Dupla műtét és a Piros 85 után az olimpiára készül a fiatal paratriatlonos

Mocsári Bence megküzdött a vakbéllel, majd a terepverseny emelkedőivel is, és minden esélye megvan arra, hogy ott legyen Párizsban.

„Mivel mozgásban korlátozott vagyok, a szüleim hatéves koromtól vittek úszásra, amit nagyon megszerettem. Sok jó eredményt értem el úszóként, 2017-ben, 17 évesen világbajnoki ötödik helyig jutottam – mesélte a kezdetekről Mocsári Bence. – A következő évben sportágat váltottam, ugyanis az úszóedzőm triatlonedző is volt, és meglátta bennem a lehetőséget, a szövetség támogatását is megkaptam, így 2018 óta triatlonozom.”

Eleinte nehéz volt az akkor 18 éves fiúnak a váltás, főleg a kerékpárral kellett megküzdenie, lévén a combizomzata még nem volt elég erős. A futás azonban nem okozott neki problémát, mivel az úszásnak köszönhetően a keringése megfelelően működött, a rövid távok elég jól mentek neki.

Később a kerékpárban is felhozta magát versenyszintre, sőt, azóta az lett a kedvence. A sportolást és a felkészüléseit nem akadályozza a mozgáskorlátozottsága.

„Nem annyira drámai a helyzetem. A könyökízületem nem fejlődött ki a bal karomban, a csont nagyjából derékszögben rögzült, így úgy néz ki, mintha mindig be lenne hajlítva. Több izmom elsorvadt emiatt, a mozgástartomány is beszűkült, de összességében abszolút szerencsésnek mondhatom magam, hogy csak ennyi rendellenességem van. Emellett tudom űzni a triatlont, az edzőmmel azt is kitaláltuk, hogyan lehet a kerékpárt hozzám igazítani, mindenre megvan a megoldás.”

Bence a versenyeinek köszönhetően elég sok helyre eljutott. A legemlékezetesebb megméretése Törökországban, Alanyában volt, ahol 2021-ben a világkupán ért el első helyezést. Ugyanebben az évben Yokohamában járt, ahol harmadik lett a világbajnoki futamban, amire szintén nagyon büszke.

„Tavaly Abu-Dzabiban is részt vettem a világbajnokságon, ahol a hatodik helyig jutottam. Ez is hatalmas mérföldkő volt, mivel nagyon népes mezőny indult, és nagyon kemények az ellenfelek.”

Bence elmondása szerint külföldön sokkal népszerűbb a parasport, mint Magyarországon, bár itthon is egyre nyitottabbak és elfogadóbban az emberek, főleg a fiatal generáció.

„Rossz tapasztalatom sosem volt, hogy lenéztek volna, vagy máshogy tekintettek volna rám, de attól még van egy olyan társadalmi nyomás rajtunk, hogy jobban kell teljesítenünk az elismertségért. Szerencsére itthon is egyre többen követik a parasportokat, az sem volt hátrány, hogy a 2021-es paralimpiát teljes egészében közvetítette a televízió.”

November 5-én rendezték meg a Piros 85 terepfutóversenyt, ahol Bence is indult egy négyfős csapat tagjaként. Triatlonosként a terepfutás világa új volt neki, ám mégsem ez okozott problémát, hanem egy nem várt betegség utáni hosszabb lábadozás.

„Az ON cipőmárkának vagyok a nagykövete, ők kerestek meg, hogy lenne egy lehetőség csapatban indulni a versenyen. Éppen vakbélműtét után feküdtem kórházban, amikor felhívtak, akkor úgy gondoltam, rendben, hiszen novemberig meggyógyulok. Azzal viszont nem számoltam, hogy ez sajnos hosszabb folyamat lesz, lévén kétszer kellett megműteni. Két hónap kihagyás kicsit sok volt, mindössze három hét futás után mentem el a versenyre. Nem is számítottam jó eredményre, féltem, hogy visszafogom majd a csapatot. Szerencsére nem így történt, mivel a kemény emelkedőkön nem én voltam az egyetlen, aki gyalogolt, ahol pedig lehetett futni, ott meg megtoltam, ahogyan bírtam.”

Végül pozitív élményekkel fejezte be a versenyt, nem bánta meg, hogy elment. Bár alföldiként nincs hozzászokva az emelkedőkhöz, itt meg hétszáz méter szint volt nyolc kilométeren, amitől eleinte kicsit tartott, de összességében élvezte a futást.

Ráadásul a vegyes csapat a kategóriájában harmadik helyezést ért el.

„A sport nekem lehetőség arra, hogy kiteljesedjek. Mindig is vágytam az elismerésre, nem feltétlen azért, mert a családon belül elvárták, hogy teljesítenem kell, nálam ez egyszerűen így alakult ki. Örülök, hogy szép sporteredményeket érek el, és mikor az edzőm megdicsér, az is sokat jelent nekem. Emellett a sport egészségesen tart, ami főleg nagyon fontos.”

Bence legközelebbi versenye november 24-én lesz Adu-Dzabiban, ahol a maximumot szeretné kihozni magából annak ellenére is, hogy a vakbélműtétek keresztülhúzták a számításait a felkészülésben.

„Legfőbb célom az, hogy kijussak a 2024-es párizsi paralimpiára. Erre nagy esélyem van, mivel jelenleg a világranglista nyolcadik helyén állok, és az első tizenegy mehet. Az előző olimpiáról éppen egy hellyel csúsztam le, ezt a mostani ciklusban nem szeretném újra átélni. A jövő év lesz igazából fontos, mivel akkor kezdődik a kvalifikációs időszak, addigra egy jó alapozást szeretnék a télen.”

Fotók: Mocsári Bence/archív

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bogár János hősies futása: megvan az athéni célba érkezés!
5 tipp, miben segíthet egy jó edző az amatőr bringásoknak
A Kinizsi Százas és a Mátra 115 után jöhetett a 496-os kihívás
Robben még mindig nagy formában – újra futóként bizonyított
Hatvannyolc és fél óra futás után Toldi Péter második lett a dupla Spartathlonon

Videók

Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai
Nem kell lépcső, nem kell lift: néhány másodperc alatt irány az épületek teteje!
Elképesztő sportos pillanatok, amelyek rácáfolnak mindenféle fizikai törvényre

Hegymászás

Klein Dávid: a Tátra kiismerhetetlen, ahol még számos jelentős célt lehet elérni
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Magyarok a világ tetején: Erőss Zsolt sikere új távlatokat nyitott

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.