Gerecse 50: ismét halasztani kellett!

Mivel továbbra is bizonytalan, mikortól és milyen feltételekkel lehet túrákat szervezni, a Gerecse teljesítménytúrákra sem kerülhet sor június első hétvégéjén. Új időpont: augusztus 28-29.

Alkalmazkodik a járványhoz a Gerecse 50, írtuk április közepén. A szervezők bizakodóak voltak, s arra számítottak, a járványügyi korlátozások feloldása lehetővé teszi, hogy június 5-6-án a szükséges biztonsági intézkedéseket betartva megrendezzék a 10, 20, 30 és 50 kilométeren teljesíthető teljesítménytúrát. A nyitás azonban egyelőre nem terjed ki a szabadidős sportrendezvények megtartására, és mivel az enyhítések következő fokozata ötmillió beoltottnál lép életbe, június első hétvégéjéig pedig három hét maradt, fájó döntést kellett hozni.

„Nem tehettünk mást, a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint nem lehet teljesítménytúrákat szervezni

– mondta megkeresésünkre Németh Ádám, a Magyar Természetjáró-szövetség (MTSZ) Gerecse teljesítménytúráért felelős szervezője. – Az információk azt sejtetik, a következő lazítás akkor várható, ha a beoltottak száma eléri az ötmilliót. Erre valószínűleg május vége felé kerül sor, de nem lehet készpénznek venni, ahogyan azt sem, hogy a szabadidős sportrendezvények biztosan zöld lámpát kapnak. Ezt a kockázatot nem vállalhattuk, mert résztvevői és rendezői szempontból is felelőtlenség lett volna az utolsó pillanatra hagyni a döntést.”

Az új, augusztus 28-29-i időpontról nem a héten született döntés, a szervezők még januárban egyeztettek Tatabánya polgármesterével a megszokott áprilisi mellé két tartalék dátummal. A későbbire maguk sem hitték, hogy szükség lehet, de az élet mégis úgy hozta.

 

 

„Többen kérdezték, miért tettük át a Vérkör vagy egyéb teljesítménytúra időpontjára a Gerecsét, de sajnos ez ellen nem lehet mit tenni. Bármilyen dátumot jelöltünk volna ki, a nevezettek egy részének nem lett volna megfelelő. Az érintettek a túra weboldalán keresztül el tudják adni a jegyüket, a folyamat teljesen automatizált.”

A halasztás bejelentését közzétevő cikk felhívta az indulók figyelmét az oltás fontosságára, valamint arra, lehetséges, hogy a részvételt védettségi igazolványhoz kötik. Németh Ádám leszögezte, ez csak ajánlás, szervezőként ugyanakkor kötelesek a kormányhatározatokhoz igazodni, így amennyiben a szabadidős rendezvényeken való részvétel előfeltétele lesz a védettségi kártya, nincsen mérlegelési lehetőségük.

„Ha kérni kell, kérjük, ha nem kötelező, akkor nem.

Jelenleg talán nagyobb az esélye, hogy szükség lesz rá, és mivel az igazolvány elkészültére is várni kell, időben fel akartuk hívni az indulók figyelmét, ne érje őket meglepetésként, és nehogy emiatt ne tudjanak részt venni a rendezvényen. Mindenki elhiheti, nekünk sem könnyű negyedjére újraszervezni a teljesítménytúrát, hatékonyságban, munkában és anyagilag sem ideális ez a szituáció. De ennél is fontosabb, hogy a benevezett nyolcezer embernek minőségi szolgáltatást nyújtsunk. A rajt és a cél mellett immár az összes ellenőrzőponton érintésmentesen rögzítjük az áthaladást, és igyekszünk mindent annak szellemében átalakítani, hogy a lehető legbiztonságosabbá tegyük a részvételt.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.