Ami még sosem volt: nyolc Ironman nyolc nap alatt a Kanári-szigeteken

A 28 éves, civilben úszómesterként dolgozó belga Matthieu Bonne elsőként teljesítette a „Nyolc sziget”-kihívást a Kanári-szigeteken, nyolc egymást követő napon fejezte be az Ironmant.

Azt nem mondhatnánk, hogy a 28 éves, civilben úszómesterként dolgozó belga Matthieu Bonne a semmiből vállalkozott legújabb kalandjára. Mint a tervéről előzetesen beszámoló cikkek kiemelik, korábban lefutotta a kegyetlen körülmények között zajló Marathon des Sables-t, átúszta a La Manche-csatornát, sőt megállás nélkül végigtempózta a belga partokat, és akkor még Európa legmagasabb hegyeinek a meghódításáról nem is szóltunk.

Még így is kíméletlen erőpróbának tetszett az elképzelés, hogy nyolc egymást követő napon egy-egy Ironmant teljesítsen a Kanári-szigeteken. Pláne úgy, hogy a nyolc részversenynek más-más sziget volt a helyszíne, innen is származik a „Nyolc sziget” elnevezés.

Az ötlet Matthieu Bonne edzőjétől, a korábbi éltriatlonos, világbajnok Luc Van Lierdétől származott, aki kétszer nyerte meg a nagy presztízsű hawaii eseményt. A kezdeményezés egyébként nem teljesen új, korábban is próbálkoztak vele, ám akkor egy spanyol sportoló, Josef Ajram elbukott.

És akkor a konkrét számok: összesen 30.4 kilométer úszás, 1440 kilométer kerékpározás és 337.6 kilométer futás várt a belgára, ráadásul megnehezítette a feladatot, hogy például a Kanári-szigetek részévé csak 2018-ban váló La Graciosán nincsenek épített utak – vagyis a nyolcadik, utolsó napon Bonne terepen teljesítette a bringás és a futószakaszt is. Már előzetesen is pokolinak gondolta ezt az etapot, és a véleménye a teljesítés után sem változott. A dolgát az sem segítette, hogy átlagban három órát aludt a versenynapok között.

„Ha a fájdalmat egytől tízig terjedő skálán mérjük, nagyjából tizenkettőnek éreztem a megpróbáltatást… – mondta utóbb. – Elmondhatatlanul fáradt vagyok, hagynom kell, hogy leülepedjenek bennem a történtek. Még fel sem fogtam teljesen, mi történt az elmúlt nyolc napban. Bár nagyon kemény volt, végig élveztem, egyszerűen hálás vagyok, hogy végigcsinálhattam – közelemben a legkedvesebb emberekkel.”

Az első négy napon a hőség, az erős szél és a helyenként 2500 méteres tengerszint feletti magasság ellenére is átlagosan 11 óra és 43 perc alatt teljesítette az Ironmaneket, s ahogy már említettük, nem tudott sokat pihenni. Ez vissza is ütött: a hatodik, Fuerteventurán teljesített szakaszon bringázás közben már hallucinált, az említett graciosai szakasz – amelyet a misztérium kedvéért fel sem fedezett előtte – pedig végképp kifacsarta. Ám minden fizikai és mentális nehézség ellenére összesen 109:21:20 óra alatt a világon elsőként nyolc egymást követő napon teljesítette Ironmant a Kanári-szigeteken.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fogarasiné Veres Krisztina egyszer fejre állt, de megvédte címét az UTT-n
Cseke Lilla legbosszantóbb bakijai: futás az ismeretlenbe, nevezés a férfiak közé
Az egykerekű és a kétkerekű után itt van az egy plusz két félkerekű bringa
Napfelkelte a Balaton közepén, aztán jöhet a félmaratoni a Káli-medencében
Hat nap futás éjszaka nélkül – Szilasi Viki kanadai csúcsot döntött

Videók

Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján
Szabadesés Rubik-kockával

Hegymászás

Öt-hatezres mászatlan hegyeket céloz meg a hegymászó-válogatott
Klein Dávid hat év után újra önálló expedíción, célja a Broad Peak megmászása
Elkészült a filmelőzetes Erőss Zsolt elvesztéséről, felesége szemszögéből

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán
Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.