„Vigyázz, futó!”

Sokan mondják, hogy a túrázók és a terepfutók nem szeretik túlzottan egymást. De vajon mi az igazság, és mi az illem olyankor, ha egy futó éppen előzni készül egy gyalogost? Íme, az alapszabály!

Magyarországon a legtöbb teljesítménytúrán felbukkannak a terepfutók, akik a túrázókhoz képest sokkal kisebb felszereléssel, de annál nagyobb sebességgel közlekednek az útvonalon. Túra közben sokszor hallhatjuk, ahogy a túrázók „Vigyázz, futó!” felszólítással figyelmeztetik egymást a közeledő „veszélyre”. Mivel a futók szinte mindig a mezőny végén rajtolnak, és általában az egész gyalogoshadat leelőzik útjuk során, nem csoda, ha a két csoport között konfliktusok alakulhatnak ki.

„Van konfliktus, de mivel én kívülről is látom a dolgokat, azt mondom, hogy ez nem valós – száll szembe a feltevéssel Kimmel Péter, a Piros85 rendezője. – Ez tipikusan olyan probléma, amit néhányan generálnak. Nem mondom, hogy nem létező dolog, de nekem az a tapasztalatom, hogy ez mindössze néhány embert zavar.

Főként azok kreálnak ebből problémát, akik az adott versenyen vagy túrán nem tudták hozni azt, amit elvártak saját maguktól.

Ők jegyzik meg általában, hogy a gyalogosokat kellett előzni vagy volt két kutya a rendezvényen, és ki kellett kerülniük őket. Aki a feladatra koncentrál, annak nem jelent egy gyalogos, egy futó, egy kutya sem problémát, hanem teszi a dolgát. Persze előfordulhat oda-vissza, hogy valaki akadályozza, megbántja a másikat. De mint rendező, azt gondolom, hogy nem kell ebből problémát csinálni.”

A túrázók és a terepfutók csoportjainak ütközése főként abból adódik, hogy a futók szinte mindig utoljára indulnak el, így az útvonalon előttük már több száz, akár ezer ember mozog. Hogy miért jó ez a megoldás, miért nem ajánlatos felcserélni a sorrendet?

„Ennek rendezéstechnikai okai vannak. Ha felcserélnénk a futók és a gyalogosok indulását, minden ellenőrzőpontnak három órával előbb kellene nyitnia, ami nagyon nehézzé tenné a feladatunkat. Egy lineáris rendezvénynél az összes résztvevő csomagját el kell szállítanunk a rajttól a célig. Ott kipakolunk, és felépítjük a fogadóállomást. Ha a futók rajtolnának korábban kapásból kiesne három óra a történetből, és amire most kényelmesen jut idő, azzal feleslegesen kapkodni kellene.”

A konfliktust tehát így nem célszerű rendezni, egy megoldás marad: figyelni a másikra. Na de ki figyeljen oda jobban kire, aki elöl halad vagy aki hátulról gyors tempóban érkezik. Létezik valamilyen íratlan szabály, illem az ilyen esetekre?

„Nem biztos, hogy minden esetben a futó előzi a gyalogost, előfordulnak olyan túrázók, akik hegynek felfele gyorsabban haladnak, mint a futók.

A lényeg, hogy minden esetben az szóljon, aki hátulról érkezik.

A másiknak nincs hátul szeme, nem várható el tőle, hogy automatikusan félrehúzódjon. A félreállások jelentőségét ugyanakkor nem kell túlbecsülni. Egy túrán tizenöt, ha előfordul, az egy gyalogosnak nem okoz semmiféle fennakadást. Ha mindkét fél normálisan áll a másikhoz, nem kell konfliktusoktól tartani. Az, hogy megférnek egymás mellett, még színesíti is a rendezvényt.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyúrással lazít a spanyol sikerkapitány
A kapitány a változó szél miatt trükkös, de parádés világbajnokságra számít
Mesteri dárdavetők: hibátlan célzás a kókuszdióra
Teljes reménytelenség után elképesztő hajrá és címvédés a Kékszalagon
Halála előtt nevet adott gyermekének – az Everest egyik legnagyobb tragédiája

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.