Túracipők: a vízhatlanság nyomában

A vízálló cipők előnye egyértelmű, lábunk végig szárazon marad benne. Néhány hátránya mégis sok túrázót, terepfutót elrettent a használatuktól.

Ha túrázni megyünk, túracipőt húzunk, ez evidens. Az azonban már korántsem annyira egyértelmű, hogy pontosan milyet válasszunk. Sokan a vízálló cipők mellett teszik le a voksukat, míg mások szerint felesleges erre figyelni és kidobott pénz, amit a vízhatlanság biztosítása miatt pluszban a gyártók elkérnek. Melyik oldalnak van igaza?

A vízálló cipők elsődleges feladata, hogy minden körülmények között szárazon tartsák lábfejünket. A tavaszi, nyáreleji időjárás gyakran szeszélyes, esőzések bármikor előfordulhatnak, így az erdei terep is könnyen lehet saras, nedves, vízátfolyásos. Amennyiben cipőnk szabadon átengedi a nedvességet, zoknink egy pillanat alatt elázik, és ha lábbelink nem olyan anyagból készült, amely segíti a száradást, a nyirkos érzés sokáig kellemetlen útitársunk marad, és csak a zoknicsere segíthet – ameddig az is át nem nedvesedik. A szárazon tartásnak ugyanakkor ára lehet.

Sok vízálló cipő tulajdonosa panaszkodik arra, hogy a nedvesség távoltartásáért felelős membránréteg nemigen szellőzik. Ez azért probléma, mert hiába nem jut be a víz, ha lábfejünk befülled és a belül képződő izzadság nem tud elpárologni.

A vízhatlan lábbelik kétségkívül elvitathatatlan előnye tehát, hogy lábfejünk melegen, szárazon marad az egész túra alatt, ezáltal kisebb az esélye többek között annak, hogy felfázzunk, illetve lehetővé teszik a túrázást akkor is, amikor az időjárás nem különösebben tűnik alkalmasnak rá. Hátrányuk ezzel szemben, hogy nyáron a nagy melegben a rosszabb szellőzés miatt kevésbé komfortos benne a lábfejnek, kevésbé rugalmasak, valamelyest nehezebbek, illetve a vízhatlan cipők akár 8–10 ezer forinttal is drágábbak azoknál, amelyek nem rendelkeznek az ezt biztosító membránréteggel. Ráadásul ha nem védjük megfelelően – mondjuk kamáslival – a lábfejünket, a nedvesség a zokni felső részén keresztül ugyanúgy beszivároghat lábfejünkig.

Akik túrázás helyett a terepfutást gyakorolják, többségében a vízhatlan cipők ellen vannak. Az eddig felsoroltak mellett fő indokuk, hogy amennyiben egy vízhatlan cipő nedvesedik át bármilyen oknál fogva, sokkal nehezebben szárad meg.

A levegő nemcsak befelé, de kifelé sem tud úgy áramolni, mint egy nem vízálló futócipőben, amely szerkezeténél fogva minden lépésnél szinte kipréseli magából a vizet.

Ideális megoldásnak sokan ezért a nem vízhatlan cipő és a vízálló zokni párosát tartják. Az úgynevezett Gore-Tex zokni egyik előnye a kényelem, minden érzékeny területen, ahol a cipő irritálhatja lábfejünket, extra párnázottságot biztosít. Emellett olyan anyagból készül, amely a vizet nem engedi át, ellenben kiválóan lélegzik, így kiküszöbölve a vízhatlan cipők talán legnagyobb hátrányát. Természetesen ez sem arra készült, hogy patakban álljunk benne, de ha saras, vízátfolyásos terepen vezet keresztül utunk, nagyon hatásosan óvja meg lábunkat. Merinói gyapjú belső része pedig a megfelelő belső hőmérsékletet is segít fenntartani.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Nem rendezik meg többet az Authentic Phidippides Runt
Mindent megtesz, hogy bekerüljön a 24 órás válogatottba
Fighters’ Run Budapesttől kőhajításnyira áprilisban
Ötven és száz kilométeres versenyt is megnyert már az idén
Szinte védjegye, hogy félmeztelenül versenyzik, már a szaúd-arábiai hőségre edz

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.