Leszámolás az állandó térdfájdalommal

Rövid és hosszabb távú megoldás is létezik a problémára. Hátizsákunk súlyának csökkentése mellett speciális túrabotos technikát is alkalmazhatunk a lejtőkön, valamint érdemes megerősíteni az érintett területek izmait.

Az egyik legkellemetlenebb, a túrázást megnehezítő sérülés a térdfájás, amely séta közben állandóan problémát okozhat. Akad, akik csak akkor éreznek kellemetlenséget, amikor hegynek fel- vagy lefelé sétálnak, ami nem feltétlenül a térd, inkább a csípő körüli izmok gyengesége miatt fordulhat elő. A térdfájás indoka sokrétű lehet. Természetesen bármit is csinálunk, érdemes előtte szakorvossal konzultálni, de az alábbi videón hallható tanácsokat is érdemes fontolóra venni.

„Számos olyan gyakorlat van, amelyet bárki elvégezhet a térdfájdalom enyhítésére, függetlenül attól, hogy mi a pontos diagnózis – mondja a videóban a Chase J. Tucker, aki személyi edzőként dolgozik, szabadidejében pedig rengeteget túrázik. – Nem a pihentetésre, a jegelésre, a sebészeti beavatkozásra gondolok, egyszerű, könnyen kivitelezhető dolgokról van szó.”

Chase elmondása szerint a problémának rövid és hosszabb távú megoldása is létezik.

A gyorsabb verzió lényege a térdízületet érő terhelés csökkentése. Ebből a célból igyekezzünk elkerülni a meredek szakaszokat, keressünk minél simább, minél kisebb szintemelkedésű túraútvonalakat. Ha nagyobb lejtőhöz érünk, ne egyenesen szaladjunk le rajta, hanem igyekezzünk cikk-cakkban haladni, így kisebb szintcsökkenés jut a lépésekre. Ugyancsak hasznos, ha minél könnyebb hátizsákot cipelünk, súlyunk a lehető legoptimálisabb, és túrabotokat használunk. A lejtőn lefelé ezek segítségével speciális technikát is alkalmazhatunk, ennek bemutatása a videóban 3:36-nál látható.

A hosszabb távú megoldás lényege, hogy olyan izmokat is működésre bírjunk és megeddzünk a testünkben, amelyekre amúgy nem fordítunk figyelmet, de megerősítésük segít a fájdalom leküzdésében. Egy erre vonatkozó gyakorlat bemutatását 5:40-től lehet megtekinteni a felvételen.

„Mivel rengeteget ülünk, sok izmunk elgyengül. Ezek megerősítése sokaknál megoldhatja a problémát. A csípő és a fenék izmainak edzésével idővel a térdre jutó terhelés is csökkenni fog. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a térdproblémákat a csontok sérülése okozza, de a legtöbb esetben ez az izomgyengeségre vezethető vissza. Élsportolók is végeznek hasonlókat, különösen a rehabilitációjuk alatt. Ha le akarjuk győzni a térdfájást, nincs mese, rendszeresen kell tornáznunk.”

A személyi edző kiemeli, a legtöbb gyakorlathoz nem kell semmilyen felszerelés, otthoni körülmények között nyugodtan elvégezhetjük.

A videón 7:28-tól látható Trendelenburg-teszt elvégzésével felmérhetjük, milyen az aktuális állapotunk, és rendszeres elvégzésével folyamatosan tesztelhetjük a fejlődésünket. A farizom erősítésére vonatkozó gyakorlathoz pörgessük 9:30-ra a számlálót. Nagyon fontos megjegyezni azonban, hogy bármilyen fájdalmat érzünk is a torna közben, csökkentsük az ismétlésszámot, a mozgástartományt, vagy hagyjuk abba a gyakorlatot.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.