Minitúra Zsámbékon, romtemplommal

Kisgyermekkel és kutyával is könnyen teljesíthető három kilométeres túra vezet a helyi romtemplomtól a Nyakas-hegyen található feszülethez, onnan pedig vissza a városba.

Akinek Zsámbék neve mond valamit, biztosan hallott már a romtemplomról. Ha máshogy nem, az M1-es autópálya 26. kilométerköve felé haladva találkozhatott a látványosságot és a várost ábrázoló táblával. Egyszer mindenképp érdemes ott lekanyarodni, főleg, ha Budapest környéki kirándulóhelyeket keresünk kisgyerekkel vagy kutyával. Kellemes, egy-másfél órás körtúra keretében ugyanis lazán felfedezhetjük a térség legszebb látnivalóit.

Játszótér a zsámbéki Zichy-kastélynál

Kiindulási pontnak érdemes a város központi részét választani, és valahol a Zichy-kastély környékén leparkolni az autóval. Ha tömegközlekedéssel érkezünk, az autóbusz-fordulónál szálljunk le. Az épület közvetlen közelében kisebb játszótér található, érdemes tenni egy kis kitérőt a Zárdakerthez is. A romtemplomot a polgármesteri hivatal környékéről induló Szent Erzsébet-lépcsősoron érdemes megközelíteni, az utat a Melocco Miklós tervezte stációk kísérik. A lépcső tetejétől a romtemplomot már nem lehet eltéveszteni, jobbra érdemes sétálni, és a temető bejáratával szemben közelíthetjük meg a legjobb szögből – ha gyorsítani akarunk a túrán, akár itt is parkolhatunk az autóval.

Szökőkút a Zárdakertben

A zsámbéki városnézés ezen a ponton vált át túrába, a romtemplomtól a temetővel szembefordulva balra kell indulnunk utunk folytatásához, és sokáig nincs más dolgunk, mint a sárga sávjelzést követni. Az út elvisz a Matyi Kultúrbisztró mellett, később egy darabon a városszéli családi házak között sétálunk. Hogy mennyi ideig, az tempó függvénye, egy három hónapos törpetacskóval és két kisgyerekkel akár fél órát is elbóklászhatunk. Idővel beérünk a természetbe, és a Nyakas-hegy kényelmesen járható, széles földútjain bandukolhatunk tovább. A fennsík tökéletesen alkalmas tollaslabdázásra, piknikezéshez vagy relaxációhoz.

Feszület a Nyakas-hegyen

A sárga sávot a kőkupacba helyezett feszületig kövessük, onnantól letérünk és visszafordulunk a város irányába. Persze csak miután kigyönyörködtük magunkat, hiszen Zsámbékra és környékére talán innen nyílik a legszebb panoráma. A hegyről levezető utat a kereszttől jobbra keressük, jelzés nincs, de mivel az orrunk előtt látjuk a várost, szinte lehetetlen eltéveszteni. A városba, ha mindent jól csináltunk, a Rácváros utcán érünk be, erről a Corvin János utcára jobbra bekanyarodva visszajuthatunk a temetőhöz és a romtemplomhoz, továbbmenve pedig a polgármesteri hivatalhoz jutunk, attól függően, hol hagytuk az autónkat.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Szőnyi Ferenc igazi sportkalandként élte meg a kőkemény amerikai bringaversenyt
Bravúrosan visszajött a mélypontról, ismét bronzérmet szerzett Kaliforniában
Létrás átkelés a 700 méter mély szakadék felett
Magyar virtus: finoman eldobott böltetőpálca
Borissza Johanna immár az országútra koncentrál, s bizakodó a jövőre nézve

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.