Az olimpiai bajnok s egyben idei Ironman-világbajnok helyett honfitársa nyert

Bemutatkozott a PTO Tour elnevezésű új sorozat, amely elsőre rengeteg izgalmat és kettős norvég sikert hozott a férfiak mezőnyében.

A kanadai Edmontonban a nők versenye – amelyet az ausztrál Ashleigh Gentle nyert meg (jutalma 100 ezer dollár, ahogyan a férfi győztesé is) – után a férfiak is belevágtak a vadonatúj PTO Tourba, amelyen 100 kilométert kellett megtenni, két kilométer úszás után nyolcvan kilométer kerékpározás és tizennyolc kilométer futás következett. Két norvég, a tavalyi tokiói olimpia győztese, az idei Ironman-világbajnokságot megnyerő, majd nem hivatalos körülmények között hét órán belüli Ironmant teljesítő Kristian Blummenfelt és edzőpartnere, barátja, a kétszeres 70.3-as világbajnok, középtávon veretlen Gustav Iden párharcára készülhettünk, de Alistair Brownlee is rajthoz állt, aki 2012 és 2016 olimpia bajnoka, igaz, ő az utóbbi időben nincs éppen csúcsformában. Ettől függetlenül a második szám, a kerékpározás során javarészt Brownlee tekert elöl a francia Sam Laidlow-val, Iden és Blummenfelt körülbelül másfél perces hátrányban követték őket. Nagyon biztató volt a helyzet Brownlee szempontjából, azt viszont nem lehetett biztosan tudni, mire lesz képes a futás során.

Gustav Iden. Fotó: AFP

Drámai eseménysor szemtanúi lehettünk, ugyanis Brownlee-nek gyomorproblémái támadtak, nagyon szenvedett, és nem maradt, nem lehetett esélye a győzelemre. Laidlow előnye folyamatosan csökkent az élen, Iden és Blummenfelt együtt, mérföldenként 15 másodperccel haladt gyorsabban, mint az éllovas. Aztán a kerékpározás során is küszködő Blummenfeltnél is beütött a krach, teljesen váratlanul kiállt a versenyből, a combját fájlalta, de itt még nem volt vége: Laidlow a combhajlítójához kapott, a vádlija sem volt rendben, és totálisan lelassult.

Iden viszont teljes gőzzel haladt a győzelem felé, mi több, Blummenfelt is összeszedte magát, a legjobb idővel futott a mezőnyben, és rögtön megnőtt a sansza a második helyre. Másfél perc hátrányban követte Ident, feljött a második pozícióba úgy, hogy tíz-tizenöt perccel korábban gyakorlatilag mozgásképtelennek tűnt.

Kristian Blummenfelt. Fotó: AFP

12.2 kilométernél, vagyis 5.8-cal a vége előtt már csak 1:07 perc volt Blummenfelt lemaradása, igaz, ehhez az is hozzájárulhatott, hogy Iden a saját tempójára koncentrált, és igyekezett tartalékolni a hajrára. Blummenfelt rövidesen egy perc alá csökkentette a különbséget, és elképesztő elszántsággal üldözte tovább honfitársát.

Márpedig azt már az olimpián is tapasztalhattuk, hogy a 28 éves sportoló nem ismer lehetetlent, Tokióban is hihetetlen hajrát nyitva nyert, hogy aztán a célban rosszul legyen.

2.5 kilométerrel a vége előtt még mindig 43 másodperces hátrányban volt, a győzelemre tehát nem lehetett esélye. Ennek ellenére igyekezett ráijeszteni Idenre, aki nézegetett is hátra folyamatosan, de még valamennyit várnia kellett cimborájára, hogy aztán elterüljenek a földön. Percekkel később ért célba a harmadik helyezett, az erőn felül teljesítő Aaron Royle.

Kristian Blummenfelt. Fotó: AFP

Iden arról beszélt, hogy az utolsó körben nagyon szenvedett, miközben folyamatosan csökkent az előnye. Nagyon örült a győzelemnek, mert nehéz körülmények között, meglehetősen erős ellenfeleket kellett felülmúlnia. Fantasztikus versenyt produkáltak a világelitbe tartozó triatlonisták, a sportág népszerűsítésére tökéletesen alkalmas volt ez az edmontoni viadal.

Címlapon: Gustav Iden/Imago

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger és Hemsworth is imádja a könnyen elérhető teljesítményfokozót
Tizenöt éves csúcsot döntött meg a skót a világ egyik legveszélyesebb hajózási vizén
Újra itt az esély a fogaskerekű legyőzésére a hegyvidéki emelkedőn
Volt, hogy felmentették testnevelésóra alól – ma vallja, a sport kitartásra nevel
Páros edzésgyakorlattal nyűgözte le rajongóit a Beckham-házaspár – videóval!

Videók

Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe
Íme a bizonyíték: ésszel és erővel a fizika törvényei is legyőzhetőek

Hegymászás

Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában
Értékesebb egyik a másiknál? Hegymászás mesterséges oxigénnel és anélkül

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.