Fedezzük fel az Adriát a tengeren kívül!

Horvátország az egyik legkedveltebb nyári úti cél, mert kristálytiszta tengervize, sziklás strandjai kellemes feltöltődést kínálnak, és ínycsiklandó gasztronómiai élményekben is részesülhetünk.

Néhány napot vagy akár hetet is gondtalanul el lehet így tölteni a szomszédban, és még csak nem is kell fél- vagy egész napos utazással számolni, hiszen autópályán 4-5 óra alatt elérhetjük az Adriai-tengert. A teljes kikapcsolódás, a pihenés, a feltöltődés garantálható, a többnapos semmittevés jól tud esni a fárasztó munka után.

Ugyanakkor érdemes megismerni Horvátországot más szemüvegen át is. Mi lenne, ha a kéthetes családi vakációból, mondjuk, néhány napot nem a tengerparton töltenénk lustálkodással, hanem aktív élményekkel is gazdagodnánk?

Nem mehetünk el Horvátországba anélkül, hogy azúrkék tengere mellett ne tennénk említést lenyűgöző természeti adottságairól, amelyek páratlan lehetőségeket tartogatnak az odautazók számára.

A közép-dalmáciai vidék az egyik legkedveltebb és leglátogatottabb területe Horvátországnak, számos magyar közkedvelt úti célja. A környék nemcsak strandokban bővelkedik, hanem természeti csodákban is. A Velebit-hegység kiváló célpont, ha túrázni, falat mászni tervezünk, vagy csak könnyedebb kirándulásokkal szeretnénk feldobni a nyaralást.

Mindenképp érdemes a Paklenica Nemzeti Parkot felkeresni Starigradban, Zadar városától mindössze negyven kilométerre. A ZadarBikeMagic alkamazás letöltésével igazán kalandos, többféle nehézségű, akár elektromos bringával is könnyedén teljesíthető kerékpáros túrák közül válogathatunk, mely útvonalak természetesen túrabakancsban végigjárhatók.

Ha inkább vizes programot választunk, kihagyhatatlan látnivaló a Zrmanja-kanyon, amely a Winnetou-filmek forgatásának egyik fő helyszíne volt.

A vezetett vadvízi evezős programok mellett motorcsónakos kiránduláson is részt vehetünk, de ha nagyobb a vállalkozó kedvünk, akár saját SUP-on is feltérképezhetjük a folyót és a déliesen olaszos hangulatú Obrovac városának környékét egészen a Jankovica vízesésig – különlegessége, hogy keveredik benne az édes és a sós víz.

Ha további érdekes látnivalók után eredünk, a híres horvát ásványvíz lelőhelyét, a Cetina forrást is érdemes megnézni, amely 385 méteres tengerszint feletti magasságával nem lenne egyedi, azonban a mélybarlangi búvárok 600 méteres mélységben is tártak fel járatokat a forrás alatt.

Horvátország felé vagy a hazavezető úton fél napot érdemes még eltölteni a Plitvicei-tavaknál, vagy ha épp délebbre vezet az utunk, a Krka Nemzeti Park szintén kötelező látnivaló.

Horvátországba a jelenlegi szabályozások értelmében 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 48 órán belüli antigénteszttel vagy a kétdózisú oltások esetében az első oltás felvételét követő 14. naptól lehet beutazni, de a folyamatosan változó rendelkezésekről a Horvát Idegenforgalmi Közösség oldalán naprakészek az információk.

A higiéniai szempontból biztonságos vendéglátóegységeket az idegenforgalmi szabályok alapján a „Safe stay in Croatia” nemzeti tanúsítvánnyal látták el a szezon kezdetén, így figyeljük ezeket az emblémákat az éttermekben, kávézókban, szállodákban vagy akár a magánszállásokon is.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.