A rossz időjárás bármikor lecsaphat túra közben, készüljünk fel rá!

Öltözködjünk rétegesen, vigyünk magunkkal pluszélelmet és vizet, jól válasszuk meg a felszerelést, és ha villámlást tapasztalunk, igyekezzünk minél gyorsabban fedett helyet keresni.

A viharos, szeles időjárás könnyen tönkreteheti a kirándulásunkat vagy a túránkat, ráadásul ha felkészületlenül csap le ránk a természet, veszélyes helyzetbe kerülhetünk.

Mivel a tiszta, napos égbolt is meglepő gyorsasággal képes megtelni felhővel, és a szemerkélő esőt is kísérheti villámlás, jobban járunk, ha indulás előtt alaposan számba veszünk minden eshetőséget.

Igen, sokszor érezhetjük úgy, hogy túlgondoltuk a dolgokat, de inkább legyen nálunk némi pluszfelszerelés, mintsem amiatt főjön a fejünk, mit kellett volna magunkkal vinnünk. Az alábbi tippek segíthetnek minden túrázónak.

Gondolkodjunk előre, pakoljunk okosan

Bármilyen túrára indulunk, öltözködjünk rétegesen. A póló, pulóver, kabát hármas mindig legyen nálunk, természetesen évszaknak megfelelő vastagsággal. Még nyáron is, amikor napközben ugyan pólóban megyünk, ám estefelé jól jöhet egy vékony felső, a kabát pedig a szél és eső ellen véd.Hátizsákunk legyen akkora, hogy a felesleges ruha kényelmesen elférjen benne. A fennmaradó helyre mindenképp vigyünk az eredetileg tervezettnél jóval több vizet és élelmet, és legyen közte magas kalóriatartalmú is, például olajos magvak vagy aszalt gyümölcsök. Ne felejtsük el az egészségügyi felszerelést (fertőtlenítő- és kötözőszerek), de ha hosszabb útra megyünk, a szélbiztos öngyújtó, a fejlámpa és a vészhelyzetben a hollétünket jelző síp se maradjon ki.

Tájékozódjunk az időjárásról

A túra előtti napokban mindenképp keressünk rá az interneten, hogy milyen időjárás várható az adott térségben, és mindig számítsunk egy fokkal rosszabbra.

Ha az előrejelzés csapadékot valószínűsít, készüljünk viharra, és ennek megfelelően válasszuk meg a felszerelésünket. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban a környékre érve, nyugodtan tájékozódjunk helyi lakosoktól. Náluk jobban senki sem ismeri az adott térségre jellemző időjárást, jó eséllyel tudnak tanácsot adni, hogy aznap mi várható.

Figyeljük a felhőket

A felhők sokat elárulnak arról, hogy milyen időjárás várható. Formájuk, mozgásuk gyorsasága és iránya egyaránt tájékozódási alap. Ha a távolban lencse formájú felhőket látunk, az hamarosan érkező szélre és csapadékra utalhat. A szürkés, sűrűn gomolygó felhők szintén vihart jelezhetnek. Abban az esetben, ha az esőt villámlás és mennydörgés kíséri, jól fontoljuk meg a továbbhaladást, lehet, jobban járunk, ha elhagyjuk az erdőt, és hazafelé vesszük az irányt. Ha túráink során folyamatosan figyelgetjük a felhőket, egy idő után rá fogunk jönni, melyik mit jelez, ami nagyon hasznos lehet a jövőre nézve.

Ha jön a vihar, minél előbb vonuljunk fedezékbe

Védekezzünk, ha jön a vihar

A villámlás nem tréfa. Ha a szabadban vagyunk, igyekezzünk minél hamarabb fedett, lehetőleg minél masszívabb helyre behúzódni. Ne nagyon érjünk hozzájuk, és kerüljük a fémtárgyakat. Ne meneküljünk be nagy fa alá, mert az nem nyújt megfelelő védelmet, mi több, inkább vonzza a villámot, és ha belecsap, a leszakadó ágak is sérülést okozhatnak. Ugyanígy érdemes távol maradni a nagyobb vízfelületektől is.

Ha bizonytalanok vagyunk, forduljunk vissza

Egyáltalán nem szégyen, ha inkább úgy döntünk, hogy nem indulunk útnak. Ha a túra helyszínére megérkezve rossz időjárással találjuk szembe magunkat, és attól tartunk, hogy rosszabbra fordul, a legjobb, amit tehetünk, hogy hazamegyünk. A rossz időjárás egy alapvetően könnyű túraútvonalat is alaposan megnehezíthet, a táv felénél tartva csak átkoznánk magunkat, amiért egyáltalán elindultunk. Az erdő ott lesz egy hét múlva is.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az Ultra-Trail Hungary győztesének az újabb nagy kihívás a Mont Blanc-futás
Edzés a füles ágyúgolyóval: hatékony, de veszélyes is lehet
Hatszor nyert Mr. Olympiát, de azt mondja, a sok edzésnek semmi értelme
BMX: célkeresztben az Európa-bajnokság és az olimpia
Három gyakorlat, amely kötelező a megfelelő bemelegítéshez

Videók

Mit tegyen az, aki imádja a kajakot, de elege van a vízből? Irány a dűnék!
Túra közben egy kötélen egyensúlyozva megnézték, mi van a vízesés tetején
Ha nincs víz, jó a hó is: magashegyi kajakverseny vagy extrém roncsderbi?

Hegymászás

Csak múltja vagy jövője is van a magyar himalájai hegymászásnak?
Versengés a Mount Everesten, a rekordtartó serpa már 28 csúcshódításnál jár
Egy tragédia margójára: a hegymászókat nem megérteni kell, hanem elfogadni

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.