Túra az első világháború egyik frontvonalán

A Walk of Peace túra az Alpokat köti össze az Adriai-tengerrel, de különlegessége sokkal inkább a 220 kilométeres távból áll, amely a 11 szakasz alatt világháborús helyszíneket érint.

Idén áprilisban új európai túraútvonal indul, a Walk of Peace (A béke ösvénye). A névadás nem véletlen, a 220 kilométeres útvonal részben az első világháború frontjainak helyszínein vezet keresztül. Szlovéniából, az Alpokból indul és Olaszországban, az Adriai-tenger partján fekvő Triesztben ér véget. A túra számos hangulatos falvat érint, gleccserek közelében és vadregényes patakok mentén halad. Aki végigmegy rajta, a történelmi visszatekintés mellett a környék étel- és borkülönlegességeivel is megismerkedhet.

Csupasport-magazin: Tiltások és eltiltások

Mennyire terjedt el a dopping a szabadidős sportokban? Milyen szabályok vonatkoznak az amatőr sportolókra? Mit tehetnek az egyes sportágak a dopping szűréséért, visszaszorításáért? Miért veszélyesek az UFO-szteroidok?

Erről, és persze sok minden egyéb szabadidős érdekességről írunk a Csupasport magazin első számában, amely március 10-én jelenik meg! A 100 oldalas magazinon kívül olvasóink kapnak egy 16 oldalas versenyeredményes mellékletet is.

A tizenegy szakaszból álló Walk of Peace túra Log pod Mangartom faluból indul, ami a Júliai-Alpok területén fekvő Triglav Nemzeti Parkban található. Autóval innen hozzávetőleg 130 kilométert kellene megtennünk Triesztig, az útvonal azonban számos kitérőt tesz közben, leginkább az isonzói csaták helyszínei között kanyarog. Ezek az ütközetek az első világháborúban, 1915 és 1917 között az Osztrák–Magyar Monarchia és Németország, illetve Olaszország csapatai között zajlottak. A harcok során viszonylag kis területen nagy létszámú hadseregek csaptak össze, a csekély területnyereséghez képest hatalmas áldozatokkal. Az Isonzó folyó mentén kialakult állóháború az 1917-es caporettói áttöréssel ért véget, ez a frontszakasz ezzel megszűnt, és az Osztrák–Magyar Monarchia csapatai előrenyomultak a Pó-síkság felé. Az összesen 12 csata során 1 100 000 olasz katona halt meg, sebesült meg vagy tűnt el, a Monarchia vesztesége ennek a fele volt.

A kiépített védművek, lövészárkok egy része mind a mai napig megmaradt. A túra ezeket is érinti, valamint templomokat, múzeumokat, katonai temetőket ejt útba.

„Túrázóként ez az egyik kedvenc útvonalam – mondta Jan Klavora, aki nagyban közreműködött a Walk of Peace kialakításában. – Aki végigjárja, nemcsak a történelemről tanulhat rengeteget, hanem elképesztő tájakon vághat keresztül. A szakaszokat úgy terveztük meg, hogy mindenhol legyen a közelben szállás és étkezési lehetőség, ahol a helyi konyha jellegzetes fogásait lehet kipróbálni egy pohár bor társaságában. Itt sosem unatkozik az ember.”

A túra teljesítését mobilalkalmazás is segíti, amelyről ide kattintva található bővebb információ. A Walk of Peace magyar nyelven is olvasható weboldala ezen a linken keresztül érhető el.

Nyitókép: http://www.potmiru.si

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.