Túra a gombasziklához és az Üvegtigrishez

Könnyed, egy órás kirándulás alatt két sziklaképződményt is megtekinthetünk, miközben a piliscsabai kálváriához is felmászhatunk. Autóval ráadásul pár percnyire található a kultikus Üvegtigris filmből ismert büfé.

Ha Budapest környékén szeretnénk túraútvonalat találni magunknak, jó eséllyel a Pilisben kötünk ki. A választék bőséges, függetlenül attól, hogy milyen társasággal járjuk az erdőt, biztos találunk megfelelőt.

Szerpentin vezet a parkolóból a Kálvária-domb kápolnájához – Fotó: Csákány-Szilágyi Adrienn

Kisgyerekes családdal remek választás lehet Piliscsaba, ahol könnyed, három kilométeres körtúra során három látványosságot is megnézhetünk. Kiindulópontnak érdemes a Kálvária-domb előtti kisebb parkoló mellett dönteni, itt kényelmesen elhelyezhetjük autónkat. A dombtetőn kis kápolna áll, a felfelé vezető meredek úton szerpentin segíti a haladást, és közben a Jézus szenvedését ábrázoló tizennégy stációt is láthatjuk. A kilátás a dombtetőről pazar, megéri a fáradtságot, ráadásul ettől a ponttól kezdve már alig kell felfelé mennünk.

A folytatás a kápolnától egyértelmű, csak követnünk kell a kék jelzést, amely a háromszög és a kereszt összegyúrását mintázza. Ahogy továbbhaladunk, érdemes időnként jobbra pillantani, egy helyen kis kitérővel gyönyörű kilátópontra érhetünk. A Gomba-szikla sincsen messze, a leágazáshoz útbaigazító táblát és a padokat kell keresnünk. Ha megtaláltuk, fél perc és ott vagyunk. Akik mindössze egy jó fényképre vágynak, a kilátóteraszról ellőhetik, de lehetőségünk van arra is, hogy a sziklát közelebbről csodáljuk meg, ehhez egy kissé meredek szakaszon kell leereszkednünk. Amint végeztünk, a körtúra folytatásához sétáljunk vissza a pados elágazáshoz, és forduljunk jobbra.

Gomba-szikla – Fotó: Nagy Zsolt

Hamarosan a Szent Ferenc-tisztásra érünk, ahol egy fatáblára rátűzve Szent Ferenc imáját is elolvashatjuk. Kisebb gyerekek imádni fogják a fából épült fedett menedéket, ahol két pad és egy asztal biztosít 6-8 embernek kényelmes pihenést. Ideális hely arra, hogy ha hoztunk magunkkal elemózsiát és innivalót, nyugodt körülmények között elfogyasszuk. Utunkat az eddigi kék jelzésen folytassuk, és ahogy elhagyjuk a tisztást, széles lejtős részhez érkezünk. Ha lemegyünk az aljára, a műúton jobbra fordulva visszasétálhatunk a Kápolna-dombhoz, de a körtúra folytatásához valamivel korábban balra kell letérni. A navigációt tábla segíti, az Ördögoltár-szikla feliratot keressük.

Ördögoltár-szikla – Fotó: Nagy Zsolt

Ez sincsen különösebben messze, pár perces gyaloglást követően már meg is pillanthatjuk. Az úton bal oldali leágazást keressünk, erre rátérve ismét kissé meredeken vezet felfelé az út, de hamar odaérünk. Az érdekes formájú, hatalmas sziklatömb kedvelt helyszíne a sziklamászóknak, formája és lyukacsos kialakítása alapján könnyű megérteni, hogy miért. Amint kigyönyörködtük magunkat, és elkészítettük a vágyott fotókat, nincs más dolgunk, mint egyenesen visszasétálva megkeresni a műutat. Azon jobbra, Piliscsaba felé fordulva tíz-tizenöt perc alatt visszaérhetünk az autóhoz. A Kálvária-dombnál lévő parkolót a Gomba utcánál keressük, ott kell felfelé mennünk, amíg oda nem érünk. Ha jó tempóban haladunk, fényképekkel és megállásokkal együtt is egy, maximum másfél óra alatt befejezhetjük a túrát, de ha nem sietünk haza, érdemes egy kis különlegességet is beiktatunk.

Autóval nagyjából hatpercnyire található ugyanis a kultikus Üvegtigris film büféje, amelyet az eredeti helyszínen, eredeti formájában nézhetünk meg. Piliscsabát elhagyva, Tinnye felé haladjunk, és a kacskaringós utakról a Garancsi-tónál térjünk le. Mivel a büfé felkapott helyszín, különösen hétvégén nagyobb forgalomra számítsunk. Szerencsére parkolóhelynek a környék nincsen híján.

Kultikus filmhelyszín, az Üvegtigris büfé – Fotó: Nagy Zsolt

A büfé működik, hamburgert, hot-dogot, melegszendvicset kapni a szokásos szénsavmentes, szénsavas italok, valamint kávé mellett. A közeli tavat szintén érdemes körbejárni. A víz néhol annyira sekély, hogy a parthoz leérve a halakat is megfigyelhetjük, s ha van nálunk egy kis kenyér, meg is etethetjük őket, mielőtt „Ízirájder, öcsém, ízirájder!” felkiáltással hazaindulunk.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A nehézségek ellenére remek győzelmet aratott Balatonfüreden Beda Szabolcs
Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a tésztáról
Tizennyolc magyar futó ért célba a Spartathlonon
Megdőlt Janisz Kurosz rekordja a Spartathlonon, két magyar a top tízben
Három magyar az első tizenegyben a Spartathlonon szombat este

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.