Dupla műtét és a Piros 85 után az olimpiára készül a fiatal paratriatlonos

Mocsári Bence megküzdött a vakbéllel, majd a terepverseny emelkedőivel is, és minden esélye megvan arra, hogy ott legyen Párizsban.

„Mivel mozgásban korlátozott vagyok, a szüleim hatéves koromtól vittek úszásra, amit nagyon megszerettem. Sok jó eredményt értem el úszóként, 2017-ben, 17 évesen világbajnoki ötödik helyig jutottam – mesélte a kezdetekről Mocsári Bence. – A következő évben sportágat váltottam, ugyanis az úszóedzőm triatlonedző is volt, és meglátta bennem a lehetőséget, a szövetség támogatását is megkaptam, így 2018 óta triatlonozom.”

Eleinte nehéz volt az akkor 18 éves fiúnak a váltás, főleg a kerékpárral kellett megküzdenie, lévén a combizomzata még nem volt elég erős. A futás azonban nem okozott neki problémát, mivel az úszásnak köszönhetően a keringése megfelelően működött, a rövid távok elég jól mentek neki.

Később a kerékpárban is felhozta magát versenyszintre, sőt, azóta az lett a kedvence. A sportolást és a felkészüléseit nem akadályozza a mozgáskorlátozottsága.

„Nem annyira drámai a helyzetem. A könyökízületem nem fejlődött ki a bal karomban, a csont nagyjából derékszögben rögzült, így úgy néz ki, mintha mindig be lenne hajlítva. Több izmom elsorvadt emiatt, a mozgástartomány is beszűkült, de összességében abszolút szerencsésnek mondhatom magam, hogy csak ennyi rendellenességem van. Emellett tudom űzni a triatlont, az edzőmmel azt is kitaláltuk, hogyan lehet a kerékpárt hozzám igazítani, mindenre megvan a megoldás.”

Bence a versenyeinek köszönhetően elég sok helyre eljutott. A legemlékezetesebb megméretése Törökországban, Alanyában volt, ahol 2021-ben a világkupán ért el első helyezést. Ugyanebben az évben Yokohamában járt, ahol harmadik lett a világbajnoki futamban, amire szintén nagyon büszke.

„Tavaly Abu-Dzabiban is részt vettem a világbajnokságon, ahol a hatodik helyig jutottam. Ez is hatalmas mérföldkő volt, mivel nagyon népes mezőny indult, és nagyon kemények az ellenfelek.”

Bence elmondása szerint külföldön sokkal népszerűbb a parasport, mint Magyarországon, bár itthon is egyre nyitottabbak és elfogadóbban az emberek, főleg a fiatal generáció.

„Rossz tapasztalatom sosem volt, hogy lenéztek volna, vagy máshogy tekintettek volna rám, de attól még van egy olyan társadalmi nyomás rajtunk, hogy jobban kell teljesítenünk az elismertségért. Szerencsére itthon is egyre többen követik a parasportokat, az sem volt hátrány, hogy a 2021-es paralimpiát teljes egészében közvetítette a televízió.”

November 5-én rendezték meg a Piros 85 terepfutóversenyt, ahol Bence is indult egy négyfős csapat tagjaként. Triatlonosként a terepfutás világa új volt neki, ám mégsem ez okozott problémát, hanem egy nem várt betegség utáni hosszabb lábadozás.

„Az ON cipőmárkának vagyok a nagykövete, ők kerestek meg, hogy lenne egy lehetőség csapatban indulni a versenyen. Éppen vakbélműtét után feküdtem kórházban, amikor felhívtak, akkor úgy gondoltam, rendben, hiszen novemberig meggyógyulok. Azzal viszont nem számoltam, hogy ez sajnos hosszabb folyamat lesz, lévén kétszer kellett megműteni. Két hónap kihagyás kicsit sok volt, mindössze három hét futás után mentem el a versenyre. Nem is számítottam jó eredményre, féltem, hogy visszafogom majd a csapatot. Szerencsére nem így történt, mivel a kemény emelkedőkön nem én voltam az egyetlen, aki gyalogolt, ahol pedig lehetett futni, ott meg megtoltam, ahogyan bírtam.”

Végül pozitív élményekkel fejezte be a versenyt, nem bánta meg, hogy elment. Bár alföldiként nincs hozzászokva az emelkedőkhöz, itt meg hétszáz méter szint volt nyolc kilométeren, amitől eleinte kicsit tartott, de összességében élvezte a futást.

Ráadásul a vegyes csapat a kategóriájában harmadik helyezést ért el.

„A sport nekem lehetőség arra, hogy kiteljesedjek. Mindig is vágytam az elismerésre, nem feltétlen azért, mert a családon belül elvárták, hogy teljesítenem kell, nálam ez egyszerűen így alakult ki. Örülök, hogy szép sporteredményeket érek el, és mikor az edzőm megdicsér, az is sokat jelent nekem. Emellett a sport egészségesen tart, ami főleg nagyon fontos.”

Bence legközelebbi versenye november 24-én lesz Adu-Dzabiban, ahol a maximumot szeretné kihozni magából annak ellenére is, hogy a vakbélműtétek keresztülhúzták a számításait a felkészülésben.

„Legfőbb célom az, hogy kijussak a 2024-es párizsi paralimpiára. Erre nagy esélyem van, mivel jelenleg a világranglista nyolcadik helyén állok, és az első tizenegy mehet. Az előző olimpiáról éppen egy hellyel csúsztam le, ezt a mostani ciklusban nem szeretném újra átélni. A jövő év lesz igazából fontos, mivel akkor kezdődik a kvalifikációs időszak, addigra egy jó alapozást szeretnék a télen.”

Fotók: Mocsári Bence/archív

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.