Nemcsak nyáron lehet SUP-ozni: szakértő segít, hogyan evezzünk a téli hidegben

A SUP-os programok mindig nagy népszerűségnek örvendenek nyáron, de ha véget ér a szezon, és jön a hűvösebb idő, akkor sem kell félreraknunk a deszkánkat.

Nyáron az egyik legkedveltebb vízisport a Stand Up Paddleboard, közismertebb nevén a SUP. Szinte nincs olyan strand, ahol ne látnánk állva evező vagy deszkán napozó embereket. Sok helyen szerveznek közös túrákat vagy akár jógaórákat is. De ha jön a hűvösebb idő, akkor sem kell félreraknunk a deszkánkat, az őszi, téli lehetőségekről a Csupasport Tölgyesi Írisz bázisvezetővel, SUP-jógaoktatóval beszélgetett.

Hogyan evezzünk hidegben, és mire kell ilyenkor fokozottan figyelnünk?

Nagyon fontos kiemelni, hogy csak az menjen a vízre, aki jól tud úszni és aki nem most nyáron állt először deszkán, hanem már több éve rendszeresen evez a szezonban. Ez azt jelenti, hogy biztonságban érzi magát a deszkán, tudja kontrollálni, megvan az irányítástechnika, az evezéstechnika, és már evezett úgy, hogy hullámzott alatta a víz. A harmadik ilyen fontos dolog a speciális, víztől és hidegtől védő öltözet, valamint a mentőmellény. Nem csak azért, mert ajánlott vagy kötelező, hanem mert hiába tud valaki jól úszni, és van felkészülve váratlan helyzetekre, hideg vízben teljesen másképpen működnek az izmok és a belső szervek. Gondoljunk csak arra, hogy még nyáron is, ha az ember beleesik a vízbe, mennyire sokkoló tud lenni. Hidegben ez még hatványozottabb.

Milyen ruhát, öltözéket javasol?

Úgy biztonságos, ha vízhatlan, neoprén ruhában megyünk ki evezni. Az alsó rész azért fontos, mert ha le kell térdelni vagy ülni, és esetleg vizesek leszünk, akkor sem fogunk fázni. De nem elég a nadrág, a felsőruházat is legyen megfelelő, mert az a rész a szívet is védi, ha esetleg a vízben kötünk ki. Érdemes körülnézni sportáruházakban, általában hőfok szerint vannak rangsorolva ezek a ruhák. Magyarországi vizekhez a hat-nyolc fokra való is elegendő, lévén nem úszni készülünk benne, hanem védőfelszerelésként funkcionál.

Vannak vízicipők, de azok nem melegítenek. Érdemes ide is speciális, neoprén, hőszigetelő cipőt beszerezni, amelyet kajakozáshoz, SUP-ozáshoz ajánlanak. Sapka és sál is jól jön ilyenkor, és a kesztyű is nagyon fontos, mert eléggé tud fázni a kéz a hidegben evezéskor. Legjobb a kicsi tapadókorongos sportkesztyű erre a célra, illetve egy vízhatlan táska is legyen nálunk.

Mennyire szabad eltávolodni a parttól?

Mindenképpen a partszakasz közelében kell maradni. Ne nagyon távolodjunk el, mert senki sincs vízen ilyenkor, és nincs segítség, ha baj van. Ha biztonságosan szeretnénk evezni, akkor partközelben maradjunk. De jobb ilyenkor nem egyedül menni, hanem szervezett túrákon részt venni, szakavatott túravezető kíséretében.

Mi a helyzet, ha jegesedik a víz?

Jeges vízben ne evezzünk.

Mennyi időre érdemes kimenni a vízre?

Hűvösebb időben nem kell két-három órát kint lenni, mint nyáron. Ez ugyanolyan, mint egy téli sétánál, akár már húsz-harminc perc is feltölt. De ilyenkor úgyis azok eveznek, akik rendszeres sportként űzik. Aki kicsit bizonytalan, télen nem megy ki. Kiemelném még, hogy bár mindenki állva szeretne evezni, mert mindenhol úgy látjuk a fényképeken, ezt nem muszáj követni. Biztonságosabb letérdelni, mint hogy beleessünk a vízbe.

Miért érdemes ilyenkor is SUP-ozni?

Az egész testet megmozgatja, az evezés az összes izmot megdolgoztatja. Nekem a víz közelsége is szokott hiányozni, ezért szoktam rávenni magam arra, hogy hűvösebb időben is kimenjek. A Balatonon, ahogyan hűl a levegő, egyre simább a víz, olyan szép tükörvízen lehet napközben evezni, amivel nyáron nem nagyon lehet találkozni. Más a helyzet azok esetében, akiknek ez sporttevékenység, versenyekre járnak, nekik ez edzés.

A Balatonon kívül hol lehet még ilyenkor evezni?

Például a Velencei-tavon. Most elég alacsony a vízállás, hamar be szokott fagyni, de amíg nincs jég, a nádasokban jókat lehet kanyarogni. A Tisza-tó is csodálatos minden évszakban, ott is működik egy SUP-bázis. Emellett a Duna holtágai is alkalmasak evezésre.

Nekem nagyon nagy élmény volt a Duna fővárosi szakaszán, a Római-parttól lecsorogni a Kopaszi-gátig, de ez kizárólag csapattal, szakavatott túravezetővel lehetséges.

Ha valaki hűvösebb évszakokban is szeretne evezni, azt javaslom, csatlakozzon egy szervezett túrához, országszerte lehet SUP közösségi csoportokat találni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Saját utcájában, ötszáz méterenként futotta le első száz kilométeres távját
Terepbringázással kezdte, majd kipróbálta a terepfutást, és ott ragadt
Szabadesés Rubik-kockával
Számít-e a magasság a testépítésben?
Színészek, sztárok, politikusok, akik szenvedélyes futók is egyben

Videók

Helikopterről ugrani lényegesen nehezebb, mint elsőre gondolnánk
Suhanni a vízen nagyon jó, de nem minden szörfös vár a szélre vagy a hullámra
Játszótér, ami nem a gyerekeké – de melyik felnőtt mer felülni erre a hintára?

Hegymászás

Öt-hatezres mászatlan hegyeket céloz meg a hegymászó-válogatott
Klein Dávid hat év után újra önálló expedíción, célja a Broad Peak megmászása
Elkészült a filmelőzetes Erőss Zsolt elvesztéséről, felesége szemszögéből

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán
Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.