Rekordot döntött a Kéktúrázás napja

Összesen 3240 túrázó járta be október második szombatján a szakaszokra bontott Országos Kékkört. A rendezvény alatt citerazenekar, máshol piac vagy spontán vendéglátás várta a kirándulókat.

Minden a tervek szerint alakult, vagy még annál is jobban. A tavaly először megrendezett Kéktúrázás napja sikerén felbuzdulva a Magyar Természetjáró-szövetség (MTSZ) kibővítette a távot, a jelentkezők az Országos Kékkör 143 szakaszát, mintegy 2581 kilométert járhattak be október 9-én. Az esemény jó hangulatban telt, a tapasztalatokról a szervezőkkel beszélgettünk.

„Hatalmas szerencsénk volt az időjárással, az egész országban hét ágra sütött a nap – mondta Rigler Szilvia, az MTSZ Kéktúrázás napjáért felelős szervezője. – Reméljük, hagyomány lesz: ha Kéktúrázás napja, akkor jó az idő! A túrákra előzetesen regisztráltak is nagy számban eljöttek. A 3400 jelentkezőből 3240 jelent meg, ami hitelesített adat, ugyanis a Magyar Rekord Egyesület egyik munkatársa is végig velünk volt, figyelte, ahogy regisztráljuk a beérkezőket. Utólag elmondható, hogy rekordot döntöttünk.

Ezen a napon túráztak egyszerre a legtöbben az Országos Kékkörön, valamint ez volt a szervezett keretek között legnagyobb területet bejáró túra Magyarország területén.”

A Kéktúrázás napja iránti lelkesedést mutatja, hogy a 143 szakasz közül mindössze négyen nem akadt jelentkező, ezeken a szakaszfelelősök egyedül mentek végig a GPS-jeladó készülékkel, hogy teljesítve legyen a táv. Általánosságban az ország északi területén vonzottak nagyobb tömeget a túrák, de az Alföldön is lehetett találni olyan szakaszt, amely teljesen betelt, és ami ennél is fontosabb: a jó hangulatra sehol sem lehetett panasz.

 

Fantasztikus hangulat jellemezte a túrákat, néhol must-, bor- és pálinkakóstolóval is kedveskedtek a kirándulóknak – Fotó: OKT Facebook-oldala

 

„Több helyen készültek a kirándulók érkezésékre. Akadt település, ahol citerazenekar várta a túrázókat, máshol étellel-itallal fogadták őket, vagy fát ültettek, de előfordult, hogy egy házaspár teljesen spontán kiállt az útvonalra, hogy pogácsát és frissítőt adjon az áthaladóknak. A szakaszok teljesítése után mindenhol készült csoportkép, ezeket folyamatosan töltjük fel a Facebook-oldalunkra.”

Rigler Szilvia elmondta, a harmadik Kéktúrázás napjának időpontja már végleges: 2022. október 8.

Szeretnék, hogy bekerüljön a köztudatba: október második szombatján rendezik az eseményt. Az MTSZ-ben a jövőben is az Országos Kékkör népszerűsítéséért dolgoznak, és arra törekednek, hogy a kevésbé népszerű szakaszok iránt is felkeltsék az érdeklődést.

„A célunk, hogy megismertessük az ország azon régióit is, ahol közismerten kevesebb a látványosság. Az ilyen szakaszok esetében fontos, hogy olyan szakaszfelelősöket válasszunk, akik a környéket jól ismerik, a helyi értékeket képesek megmutatni, és tudják, mik azok a rejtett szépségek, amelyekre érdemes felhívni a figyelmet. A tapasztalatokat felhasználva szeretnénk, ha jövőre is legalább ekkora siker lenne a Kéktúrázás napja.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Még, hogy nem lehet hegynek felfele snowboardozni – csak helikopter kell hozzá!
Az Országos Kéktúra útvonalát is érinti a decemberben átadott Bátor tanösvény
Korok Fatima célja uszony nélküli kategóriában a 74 méteres mélység elérése
Maráz Zsuzsanna: a hosszú távok hőse, aki nem is akart ultrafutó lenni
Bódis Tamás mellett gyorsabb, hatékonyabb és szebb lett a futása

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja
Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.