Mányoki Attila tizenkét ellenfele

Ocean’s Seven-teljesítők, jótékonykodásra buzdító hősök – erős mezőnyben szerepel Mányoki Attila, aki az év férfi nyílt vízi úszója lehet a szakág nemzetközi szövetségének szavazásán.

Ahogyan honlapunknak adott interjújában Mányoki Attila fogalmazott, tavaly augusztusban becsukhatott egy ajtót, amikor átúszta az Északi-csatornát, és teljesítette az Ocean’s Seven-sorozatot, ráadásul világrekorderként. Vele együtt összesen 18-an teljesítették a kihívást. A produkcióval ki is nyílt egy ajtó, mivel Mányoki Attilát jelölték a nemzetközi szakági szövetség, a WOWSA szavazásán 2019 legjobb férfi nyílt vízi úszójának címére. Mellette még 12 név szerepel a listán – megnéztük ki mit ért el tavaly. Elöljáróban annyit, mindegyikükben közös, fontos a nyílt vízi úszás elismertetéséért, népszerűsítéséért végzett munka is.

A brazil Adherbal Treidler de Oliveirát elsősorban azért jelölték, mert hazájában életre hívott egy különleges helyszínen, Rio de Janeiro mellett egy 36 kilométeres maratonit, a Travessia do Leme ao Pontalt, illetve szerencsésen túlélte, hogy a Molokai-csatorna átúszására tett kísérletekor cápa támadta meg. A hongkongi Alex Fong Lik-sun 2000-ben még 200 háton és 400 vegyesen úszott a sydneyi olimpián, aztán hosszú kihagyás után visszatért a vízbe. Úszóiskolát alapított, adományokat gyűjtött, hogy tiszta ivóvizet biztosítson a kínaiaknak. Megnyerte a 15 kilométeres Cold Half extrém maratonit, majd rekordidő alatt – negyedikként – körbeúszta Hongkongot.

A német André Wiersig lett az első német, aki teljesítette az Ocean’s Sevent, s a civil életben is tevékeny. A holland Fergil Hestermant amolyan jégemberként ismerik, aki 2019-ben három jeges kilométert is teljesített, és a jeges úszás népszerűsítésén munkálkodik.

Mányoki egyik legnagyobb kihívója a német Florian Wellbrock lehet. A 2016-os riói játékokon is szereplő úszó a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon megnyerte a 10 kilométeres úszást, ráadásul a medencében 1500 méteren is győzött! Wellbrock ezzel a vb-n elérte az úgynevezett Melluli-duplát: a produkció a tunéziai Uszama Melluli után kapta a nevét, aki a 2012-es olimpián Londonban 1500 méteren és 10 kilométeren is diadalmaskodott.

Nagy rivális lehet a világszerte egyszerűen Mr. Jégként ismert ír Ger Kennedy, aki 2019-ben első emberként teljesítette az Ice Seven Challenge-et, azaz hét különböző helyen úszott egy mérföldet jeges vízben. A japán Maszajuki Morija elsősorban a nyílt vízi úszásért végzett munkában jeleskedik, de maga irányított és szervezett 21 szóló és 15 váltóúszást hazája vizein. A román Paul Georgescu a nagyon hideg és nagyon meleg vizek királya (közben vízilabdázó és edző is), úszott jeges mérföldet, és áttempózta a Molokai-csatornát is.

A bolgár Petar Sztojcsev minden idők egyik legjobb hosszútávúszója, négyszeres olimpikon, világ- és Európa-bajnok (2011, 2012) 25 kilométeren, aki mostanság a jeges vizes úszásban jeleskedik. A valaha volt legjobb idővel nyerte meg az 500 métert a Nemzetközi Jegesúszó-szövetség (International Ice Swimming Association) világbajnokságán, és egy kilométeren is a legjobb lett.

A kanadai Robert McGlashan igen intenzív évet zárt, rengeteg helyen úszott az amerikai Alcatraz-szigettől a chilei Magellán-szoroson és a bolíviai Titicaca-tavon át az olaszországi Capriig, a Genfi-tavon átúszott Svájcból Franciaországba, no meg néhány Celsius-fokos vízben tempózott az Ontario-tóban.

Akárcsak Mányoki, az ausztrál Thomas Pembroke is teljesítette az Ocean’s Seven-kihívást – tizenharmadikként, és 29 évesen a legfiatalabb úszóként. A WOWSA leírása hősként és ikonként definiálja a holland Maarten van der Weijdent, mivel korábban túlélte a leukémiát, 2008-ban olimpiát nyert 10 kilométeren, 2008-ban pedig vb-t 25 kilométeren. Rák ellen küzdő alapítványt hozott létre, és 2019-ben 6.5 millió eurót gyűjtött egy példa nélküli, holland csatornákban és folyókon teljesített 195 kilométeres úszással.

Mányoki a közösségi oldalán úgy fogalmazott, megtisztelőnek érzi, hogy a jelöltek listájára került. Ezen linken lehet szavazni, a voksolás adja meg a végeredményt.

A 2019 nyílt vízi úszója díj jelöltjei
1. Adherbal Treidler de Oliveira (Brazília)
2. Alex Fong Lik-sun (Hongkong)
3. André Wiersig (Németország)
4. MÁNYOKI ATTILA
5. Fergil Hesterman (Hollandia)
6. Florian Wellbrock (Németország)
7. Ger Kennedy (Írország)
8. Maszajuki Morija (Japán)
9. Paul Georgescu (Románia)
10. Petar Sztojcsev (Bulgária)
11. Robert McGlashan (Kanada)
12. Thomas Pembroke (Ausztrália)
13. Maarten van der Weijden (holland)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fesztivál Csongrádon – családias hangulat, jó szervezés
Több százan vettek részt a háromnapos Csömöri Bringafesztiválon
A szembeszél és a szintkülönbség sem törte meg a lendületét Kassától Miskolcig
Azt hitte, nem bírja végig, és még őt magát is meglepte, hogy folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.