Bárhová is tartasz, kirándulj élvezettel!

A természetjárás minden évszakban ajánlott tevékenység, amely az egészségünkre is jótékony hatással van. Lássuk, milyen felszereléssel érdemes útnak indulni, hogy biztosan kellemesen teljen az idő.

Lassan, de biztosan közeledik az ősz, és amilyen megpróbáltatást jelent ez az iskoláskorúak számára, legalább annyira örülnek neki a túrázók. A kánikula helyét a kellemesen meleg időjárás veszi át, az erdő színváltáson megy keresztül, a turistaútvonalak menti bokrokon egyre-másra érik a szeder. Akár teljesítménytúrát, akár családi kirándulást tűztünk ki magunk elé célként, érdemes tehát útnak indulnunk. Persze mielőtt így tennénk, mindenképp nézzük át alaposan a felszerelésünket és a hátizsákunk tartalmát.

Ruházatunkat illetően ügyeljünk rá, hogy semmiképp se öltözzünk túl.

Hajnali indulás esetén egyáltalán nem baj, ha kicsit fázunk, ez mozgással, izmaink bemelegedése után hamar elmúlik. Hosszú póló és nadrág természetesen lehet nálunk, hogy a túra végén vagy amennyiben sokat hűlne a hőmérséklet, legyen mihez nyúlnunk, de ugyanígy fontos az esőkabát elcsomagolása, valamint az esőnadrág vagy a kamásli bekészítése. Utóbbi előnye, hogy nem melegít annyira, valamint cipőnket és zokninkat is hatékonyan védi a nedvességtől.

Egész napos tisztaságra és higiéniára vágysz?

A Zewa nedves toalettpapírjait a hagyományos változattal együtt használva még több baktériumot távolíthatunk el, így egész nap egy zuhany frissítő és higiénikus érzését élvezhetjük. Az optimálisan nedvesített, színezék- és illatanyagmentes, pH semleges lapok 100%-ban természetes eredetű szálakból készültek, biológiailag lebomlóak, így kényelmesen lehúzhatók a toaletten. Próbáld ki és tapasztald meg az egész napon átívelő frissességet otthon és útközben egyaránt!

A túrázók körében évről évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a túrabotok. Segítségükkel különösen kavicsos, sziklás terepen és patakátkeléseknél könnyíthetjük meg a dolgunkat, rájuk támaszkodva stabilabb lesz a mozgásunk, valamint lábunkról is leveszünk valamennyi terhet, így később fáradunk el. A magasságot sík terepen úgy állítsuk be, hogy a túrabotot megmarkolva az alkarunk és a felkarunk derékszögben álljon. Hegynek felfelé vegyük kicsit rövidebbre, lefelé valamivel hosszabbra.

Hátizsákunk összetétele szintén kritikusan fontos.

Mindenekelőtt ügyeljünk rá, hogy legyen nálunk elegendő folyadék és élelem. Ennivaló tekintetében érdemes előnyben részesíteni az olajos magvakat, amelyekből keveset is elég fogyasztani, hogy pótoljuk az elvesztett energiát, de ugyanilyen jó szolgálatot tesznek az otthon készített szendvicsek is. Komoly megkötések nincsenek, fontos azonban, hogy olyan ennivalót vigyünk magunkkal, amelyet szívesen fogyasztunk, hosszabb utaknál ugyanis ahogy növekszik a kimerültség, úgy megy el az étvágy. A folyadék mennyiséget a távnak és a vízvételi helyek sűrűségének megfelelően tervezzük, valamint vegyük figyelembe azt is, hogy a víz nem csak szomjunk oltásához jó, hanem sebek átmosásához, tisztálkodáshoz is. Utóbbi esetben nagyon jó szolgálatot tesznek a nedves toalettpapírok: a hagyományos után a nedves toalettpapírt használva több baktériumot távolíthatunk el, így alaposabb higiénia érhető el és komfortérzetünk is hamar visszaállhat a használatával.

A hátizsák kihagyhatatlan része még a turistatérkép, az egészségügyi csomag, a fejlámpa és a ragasztószalag.

Térképet akár okostelefonunkon, alkalmazások segítségével is elérhetünk, de sokan inkább a papír alapúra szavaznak, amelyen egy gyakorlott túrázó szeme hamar leolvassa a távolságot, a turistajeleket, a terep jellegzetességeit és várható nehézségeit. Az egészségügyi csomagba érdemes pakolni a sebek ellátásához szükséges kötszert és fertőtlenítőt, fájdalomcsillapítót, szúnyogriasztót, kullancskiszedőt, naptejet, valamint fáslit. A fejlámpa fontos biztonsági kellék, ha esetleg eltévednénk és ránk esteledne az erdőben, mert biztosítja a tájékozódáshoz elengedhetetlen fényforrást. A ragasztószalag pedig kis túlzással mindenre jó, amire a többi nem.

A felsorolt tippek betartásával – és egy jó túraútvonal kiválasztásával – szinte biztosra vehető a kellemes időtöltés, hiszen a lényeg mégiscsak az, hogy akár egyedül, családdal, kutyával vagy a haverokkal indulunk útnak: kiránduljunk élvezettel!

(x)

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Azt hitte, nem bírja végig, de számára is hihetetlen módon folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
A triatlon a szabadidősportban is hódít
A tarahumara csodafutók titka évszázadok óta megfejthetetlen
Otthon, Erdélyben még kesztyűben futott, Horvátországban 27 fok várt rá

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.