Egyszer biztosan leszakad a Szószék-szikla

A rövid, ám közepesen nehéz túrával megközelíthető Preikestolen Norvégia egyik legnépszerűbb turistalátványossága. Geológusok szerint a rajta lévő repedés idővel tovább szélesedhet.

Norvégiában rengeteg látványos túra közül lehet válogatni. Korábban beszámoltunk a Kjeragbolten szikláról, amelyre lépve úgy tűnik, mintha a semmi felett állnánk, de hasonlóan izgalmas és népszerű célpont a turisták körében a Preikestolen (Prédikálószék vagy Szószék-szikla) is.

Ahogy a videón is látható, a Preikestolen fő vonzereje a 604 méter magas sziklafal, amely alatt hatalmas mélység tátong. A környező hegyekre és a Lysefjordra táruló elképesztő kilátás miatt turisták hada szeretne elzarándokolni a helyre, a norvég hatóságok éves átlagban 300 ezer látogatóról számolnak be.

Sportos tartalmakért, szabadidős érdekességekért keresse fel a Csupasport Instagram oldalát is!

Az április és október között tartó főszezonban néha akkora a tumultus, hogy rendőröknek kell segíteni fenntartani a rendet, valamint az illetékes természetvédelmi szervek a platóhoz vezető fő ösvény mellett kettő másikat is létrehoztak, hogy csökkentsék a zsúfoltságot. A Preikestolenhez vezető út nem különösebben hosszú, mindössze 3.8 kilométeres, ám a 334 méteres szintkülönbség meglehetősen nagy.

A terep sziklás, néhol meglehetősen meredek, így nem árt, ha van némi túrázási tapasztalatunk, és megfelelő felszereléssel (enni-innivaló, váltóruha, kényelmes, de stabil cipő) vágunk neki az útnak. Eltévedni lehetetlen, Preikestolen Fjellstue kiindulóponttól csak követni kell a piros „T” jelzést, valamint az emberáradatot. A sziklacsúcs szabadon bejárható, korlátok nincsenek, akár a szélére is kiállhatunk, kiülhetünk, amennyire tériszonyunk és vállalkozószellemünk engedi. Bár úgy tűnhet, mintha egy erősebb szélvihar túrázók tömegét lökhetné a mélybe, halálos balesetek elvétve fordulnak elő – gyakoribb, amikor valaki öngyilkosságot elkövetve a mélybe veti magát. Kérdés ugyanakkor, meddig lesz látogatható a Preikestolen, a sziklán ugyanis fokozatosan szélesedő repedés látható, amely ha tovább hasad, idővel az egész látványosság a mélybe zuhanhat.

„A Szószék-szikla egyszer biztosan letörik

– nyilatkozta Stale Brandshaug, a Visit Sognefjord AS ügyvezető igazgatója a norvég Aftenpostennek. – A látogatók száma évről évre növekszik, és a geológiai mérések szerint a hasadék idővel egyre nagyobb lesz. Pontosan nem lehet megmondani, mikor válik le, de nagy valószínűséggel nem a közeljövőben kerül rá sor.”

Nyitókép: Andreas Tille – CC BY-SA 4.0

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.