Napnyugtáig bejárják az egész országot

Csütörtök éjfélig lehet regisztrálni a Kéktúrázás napjára. A Magyar Természetjáró-szövetség szombati rendezvénye az Országos Kékkör 2581 kilométerének bejárását tűzte ki célul, 143 szakaszra bontva.

Kétségkívül Magyarország legnagyobb szabású túrarendezvényének lebonyolítására készül október 9-én a Magyar Természetjáró-szövetség (MTSZ) a Kéktúrázás napjának második megszervezésével. Az első alkalomra egy éve került sor, és a pozitív visszajelzések arra ösztönözték a szervezetet, hogy az Országos Kéktúra (OKT) mellett idén a a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) útvonalait is belevegyék a programba.

A teljes táv így 2581 km, amelyet 143 szakaszra osztottak fel. Mindegyiken legfeljebb 50 fős csoportok indulnak szakaszfelelőssel, a jelentkezés csütörtök éjfélig nyitott és ingyenes.

A szervezés előkészületei jelenleg a célegyenesben tartanak, amikor az MTSZ-t telefonon megkerestük a részletekkel kapcsolatban, éppen a GPS-jeladók átadása zajlott.

„A legtöbbet futárszolgálattal küldjük ki a szakaszfelelősöknek, de úgy ötvenért személyesen jönnek be az irodába – adott kis betekintést a háttérmunkába Rigler Szilvia, az MTSZ Kéktúrázás napjáért felelős szervezője. – Minden túracsoportot nyomon lehet követni ezek segítségével, és nemcsak mi látjuk, merre tartanak, és tudunk nekik segíteni, ha probléma lenne, hanem az esemény honlapján bárki nyomon követheti a túrázók mozgását, és ahogy remélhetőleg még sötétedés előtt az összes célba ér, teljesítve ezzel az Országos Kékkört.”

Eltévedni nehezen lehet a Kéktúrázás napján: a csoportokat szakaszvezetők segítik, és elég mindig a kéket követni.

Amilyen hatalmas vállalásnak tűnik az esemény, legalább annyira népszerű a legtöbb szakasza. A Budapest-környéki túrák és az Országos Kéktúra népszerű szakaszai már jellemzően beteltek, az Alföldön és a Dunántúlon viszont még sok szabad helyet találni. Ráadásul lehet, éppen azok járnak a legjobban, akik ezekre szavaznak.

„Sok település lakói nagyon örülnek annak, hogy az útvonal ott is áthalad, több önkormányzattól kaptunk visszajelzést, miszerint étellel és itallal is készülnek a túrázóknak.

Persze alapvetően mindenkinek magának kell gondoskodnia az ellátásról, és az utazásról. Mi a túravezetést biztosítjuk, valamint néhány nehezebben megközelíthető helyen bérelt buszt biztosítunk a közlekedés megkönnyítésére. Regisztráció és a túra kiválasztása után egy üzenőfalon lehetőség van egyeztetni és együttműködni akár a többi túrázóval is.”

Rigler Szilvia minden résztvevő figyelmébe ajánlja a Kéktúrázás napjához létrehozott honlap áttanulmányozását, ahol az alapvető információk mellett hasznos tippeket is találni a túrákkal kapcsolatban. Jelentkezni a szakaszokra csütörtök éjfélig lehet, a regisztrációt követően a feliratkozás és a lemondás is egy kattintás.

„Érdemes folyamatosan figyelni a szakaszokat, mert még utolsó nap is változhatnak a létszámok.

A esős időtől tartva néhányan mindig visszamondják az indulást, felszabadulhatnak helyek. A túrák indulása távtól is függ, a legkorábbi reggel hét órakor rajtol, és arra törekszünk, hogy mindegyik véget érjen naplementéig. A tavalyi rendezvényről a szervezőktől és a résztvevőktől is sok pozitív visszajelzést kaptunk, hosszú távon az a célunk, hogy hagyományt teremtsünk, és október második szombatja a Kéktúrázás napja legyen.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Spárta királynője fonott kaláccsal tartotta távol magától a kutyákat
A magyar Jégember mínusz tíz fokban hegynek fel félmeztelenül fut maratonit
Egyetlen futólépés a jókedv felé
Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja
Futóknak a megfelelően összeállított nagysúlyos erőedzés is hasznos lehet

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel
Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.