Rekorddöntés szemétszedéssel

A többségnek majdnem egy hónapba telik, amíg teljesíti a Pennine Way túraútvonalat, Damian Hall azonban nemcsak rekordidő alatt ért célba a 431 km hosszú szakaszon, de az út során az összes szemetet összegyűjtötte.

Korábban a Csupasport is írt már a Svédországból induló, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ploggingról, amelynek a lényege, hogy futás közben szemetet is szedünk, azaz nemcsak az egészségünkért, a környezetünkért is teszünk. Gyakorlatilag ebben a műfajban alkotott nagyot Damian Hall, aki úgy döntött rekordot a 431 kilométer hosszú Pennine Way túraútvonalon, hogy az út során próbált minél több szemetet összeszedni.

A kétgyermekes, negyvennégy éves brit ultrafutóedző és újságíró 61:34 óra alatt teljesítette az Edale-től Kirk Yetholmig tartó mocsaras, dombos, rengeteg szintemelkedéssel nehezített utat, amely az egyik legrégebben létező és legnehezebb túraútvonal Nagy Britanniában. Ezzel több mint három órával döntötte meg a barátja, John Kelly által alig egy héttel korábban felállított, 64:46 órás csúcsát. Ahhoz, hogy ez mennyire emberfeletti teljesítménynek számít, nem árt hozzátenni, hogy a többségnek tizenöt-húsz napba telik, míg teljesíti a távot.

Ehhez képest az újdonsült rekordernek három nap sem kellett hozzá úgy, hogy eközben még a szemétszedésre is maradt ideje. Mindössze háromszor állt meg, és rövid, negyvenperces alvásokkal próbálta kipihenni az addigi fáradalmait.

Sokat segített neki, hogy nem volt túl sok eldobált hulladék az úton, de a csúcsdöntése így is hatalmas bravúrnak számít. Korábban egyébként ő is elképzelhetetlennek tartotta, hogy ilyen rövid idő alatt célba érjen.

„Érzelmileg nagyon magával ragadott az egész – idézte őt a timesnownews.com. – Emlékszem arra, amikor az úti könyvbe írtam Mike Hartley 1989-es rekordjáról. Akkor azt gondoltam, hogy ez őrület, én biztos nem lennék képes ilyen gyorsan lefutni ezt a távot. Az egész elsősorban óriási csapatmunka gyümölcse. Nem tudtam volna rekordot dönteni az út során engem segítő személyzet, az iramfutók nélkül, és az engem buzdító emberek is nagyon sokat hozzátettek ehhez az eredményhez.”

Az általa említett Mike Hartley egyébként a 2 nap, 17 óra, 20 perces idejével több mint három évtizeden át tartotta a rekordot, mígnem idén előbb John Kelly majd Damian Hall meg nem döntötte azt.

A karjára három hatalmas F-betű volt felfestve, ami a családot (family), a barátokat (friends) és a jövőt (future) jelentette, és ez is hatalmas motivációt jelentett számára, egyúttal emlékeztette arra, miért csinálja ezt az egészet, és miért tartja kiemelten fontosnak a környezetvédelmet. Erre egyébként a hétköznapokban is nagy figyelmet fordít, nem fogyaszt marhát, bárányt és tejterméket, emellett próbál minél kevesebbet utazni repülővel és autóval, és az élet minden területén ügyel arra, hogy minél kevésbé szennyezze a környezetet.

(A felső képen: a Pennine Way. Fotó: AFP)

Szemétszedés futás közben

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A triatlon a szabadidősportban is hódít
A tarahumara csodafutók titka évszázadok óta megfejthetetlen
Otthon, Erdélyben még kesztyűben futott, Horvátországban 27 fok várt rá
A lengyel pletykák igazak: jó Magyarországon versenyezni
Kitartásának köszönhetően sikert sikerre halmoz az akadályversenyeken

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.