Praktikus tanácsok a többnapos túrák teljesítéséhez

Egyre többen vannak, akik nem csupán egy útvonalat járnának be, hanem hosszabb ideig ismerkednének a természettel.

Egyesek sportot űznek a túlélésből, de van, amikor az életben maradás valóban létkérdés. Hazánkban viszonylag biztonságosan lehet túrázni, vadkempingezni, de az időjárás vagy a természet idehaza is képes váratlan, nehéz helyzeteket okozni. A nagyvilágban pedig milliószám vannak olyan helyek, ahol kemény kihívás életben maradni. A legfontosabb ilyen esetekben a lélekjelenlét, a tapasztalat, rátermettség, de a felszerelésen is sok múlhat.

Magyarországon és a környező országokban a leggyakoribb veszélyhelyzet, hogy a túrázó, hegymászó valamiért akár több napig is a természetben ragad.

Ilyenkor elsőként a kihűlés ellen kell védekezni, ez nyáron viszonylag egyszerű, de már tíz fok körül is fennállhat a hipotermia veszélye a legyengült, esetleg sérült embernél. Ezután jön a kiszáradás megakadályozása, az energiabevitel megoldása. Ebben az írásban az ezekhez hasznos eszközökről lesz szó.

Akár túrázni indulunk, akár táborozni, a legfontosabb a megfelelő ruházat és lábbeli, ez egy összetett téma, így most nem térek ki rá.

A túlélő-felszerelésnek mindig egyszerűnek kell lennie, kis helyet foglaló, praktikus eszközökkel.

Sokan kis méretű vízhatlan zsákban tárolják ezeket, amit menekülés esetén is könnyen magukkal vihetnek. Így a méret és a súly is erősen korlátozva van, de vészhelyzetben ritkán van idő összepakolni a nagyobb táskányi cuccot, sokkal könnyebb egy kis zsákot felkapni, amivel esetleg futni, mászni is lehetséges.

Kempingezésnél általában adva van a menedék, legyen az sátor vagy bármi más, de ilyenkor is előfordulhat, hogy az építmény megsérül, vagy el kell hagynunk. Ezért a legfontosabb tárgy túrázás, utazás alkalmával a többször használatos izolációs életmentő fólia, ami a kihűlés és a hőguta ellen is véd: hidegben az aranyszínű oldalnak kell kifelé lennie, melegben pedig az ezüst oldalnak.

Ha szélsőséges időjárásra van esély, vagy több napra készülünk, akkor egy bivakzsák is jól jöhet, ez egy hálózsákra húzható, vagy önmagában használható, általában vízálló vagy vízlepergető zsák. Ezt érdemes kiegészíteni egy ultrakönnyű ponyvával és vékony madzaggal, hogy a csapadék ellen védjük magunkat. Nulla fok fölött ezek már elegendőek lehetnek a kihűlés ellen, de komfortos semmiképp sem lesz.

Ezután következik a kiszáradás elkerülése, ami a Kárpát-medencében relatív egyszerű (néhány helyet leszámítva), de az Alpokban és a többi környező magas hegységben sem megoldhatatlan.

Alapvetően két eszközre van szükség: egy víztárolásra alkalmas edényre és egy vízszűrőre. Utóbbiból a legtöbb outdoorboltban kapható kis méretű változat, ami képes a kórokozók majdnem száz százalékát kiszűrni, így ha nem vegyi létesítmény vagy bánya közelében lévő vízből iszunk, valószínűleg megússzuk probléma nélkül, akár esővízből, akár patakból kortyoltunk. Fontos, hogy csak megbízható márkától, hivatalos kereskedőtől vegyünk szűrőt!

Ha szomjan már nem halunk, akkor az elvesztett energia pótlásáról kell gondoskodunk.

Amennyiben van ivóvíz, úgy az izotóniás ital- és a fehérjepor a legkompaktabb és legjobb koncentrált élelmiszer.

Előbbi a szénhidrátok mellett ásványi sókat is tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek, utóbbi pedig az idegrendszer és az izmok működéséhez is szükséges aminosavakat szolgáltatja, és másodlagos energiaforrásnak sem rossz. Szilárd táplálékra is szükség van, a zacskós ételek, energiaszeletek is alapvetőek. A katonai MRE-csomagok talán a legjobbak a nehéz helyzetben való táplálkozáshoz, de ezek általában elég drágák. Itt jön be a következő pár cucc, ami szükséges: kell egy főzésre alkalmas edény, ami lehet nagyobb fémbögre is, és tüzet is tudnunk kell gyújtani. Ha csak bögrényi adagot akarunk melegíteni, akkor egy spirituszfőző és néhány spirituszkocka elegendő néhány csomag gyufával. Ha nagyobb tüzet akarunk lobbantani, akkor a meggyújtást segítő zselé vagy petróleumkocka sem árt, és olyankor a vihargyufa is elengedhetetlen. Végszükség esetére a szikravető és a magnéziumrúd is jó lehet.

A tűzgyújtáshoz, menedék készítéséhez egy jó kés alapfelszerelés, de nem kell rögtön egy kisebb kardot magunkkal vinni, egy fűrészfoggal ellátott bicska, vagy erős pengéjű kis kés is tökéletes lehet. Ha ezek megvannak, akkor az extrém hideget vagy nagyobb természeti katasztrófát kivéve túl lehet élni Európa nagy részén. Ha van még hely a kis zsákunkban, akkor a kicsire összehajtható felfújható matrac, a mini elsősegélycsomag és a fejlámpa, elemlámpa is kerüljön bele.
Ezek természetesen általános ajánlások, az ideális felszerelés összetétele mindig az adott helytől, szituációtól függ.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Úgy taktikázott, hogy ne szálljon el a pulzusa, pályacsúccsal győzött az UTH-n
Kis híján elaludt a frissítő állomáson, végül bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n
Eszkimó hagyatékból született a harcos kajakpóló
Amit nem érdemes kihagyni: erőnléti edzések a futók számára
Hibázott, de női magyar csúcsot döntött és bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.