Tovább zöldülhet a Gerecse

A harmincas táv aszfaltos részét már tavaly erdősre „cserélték”, az idén az ötvenes táv változhat hasonlóan. Ha így lesz, mintegy másfél kilométerrel növekedhet meg a táv.

Az idén is megrendezik Magyarország második legrégebbi teljesítménytúráját, a 39. alkalommal kiírt Gerecse 50-et. A dátum már végleges (április 18.), és a korábbi évekhez hasonlóan a klasszikus, ötven kilométeres táv mellett ezúttal is lehet harminc, húsz és tíz kilométerre nevezni. A regisztráció várhatóan február közepén nyílik meg, a pontos időpont január végén a gerecse50.hu honlapon és a túra közösségi oldalain lesz kihirdetve. Az online felületek előtérbe helyezése nem véletlen, a szervezők évről évre törekednek rá, hogy egyszerűsítsék a nevezés folyamatát.

„Harmadik éve a Magyar Természetjáró-szövetség felelős a teljesítménytúra megrendezéséért – mondja Rigler Szilvia, a túra egyik szervezője. – Sok változásra nem kell számítani a korábbi évekhez képest, apró finomításokon dolgozunk. A weboldalt mindig szeretnénk gördülékenyebbé tenni, a mai kornak megfelelően online rendszerbe vinni, amit csak lehet. Ennek része az is, hogy az idén már nem osztunk helyben oklevelet, hanem mindenki utólag töltheti le magának és nyomtathatja ki, ha szeretné. Tavaly a PET-palackokat szüntettük be, ebben az évben ezzel az intézkedéssel teszünk a környezettudatosságért.”

A finomhangolás a túra útvonalára is jellemző. A rendszeres teljesítők az előző évben a harmincas távon fedezhettek fel változást: egy nagyobb aszfaltos részt a szervezők bevittek az erdőbe, és a kedvező visszajelzéseknek köszönhetően az idén is lehet hasonló módosulás.

Esély mutatkozik arra is, hogy a leghosszabb, vagyis az ötvenes táv is változik, akár másfél kilométerrel is hosszabb lehet!

„A túra idáig rövidebb volt ötven kilométernél, így ez a bővítés éppen beleférne – hívja fel a figyelmet Rigler Szilvia. – Hogy miért van rá szükség? Tardosnál a piros kereszt egy szakasza eddig autók között, az aszfalton haladt, de a helyi természetjárók nemrég bevitték az erdőbe. Ha ragaszkodni akarunk a jelzéshez, az másfél kilométer pluszt jelent. A döntés még nem végleges, de könnyen lehet, hogy hamarosan az lesz.”

Az indulókat a korábbi évekhez hasonló ellátás (alma, zsíros kenyér) és frissítés (vízvételi pontok) várja minden távon, a leghosszabb távon indulók a célban meleg ételt kapnak. A környezettudatosság ez utóbbi esetben is fontos tényező.

Rigler Szilvia elmondása szerint a korábban osztott leves rengeteg műanyag hulladékot termelt, és sok szemét maradt utána, ezért az elmúlt évhez hasonlóan sült kolbász vagy virsli várja a sikeres teljesítőket.

S, hogy miért lett a Gerecse50 az ország egyik legkedveltebb teljesítménytúrája?

„Nagyrészt a hagyomány miatt. Magyarország legrégebbi ötven kilométeres túrájának harminckilenc év alatt hatalmas presztízse lett, sokan a gyermekeikkel, unokáikkal jönnek, és átadják a természetjárás szeretetét. A népszerűség további oka lehet az is, hogy a Gerecse a könnyen teljesíthető teljesítménytúrák közé tartozik, nincs benne nagy szintkülönbség. Van helyette sok látványos, romantikus rész, és mivel év közben ritkán kirándul erre nagy tömeg, jólesik évente egyszer bejárni.”

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2020 januárjában.)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Azt hitte, nem bírja végig, de számára is hihetetlen módon folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
A triatlon a szabadidősportban is hódít
A tarahumara csodafutók titka évszázadok óta megfejthetetlen
Otthon, Erdélyben még kesztyűben futott, Horvátországban 27 fok várt rá

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.