Cser Beatrix ötödik a Sala Silvermanen

Korosztályában az első helyen végzett Svédországbana 45 éves triatlonista, míg összetettben az előkelő ötödik helyet szerezte meg, de jobban örült az élménynek a féltávú Ironman-versenyen.

Cser Beatrix nem lassít, újabb remek eredményt ért el, és most nem swimrunban, hanem „hazai pályán”, triatlonban – ráadásul jelenlegi lakhelyén, Svédországban, ahol a koronavírus-járvány kezdete óta először rendeztek triatlonversenyt (tavaly március óta még csak futóversenyek sem voltak), méghozzá a Sala Silvermant, amely féltávú Ironman. Az 1976-os születésű magyar sportoló korosztályában első, összetettben az elit- és masters versenyzők mögött ötödikként zárt, de ennél is jobban örült annak, hogy nagyszerűen érezte magát.

„A felkészülésem eddig is jó volt, az eredményekkel sosem volt gond, és most végre azt éreztem, amit a tavalyelőtti világbajnokság óta egy versenyt leszámítva nem. Azért fájt, vagy volt nehéz a táv teljesítése, mert meg tudtam nyomni, nem azért, mert nem voltam képes megcsinálni, amit akartam. Nem az eredményekért versenyzem, hanem hogy kiadjak mindent magamból úgy, hogy jól is megy, és ez most valóban ilyenre sikerült” – összegzett Cser Beatrix.

Erre az erőpróbára elvárások nélkül érkezett, nem tűzött ki célt, hogy milyen időt tekerne vagy futna. Folyamatban van a válása, elköltözött, teljesítményére némi súly- és izomveszteség is hatással volt, bár dolgozott rajta, hogy az izomerőt visszaszerezze.

Július elsején eldőlt, hogy 500 fő vehet részt a Sala Silvermanen, és nem kell az eredeti terveknek megfelelően két napra bontani. A szervezés profi, az, hogy tavaly nem rendezték meg a viadalt, ebből a szempontból semmit sem jelentett. Ezt még megfejelte a különleges hangulat. Ahogy Cser Beatrix elmesélte, autentikus zene mellett rajtolhattak, mint Nagyatádon Vangelis muzsikájára. Sala tradicionális, tipikus svéd kisváros, mindenütt piros házakat látni fehér kerettel. Beszélgetőtársunk kis kunyhót bérelt, ami élete első versenyére, a 2013-as kalmarira emlékeztette, akkor is ehhez hasonló helyen lakott. A víz hűvös volt ugyan, de ehhez hozzájárult az is, hogy a Covid idején Csernek vészmegoldáshoz kellett folyamodnia.

 

 

„Alapvetően megszoktam a tizenhét-tizennyolc Celsius-fokos vizet neoprén ruhában, de az elmúlt nyolc-kilenc hónapban csupán a tőlünk hetven kilométerre található élményfürdőbe jártam úszni, ahol harmincfokos a víz, és harmincöt a levegő. Hozzászoktam a kellemes meleg vízhez, ezek után az ezerkilencszáz méteres úszás második körében elkezdtem fázni, ami miatt a bringázás elején merev voltam, se nem láttam, se nem hallottam, csak dideregtem.”

Gyakran felvetődik a kérdés, ha nem évtizede kezd a sportolással foglalkozni, sokkal többre vihette volna, de ez egyáltalán nem zavarja, elégedett a helyzetével. A Silvermanen a magyar hölgy előtt célba érők közül ketten az elitkategóriába tartoznak, ketten 35 év alatti, nem profi, hanem master kategóriájú triatlonisták. A 30-35 mégsem 45, tehát nagyon örült az ötödik pozíciónak is, ám nem érdekelte volna, ha hátrébb végez, annyira jó volt az érzés, ami átjárta. Ennek köszönhetően az sem okozott nagy gondot, hogy némi meglepetés érte a futásban.

„Mindig betonon futok az instabil bokám miatt, gyerekkoromban operáltak szalagszakadással. Ha mindig erdőben készülnék, nem lett volna semmi gond, ám egyáltalán nem komfortos az ennyire sziklás, gyökeres talaj. Ez mindenkitől nagy koncentrációt igényel, s bár írták előzetesen, hogy számítsunk erdei útra, nem vettem teljesen komolyan. Ehhez képest meglepetésként ért, hogy keresztbe-kasul futottunk a zöldben, de nem volt semmi gond, agyilag feldolgoztam, és jól is ment.”

Következik október harmadikán a barcelonai Ironman, amellyel kapcsolatban továbbra is megy a találgatás: a nemzetközi szervezet ugyan azt kommunikálja, hogy lesz, de anno a kazahsztáni versenyt is tíz nappal a megrendezése előtt mondták le a szervezők.

Ha Cser Beatrix nem vehet részt a spanyol viadalon, hazajön a kenesei hosszútávúra, csakhogy a felkészülése nem arra van kihegyezve, és szabadsága sincs túl sok a munkahelyén, ugyanakkor az edzettségi szintje megfelelő. Valahol mindenképpen szeretne versenyezni, mert ha nem, beteljesülés nélkül maradna a 2021-es év.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Szemerei Levente megnyerte a varsói maratonit!
Fantasztikus női világcsúcs a berlini maratonon
A legendás versenyen csak az eltévedéstől és a kóbor kutyáktól tart
Magyar sikerek a balatonfüredi EMU hatnapos világkupán
Kipchoge legnagyobb ellenfele az óra lehet Berlinben

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.