Jó vagy rossz farmerben túrázni?

Divatos, mutatós és kényelmes, de egyáltalán nem biztos, hogy minden körülmények között a legmegfelelőbb választás a természetjáráshoz. Tapasztaltabb túrázóknál fel sem vetődik a használata.

Keveseknek van otthon túranadrágja, farmerból viszont annál több, így logikus gondolatnak tűnik, hogy abban menjünk túrázni. Felvegyük, ne vegyük?

A kérdésre nem lehet egyértelműen igennel vagy nemmel válaszolni, inkább úgy mondanánk: attól függ.

Tény, a farmer divatos és kényelmes viselet, anyaga viszont nem feltétlenül „túrakompatibilis”. A boltokban kapható denim farmerek 100% pamutból készülnek, alkalmi használatra, száraz időjárási körülmények közé. A nedvességet nem viselik jól, magukba szívják és nehezen párologtatják el. Ha tehát kirándulás közben elkap minket az eső, készüljünk rá, hogy vizes farmernadrágunk a lábunkra tapad, és nagyban megnehezíti a mozgásunkat. A problémát ráadásul a nap előbukkanása sem oldja meg azonnal, mivel hosszú idő kell, mire a farmer megszárad.

Az ideális túranadrág ezzel szemben nemcsak kényelmes, meleg és könnyed, hanem jó légáteresztő képessége mellett sok közülük vízálló is.

Ha ilyet szeretnénk vásárolni, túraboltokban vagy sportáruházak túrarészlegén nézelődjünk, kérdés esetén pedig kérjük szakértő eladó segítségét. Internetes böngészéskor olvassuk el jól a nadrág tulajdonságait, jó tippeket találhatunk a felhasználói vélemények között is. A speciális anyagok általában nem rendelkeznek minden előnnyel, nekünk kell kiválasztanunk, mit részesítünk előnyben. A vízálló nadrágok nehezebben szellőznek, ugyanakkor a legtöbbet nem lehet cipzárral rövidnadrággá alakítani. A cipzáros, rövidnadrággá alakítható túranadrágok pedig többnyire nem vízállóak, a cipzárnál ugyanis könnyedén utat találhat magának a víz.

Persze mindez nem jelenti, hogy farmerben ne mehetnénk kirándulni. Ha biztosak vagyunk benne, hogy szép lesz az idő, nem várható csapadék, és nem választottunk különösebben megerőltető útvonalat, nyugodtan húzzuk fel. A lényeg úgyis az, hogy a természetet járva jól érezzük magunkat.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.