Újdonságok túrázáshoz a nagyvilágból

Táska, sátor, kajak, kabát, útvonal… Mindenféle újdonságot találhatunk, amely a túrázás fejlődését szolgálja, illetve a túrázás élményét emelheti a következő években.

Elképesztően könnyű sátor

A MSR FreeLite sátra nem ismeretlen a túrázók előtt, ám 2022 tavaszán-nyarán várhatóan egy az eddiginél is praktikusabb darabbal rukkolnak ki. Csupán 1.06 kg-ot nyom majd a kétszemélyes verzió, amelynek köszönhetően negyed kilóval (270 gr) lesz könnyebb elődjénél, és elérhető lesz egy-, valamint háromszemélyes variáció is. Néhány újdonságnak köszönhetően – például extra tárolózsebek, görbület nélküli ajtócipzárak – a használata is egyszerűbbé válik. A 440 fontos (nagyjából 180 ezer forint) ár kedvezőbb, mint az eddigi.

 

 

Kabát a fenntarthatóság jegyében

Igazán nem mindegy, miként öltözünk fel hosszabb túrázásra, mindenesetre a Helly Hansen Odin 9 Worlds Infinity Shell, azaz az Odin-család új darabja komfortossá teheti az utunkat. A vízhatlanságot garantáló Lifa Infinity-rendszer környezetbarát, vegyszerek nélkül vált vízlepergetővé. Összességében is a fenntarthatóság jegyében készült, így a tisztítása sokkal egyszerűbb, ezáltal kevesebb energiát emészt fel. Egy részletes tesztelésen 11 zsebet számoltak meg a remekül szellőző kabáton, amelyet kicsit bővebbre terveztek, így síeléskor is jól használhatjuk. A típustól függően az ára 500 euró (kb. 175 ezer forint) is lehet.

 

 

„Origamikajak” az autóba

Tekintettel arra, hogy idehaza, no meg a szomszédos országokban, Ausztriában vagy éppen Szlovéniában is remek helyeket találunk kajakozásra, érdemes lehet elsüllyeszteni egy hajót az autóban. Az Oru „origamikajakja” ideálisi társ, hiszen könnyű, remekül hordozható és gyorsan, öt perc alatt összeszerelhető. Kilenc kilót nyom, összehajtogatva egy vállra akasztható táska. Ne próbáljuk ki, ám a strapabíróságát bizonyítandó egy tesztvideóban még egy épület tetejéről is lehajították – és nem lett baja. Nagyjából 1000 euróért (350 ezer forint) lehet a miénk.

 

 

 

Még kényelmesebb táska

Alapvetően határozza meg a túrázást, hogy milyen a táska: vág, húzza-e a vállat? A következő túraév egyik újdonságának számít a Gregory Baltoro and Deva 65/60 táska, amely kényelmes, ráadásul újszerű kialakítása még inkább engedi lélegezni a hátat. A vállhevedereket, a hátlapot és az övet is jobban a testünkhöz igazíthatjuk, továbbá nagyobbak az öv zsebei, és ha olyan helyen járunk, megnyugodhatunk: egyszerűbben kaphatjuk elő a medvesprayt. Ennél a táskánál is ügyeltek rá, hogy kevesebb műanyagot használjanak fel. Az ára 300 dollár (90 ezer forint).

 

 

 

Áttúrázni Európából Ázsiába

A világ kulturális és ökológiai szempontból különböző területeit, két kontinenst összekötő, három országon átívelő, a Kaukázust is magába foglaló túraútvonalon dolgoznak: a Transcaucasian Trail (TCT) 2022-re megvalósulhat. A 2015-ben kezdődött munkálatokat nehezíti, hogy az útvonalat fél éven keresztül hó fedi, a koronavírus-járvány sem segített, ám jövőre talán már az egészet bejárhatjuk. Tesztjelleggel egyelőre 250 km-rel barátkozhatunk a Grúziát, Örményországot és Azerbajdzsánt érintő útvonalból, a teljes táv teljesítéséhez pedig várhatóan három hónapra lesz szükség.

Forrás: The Outdoor Tradeshow

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Példaképe miatt az ultrafutást választotta, amely kiszakítja a rohanó világból
Életveszélyes trükkök során győzte le a félelmét a falakon tekerő BMX-es
Nemcsak nyáron lehet SUP-ozni: szakértő segít, hogyan evezzünk a téli hidegben
Marcel Hirscher, a sípályák korszakos ura
Itt a tél, magasságtól függően egyre több hegységünkben túrázhatunk hóban

Videók

Erdőben is lehet síléccel száguldozni, de senki se csinálja utána
Mint a rajzfilmekben: lufikkal az égig
Magassági rekord: falmászás a felhők között

Hegymászás

Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája
A sziklát érteni kell, a mászás művészet
Eltűnt három francia a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek
Kizárólag negatív teszttel lehet síelni
Játszótérnek 28 méteres jégmászótorony
Megtelnek a parkok asztaliteniszezőkkel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.