Rekordot döntött a Kéktúrázás napja

Összesen 3240 túrázó járta be október második szombatján a szakaszokra bontott Országos Kékkört. A rendezvény alatt citerazenekar, máshol piac vagy spontán vendéglátás várta a kirándulókat.

Minden a tervek szerint alakult, vagy még annál is jobban. A tavaly először megrendezett Kéktúrázás napja sikerén felbuzdulva a Magyar Természetjáró-szövetség (MTSZ) kibővítette a távot, a jelentkezők az Országos Kékkör 143 szakaszát, mintegy 2581 kilométert járhattak be október 9-én. Az esemény jó hangulatban telt, a tapasztalatokról a szervezőkkel beszélgettünk.

„Hatalmas szerencsénk volt az időjárással, az egész országban hét ágra sütött a nap – mondta Rigler Szilvia, az MTSZ Kéktúrázás napjáért felelős szervezője. – Reméljük, hagyomány lesz: ha Kéktúrázás napja, akkor jó az idő! A túrákra előzetesen regisztráltak is nagy számban eljöttek. A 3400 jelentkezőből 3240 jelent meg, ami hitelesített adat, ugyanis a Magyar Rekord Egyesület egyik munkatársa is végig velünk volt, figyelte, ahogy regisztráljuk a beérkezőket. Utólag elmondható, hogy rekordot döntöttünk.

Ezen a napon túráztak egyszerre a legtöbben az Országos Kékkörön, valamint ez volt a szervezett keretek között legnagyobb területet bejáró túra Magyarország területén.”

A Kéktúrázás napja iránti lelkesedést mutatja, hogy a 143 szakasz közül mindössze négyen nem akadt jelentkező, ezeken a szakaszfelelősök egyedül mentek végig a GPS-jeladó készülékkel, hogy teljesítve legyen a táv. Általánosságban az ország északi területén vonzottak nagyobb tömeget a túrák, de az Alföldön is lehetett találni olyan szakaszt, amely teljesen betelt, és ami ennél is fontosabb: a jó hangulatra sehol sem lehetett panasz.

 

Fantasztikus hangulat jellemezte a túrákat, néhol must-, bor- és pálinkakóstolóval is kedveskedtek a kirándulóknak – Fotó: OKT Facebook-oldala

 

„Több helyen készültek a kirándulók érkezésékre. Akadt település, ahol citerazenekar várta a túrázókat, máshol étellel-itallal fogadták őket, vagy fát ültettek, de előfordult, hogy egy házaspár teljesen spontán kiállt az útvonalra, hogy pogácsát és frissítőt adjon az áthaladóknak. A szakaszok teljesítése után mindenhol készült csoportkép, ezeket folyamatosan töltjük fel a Facebook-oldalunkra.”

Rigler Szilvia elmondta, a harmadik Kéktúrázás napjának időpontja már végleges: 2022. október 8.

Szeretnék, hogy bekerüljön a köztudatba: október második szombatján rendezik az eseményt. Az MTSZ-ben a jövőben is az Országos Kékkör népszerűsítéséért dolgoznak, és arra törekednek, hogy a kevésbé népszerű szakaszok iránt is felkeltsék az érdeklődést.

„A célunk, hogy megismertessük az ország azon régióit is, ahol közismerten kevesebb a látványosság. Az ilyen szakaszok esetében fontos, hogy olyan szakaszfelelősöket válasszunk, akik a környéket jól ismerik, a helyi értékeket képesek megmutatni, és tudják, mik azok a rejtett szépségek, amelyekre érdemes felhívni a figyelmet. A tapasztalatokat felhasználva szeretnénk, ha jövőre is legalább ekkora siker lenne a Kéktúrázás napja.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Angyalbőrbe bújik Haile Gebrselassie olimpiai bajnok hosszútávfutó
Video-összeállítás kilenc félelmetes és veszélyes sípályáról
Keresztszalag-szakadása után hamarosan ismét futhat a csinos táncművész
Heti aktuális: három-négy órás téli kajakozás a Hévíz-patakon
27 ezer kilométert tett meg 429 nap alatt a német Jonas Deichmann

Videók

Életveszélyes trükkök során győzte le a félelmét a falakon tekerő BMX-es
Erdőben is lehet síléccel száguldozni, de senki se csinálja utána
Mint a rajzfilmekben: lufikkal az égig

Hegymászás

Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája
A sziklát érteni kell, a mászás művészet
Eltűnt három francia a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek
Kizárólag negatív teszttel lehet síelni
Játszótérnek 28 méteres jégmászótorony
Megtelnek a parkok asztaliteniszezőkkel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.