Alkalmazkodik a járványhoz a Gerecse 50

Ha minden jól alakul, június első hétvégéjén kerülhet sor a legutóbb 2019 áprilisában megrendezett Gerecse teljesítménytúrákra. A szervezők számos óvintézkedést vezetnek be a több ezer túrázó biztonsága érdekében.

Az eredeti tervek szerint a 10, 20, 30 és 50 kilométeren teljesíthető 39. Gerecse teljesítménytúrára 2020. április 18-án került volna sor, a koronavírus-járvány azonban minden felborított. A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) kénytelen volt a rendezvényt egy évvel, 2021. április 17-re elhalasztani, és ahogy teltek a hónapok, úgy látszott egyre inkább, hogy az is tarthatatlan. Az új időpont 2021. június 5-6. lett, amelyre már csak másfél hónapot kell várni. Mennyire tűnik valószínűnek, hogy a teljesítménytúrát a nyár elején valóban megrendezhetik?

„Nagyon reméljük, és készülünk is rá, de természetesen ez a járványhelyzet alakulásától függ

– válaszolta kérdésünkre Rigler Szilvia, az MTSZ rendezvényszervezője. – Bízunk a jelenlegi helyzet gyors változásában és a szabadtéri rendezvények május eleji zöld lámpájában. Szerencsére a túrázók többsége türelmesen, megértően, sportemberként fogadta a halasztásokat, hisz tudja, mi is folyamatosan az aktuális helyzethez és szabályokhoz alkalmazkodunk, s igyekszünk időben dönteni, lépni, informálni. Tavaly tavasszal még ismeretlen volt a vírus és az általa kényszerűen megváltoztatott élet szabályai is, így akkor még többen voltak szkeptikusak, de sajnos az elmúlt egy évben mindenki beletanult ebbe az új világba.”

Sportos tartalmakért, szép képekért, szabadidős érdekességekért keresse fel a Csupasport Instagram oldalát is!

Annak érdekében, hogy a teljesítménytúrákra ne kelljen folyamatosan újranevezni, az MTSZ úgy döntött, hogy a 2020-as nevezések idén is érvényben maradnak, így aki tavaly sikeresen regisztrált és befizette a nevezési díjat, idén júniusban indulhat a megjelölt távú túrán. Új indulóként már nem regisztrálhatunk, viszont ha találunk valakit, aki lemondaná a nevezést, átvehetjük tőle a rajtlapot. A módszer leírását a túra weboldalán találhatjuk meg.

„Úgy látjuk, egyre többen élnek a lehetőséggel – folytatta Rigler Szilvia. – Nemcsak azért, mert esetleg az időpont nem megfelelő, hanem ennyi idő alatt az edzettség, s ezzel a vállalható táv hossza is változhat. Van, aki tavaly az ötven kilométeres távra készült és nevezett, de most úgy látja, hogy nem tudná teljesíteni. Az általánosnak mondható tendencia azonban inkább az, hogy az embereknek a különleges helyzetben több lehetőségük adódott túrázni, így bátran cserélnék rövidebb távú nevezésüket hosszabb távra. Egy-egy nevezés cseréje könnyen megoldható, nagyobb társaságok, családok nevezésének együttes átadása már bonyolultabb.”

Sokakban felmerülhet, hogy a járvány árnyékában miként lehet biztonságosan megszervezni egy több ezer embert megmozgató túrarendezvényt. A szervezők egyik változtatása – amely egy régóta tervezett fejlesztéssel is egybecseng –, hogy az egynapos rendezvényt kettőre nyújtották. Június 5-én (szombaton) a klasszikus, 50 kilométeres táv indulói rajtolnak el, június 6-án (vasárnap) pedig a 10, 20, 30 kilométeres távok résztvevőié a terep. Természetesen a túrák lebonyolítása is a résztvevők egészségének és biztonságának figyelembevételével zajlik.

„A rendezvényközpontot zárt rendszerűvé tesszük, s kizárólag rajtolásra és célba érkezésre szolgál. Az eddigi gyakorlat ennek éppen az ellenkezője volt, az motivált minket, hogy különböző szolgáltatások igénybevételével minél több időt tölthessenek együtt a résztvevők és családjaik a túra után is. A rajt-cél területre csak maszk viselésével lehet belépni, lázat mérünk a bejáratnál, kézfertőtlenítő állványokat helyezünk ki több pontra, kordonfolyosós rendszerrel igyekszünk tartatni a megfelelő védőtávolságot a rajthoz készülődésnél.

A terepen is csökkentjük a fertőzés kockázatát. A frissítőpontokat a rajtnál felvehető csomaggal váltjuk ki, az ellenőrzőpontok számát csökkentjük és digitális rendszerűvé tesszük, vagyis az ellenőrök digitális eszközökkel, érintés nélkül tudják »lecsipogni« a rajtlapokat.

A célban nem kell sorban állni az oklevelekért és jelvényekért. A jelvényeket, kitűzőket mindenki a beérkezés pillanatában megkapja, az online okleveleket pedig tetszés szerint lehet a rendezvény honlapjáról letölteni vagy igény esetén kinyomtatni.”

A szervezők felkészültek arra az esetre is, ha a túrát a járványügyi intézkedések miatt júniusban sem tudnák megrendezni. Rigler Szilvia kérdésünkre elmondta, hogy a tarsolyukban van egy harmadik, egyben utolsó, nyár végi dátum, amelyet jó előre leegyeztettek a várossal, de nagyon reméli, hogy nem kell élniük vele.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyerekharisnyába töltött jéggel hűtötte magát az idei Korinthosz győztese
Arnold Schwarzenegger szerint a profi testépítés túl veszélyessé vált
Vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozással segíthetjük immunrendszerünk védelmét
Életveszélyes síelés hétezer méterről, észrevehetetlen gleccserrepedések között
Egy verseny, ami a nehézségek ellenére is elvarázsolta Zétényi Szvetlanát

Videók

Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján

Hegymászás

Halála előtt nevet adott gyermekének – az Everest egyik legnagyobb tragédiája
Három év után újra magyar síalpinista próbálja megsíelni az Ibn Szína-csúcsot
Klein Dávid bajba jutott mászóknak segített, és nem jutott fel a Broad Peakre

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.