Az olimpiai bajnok s egyben idei Ironman-világbajnok helyett honfitársa nyert

Bemutatkozott a PTO Tour elnevezésű új sorozat, amely elsőre rengeteg izgalmat és kettős norvég sikert hozott a férfiak mezőnyében.

A kanadai Edmontonban a nők versenye – amelyet az ausztrál Ashleigh Gentle nyert meg (jutalma 100 ezer dollár, ahogyan a férfi győztesé is) – után a férfiak is belevágtak a vadonatúj PTO Tourba, amelyen 100 kilométert kellett megtenni, két kilométer úszás után nyolcvan kilométer kerékpározás és tizennyolc kilométer futás következett. Két norvég, a tavalyi tokiói olimpia győztese, az idei Ironman-világbajnokságot megnyerő, majd nem hivatalos körülmények között hét órán belüli Ironmant teljesítő Kristian Blummenfelt és edzőpartnere, barátja, a kétszeres 70.3-as világbajnok, középtávon veretlen Gustav Iden párharcára készülhettünk, de Alistair Brownlee is rajthoz állt, aki 2012 és 2016 olimpia bajnoka, igaz, ő az utóbbi időben nincs éppen csúcsformában. Ettől függetlenül a második szám, a kerékpározás során javarészt Brownlee tekert elöl a francia Sam Laidlow-val, Iden és Blummenfelt körülbelül másfél perces hátrányban követték őket. Nagyon biztató volt a helyzet Brownlee szempontjából, azt viszont nem lehetett biztosan tudni, mire lesz képes a futás során.

Gustav Iden. Fotó: AFP

Drámai eseménysor szemtanúi lehettünk, ugyanis Brownlee-nek gyomorproblémái támadtak, nagyon szenvedett, és nem maradt, nem lehetett esélye a győzelemre. Laidlow előnye folyamatosan csökkent az élen, Iden és Blummenfelt együtt, mérföldenként 15 másodperccel haladt gyorsabban, mint az éllovas. Aztán a kerékpározás során is küszködő Blummenfeltnél is beütött a krach, teljesen váratlanul kiállt a versenyből, a combját fájlalta, de itt még nem volt vége: Laidlow a combhajlítójához kapott, a vádlija sem volt rendben, és totálisan lelassult.

Iden viszont teljes gőzzel haladt a győzelem felé, mi több, Blummenfelt is összeszedte magát, a legjobb idővel futott a mezőnyben, és rögtön megnőtt a sansza a második helyre. Másfél perc hátrányban követte Ident, feljött a második pozícióba úgy, hogy tíz-tizenöt perccel korábban gyakorlatilag mozgásképtelennek tűnt.

Kristian Blummenfelt. Fotó: AFP

12.2 kilométernél, vagyis 5.8-cal a vége előtt már csak 1:07 perc volt Blummenfelt lemaradása, igaz, ehhez az is hozzájárulhatott, hogy Iden a saját tempójára koncentrált, és igyekezett tartalékolni a hajrára. Blummenfelt rövidesen egy perc alá csökkentette a különbséget, és elképesztő elszántsággal üldözte tovább honfitársát.

Márpedig azt már az olimpián is tapasztalhattuk, hogy a 28 éves sportoló nem ismer lehetetlent, Tokióban is hihetetlen hajrát nyitva nyert, hogy aztán a célban rosszul legyen.

2.5 kilométerrel a vége előtt még mindig 43 másodperces hátrányban volt, a győzelemre tehát nem lehetett esélye. Ennek ellenére igyekezett ráijeszteni Idenre, aki nézegetett is hátra folyamatosan, de még valamennyit várnia kellett cimborájára, hogy aztán elterüljenek a földön. Percekkel később ért célba a harmadik helyezett, az erőn felül teljesítő Aaron Royle.

Kristian Blummenfelt. Fotó: AFP

Iden arról beszélt, hogy az utolsó körben nagyon szenvedett, miközben folyamatosan csökkent az előnye. Nagyon örült a győzelemnek, mert nehéz körülmények között, meglehetősen erős ellenfeleket kellett felülmúlnia. Fantasztikus versenyt produkáltak a világelitbe tartozó triatlonisták, a sportág népszerűsítésére tökéletesen alkalmas volt ez az edmontoni viadal.

Címlapon: Gustav Iden/Imago

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.