A deszka, ami alig tíz év alatt meghódította a vizeket

Hol lehet SUP-olni? Hogyan kell SUP-olni? Milyen deszkát válasszunk? – megannyi kérdés napjaink népszerű és divatos sportágával kapcsolatban.

Mi a SUP? Tenger-, tó- vagy folyópartokon ma már rendszeresen látunk embereket, amint állva eveznek egy deszkán. A SUP a Stand Up Paddle rövidítése, nagyjából annyit jelen, hogy állva evezés.

Egy nagyobb, speciális szörfdeszkán és evezőn kívül semmire sincs szükség, esetleg kezdetben érdemes felvenni egy mentőmellényt, hogy ne ijedjünk meg, ha vízbe esünk.

Története. Hivatalosan roppant fiatal, alig tízéves sportág, 2013-ban az Egyesült Államokban számoltak be róla először, ekkor definiálták szabadtéri sportágként. Ugyanakkor nem ebben az évtizedben „találták fel”, már az 1900-as évekből találunk róla feljegyzéseket, sőt kezdetleges formában már i. e. 1000 körül próbálkoztak a SUP-olással Peru, Izrael, Itália és Kína területén.

Elsajátítása. Többek között azért is szeretik a SUP-ot a vizes sportok kedvelői, mert nagyon könnyű megtanulni a mozgást. Több helyen is lehet oktatást kérni, egy-két foglalkozás alatt elsajátíthatók a szabályok és megismerhetők a felszerelések. Megmutatják, hogyan kell jól vízre tenni a SUP-ot és felszállni rá, megtanulható a helyes testtartás, és hogyan kell térdelve vagy állva evezni, miként lehet irányt váltani. De akinek nincs módja oktatásra járni, a gyakorlat során is megtanulhatja az alapokat.

Felhasználása. A SUP-on lehet állva vagy térdelve evezni, túrákat tenni, és mostanság egyre népszerűbb a jógázás is SUP-on, a minél szélesebb deszka lehetővé teszi, hogy a vízen végezzük a relaxációs gyakorlatokat.

Csapatépítő programok kedvelt válfaja a SUP, és családi programnak sem utolsó, megfelelő feltételek mellett gyerekekkel is lehet evezni, de van, aki a kutyájával SUP-ol.

Fajtái. Kétféle SUP-deszka létezik: a hagyományos, azaz merev falú deszka és a felfújható változat. Manapság már a felfújható verzió a sokkal-sokkal népszerűbb, mert nem rosszabb, mint a merev verzió, ellenben sokkal kevésbé sérülékeny, jóval praktikusabb, könnyebben szállítható és olcsóbb is, ráadásul a percek alatt felfújható vagy összehajtogatható SUP-ot jóval egyszerűbb tárolni is. A merev deszka kicsivel veszélyesebb, hiszen kezdetben óhatatlanul előfordulnak esések, nem mindegy, hogy kemény vagy puhább anyagra huppanunk-zuhanunk.

Hol lehet SUP-olni? Gyakorlatilag mindenhol, az ország bármely vízfelületén, azaz ha külön jelzés nem tiltja, akkor a Balatonon, a Velencei-tavon, bányatavakon, folyókon, bárhol –, kivéve a Duna budapesti szakaszát.

A fővárosban csak különleges engedéllyel lehet használni a legnagyobb hazai folyó valamelyik részét.

Tippek kezdőknek. Válasszunk minél szélesebb deszkát, hiszen annál könnyebb egyensúlyozni rajta. Érdemes szélmentes napon vízre merészkedni, hogy elsőre a víz hullámzásán kívül ne kelljen más természeti tényezőre figyelni. Ne menjünk messze a vízparttól, mert bármi baj történik, könnyebb segítséget kérni. Érdemes kötéllel rögzíteni magunkat a deszkához, hogy ne kerüljünk messze tőle.

Bár eső lesz bőven júniusban, hideget azért nem jeleztek, de még az sem tántorítaná el a vízideszka rajongóit, hiszen a SUP már lassan téli sportág is lesz, ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Íme, 4 gyakorlat: a nőknek is fontos tesztrészük a válluk, figyeljünk oda rá
Milyen cipőnek kell minden sportoló felszerelésében benne lennie?
Hat férfiasan praktikus tipp a tökéletes melegítő megtalálásához
Megújul a diáksport – interjú Balogh Gáborral, a diáksportszövetség elnökével
A nagy tejdilemma: állati vagy növényi eredetű tejet igyunk?

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.