Hagyd, hogy a gyerekek mutassák az utat!

A családi túrák szép emlékekkel gazdagíthatnak, de számos buktatót rejtenek magukban. Segítünk, mire érdemes figyelni, hogy a kirándulás mindenki számára jó élmény legyen.

Gyerekekkel túrázni remek időtöltés, de alapos tervezést igényel. Az alábbiakban néhány tippet adunk, hogy a túra a várt hatást hozza, és ahelyett, hogy a család egymásnak esne, örömmel fedezze fel a természet szépségeit.

Csak egyszerűen! – Az első alkalmakkor nagyon fontos, hogy ne válasszunk hosszú távot, nehéz terepet, a hangsúly ehelyett az élményen legyen. Az útvonal haladjon el különböző látványosságok, például kilátó vagy tó mellett, de azt is fogadjuk el, ha nem érünk el ezekhez, mert a gyerekek elnézelődnek, játszanak útközben, és azzal elmegy az idő. A lényeg, hogy jól szórakozzanak, mert akkor a következő túrának is sokkal szívesebben vágnak neki.

Szánjuk rá a megfelelő időt – Ne siessünk. Legyen konkrét tervünk, hogy mit szeretnénk aznap elérni, de számoljunk rá pluszban egy keveset, mert a legritkább esetben haladunk az előre kigondolt tempóban.

Készüljünk fel minden eshetőségre – Túrafelszerelésünk az átlagosnál lehet nagyobb, próbáljunk meg felkészülni minden eshetőségre. Napvédelem, navigáció, tűzgyújtáshoz szükséges eszközök, lámpa, ennivaló, innivaló, gyógyszerek… Inkább cipeljünk magunkkal néhány felesleges eszközt, mint hogy amikor szükségünk lenne valamire, ne legyen kéznél.

Réteges öltözködés – Nyáron az esetek többségében sokáig meleg van, így egy rétegnél többre nemigen lesz szükségünk. A hajnali és esti órákban azonban jól jöhet egy vékony felső, ahogy a záporokra, zivatarokra is ajánlatos felkészülni. Mindig legyen nálunk sapka vagy kalap és napszemüveg. Nyári túráknál a pólót hamar összeizzadjuk, ilyenkor jó, ha a táskában lapul egy-két garnitúra váltásnak.

Az átlagosnál több pihenővel számoljunk – A túrázás sok energiát emészt fel, ezért nyugodtan álljunk meg szusszanni kicsit a szokottnál több alkalommal. Szintén működő ötlet lehet, ha az útvonalon bizonyos pontokhoz kötjük a pihenőt és az evést-ivást, így a gyerekek is jobban átlátják, mikor mi következik.

Jelöljünk ki „túravezetőt”, és cserélgessük a szerepet – Hatalmasat lendít a gyerekek motivációján, ha nem csak utánfutóként húzzuk magunk után őket, hanem engedjük, hogy ők vezessék a csapatot. Kortól függően olvashatják a térképet, mutathatják az útirányt, számontarthatják, mikor érjük el a célt. A sok izgalmas feladat közben sokkal gyorsabban telik az idő, mindössze arra figyeljünk, hogy több gyerek esetén a vezér szerepét folyamatosan cseréljük közöttük, hogy ne legyen sértődés.

Séta és szórakozás – Túrázás közben különböző játékokkal is múlathatjuk az időt. Gyűjthetünk leveleket, figyelhetünk állatokat, olvashatunk nyomokból. Próbáljunk olyan szórakozást találni, amely tanít is, így a gyerekek játszva ismerik meg az erdőt.

Mindig adjunk visszajelzést – Időről időre adjunk visszajelzést a gyerekeknek, ha valamit jól csinálnak, és azt is adjuk tudtukra, ha valamit rosszul. Mutassuk meg nekik, hogyan kell az erdőben helyesen viselkedni, és ha követik a példánkat, dicsérettel erősítsük meg bennük a tanultakat.

Túrázzunk amilyen gyakran csak lehet – Egy jó napot együtt tölteni a szabadban olyan élmény, ami semmi máshoz nem hasonlítható. Igyekezzünk rendszeresen beiktatni a naptárunkba túrás eseményeket, és ahogy telik az idő, úgy növelhetjük az időtartamot és a távot.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Várta, hogy hátba csapják a többiek, de senki sem érte utol
Volt, aki matyóhímzésben úszta át a Balatont vasárnap
Kiújult a sérülése, jöttek a démonjai, de nem hallgatott rájuk és ezüstérmes lett
Gyúrással lazít a spanyol sikerkapitány
A kapitány a változó szél miatt trükkös, de parádés világbajnokságra számít

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

Halála előtt nevet adott gyermekének – az Everest egyik legnagyobb tragédiája
A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.