez sem vett részt a viadalon. A későbbi győztesnek a második számot, a kerékpározást követően még majdnem ötpercnyi hátránya volt az éllovassal szemben, a nyolcadik pozíció volt az övé.

A futás utolsó 15 kilométerén aztán őrületes tempót diktált, és ahogyan Tokióban, St. George-ban is a lábai segítettek a bergeni születésű sportolón, akinek látszólag az fekszik, ha igazán nehéz feltételek között kell versenyeznie. Jól bírja tehát a gyűrődést, és nagyon kíváncsiak vagyunk rá, mire viheti még a triatlonban…

Fotók: IMAGO / Beautiful Sports

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.