Rocky lábak nélkül körbeúszná az Alcatrazt

Arccal az ötven felé új úszásnemet tanult meg paraúszóként Patkás „Rocky” Tamás, aki a Boszporusz tavalyi átúszása után az idén Koppenhágában tempózna, ám a nagy álom továbbra is az Alcatraz szigete San Franciscónál.

„A Boszporuszon lezártam egy szakaszt” – fogalmazott még tavaly nyári beszélgetésünkben a 49 éves Patkás „Rocky” Tamás, aki fiatalon egy borzalmas balesetben elveszítette a lábait, ám sokak példaképévé válva nyílt vízi úszó lett. Augusztusban áttempózta az Ázsiát Európával összekötő tengerszorost, majd újfajta munkába vágott.

Igazolt versenyző lett a Győri Úszó SE-ben, Rajos István edző kezdett foglalkozni vele, továbbá immár Győr város parasportjának nagykövete.

„A polgármester, Dézsi Csaba András látta bennem a potenciált, díjazza a szorgalmamat és a munkabírásomat, a város is támogat – kezdte Patkás. –

Amióta edzőm lett, sokkal rendszeresebbé vált a munka, kontroll alatt vagyok.”

Egy példát említ, bár nem az „ellógom az edzést” kategóriából: az egyik pénteken 1000 métert kellett volna úsznia, ám gyorsabban végzett és a szíve is vitte, ezért 2.1 km-nél állt meg. Az edző is látta az applikációban az órával mért adatokat, és bár dicsérte, azért szóvá tette, hogy 1 km-t kért.

A táv gyorsabb teljesítés annak is köszönhető, hogy arccal az ötven felé új úszásnemet tanult meg. A balesete előtt úszott gyorson, ám utána akárhogy próbálta, elsüllyedt, így a mellúszásnál maradt. Emiatt elképesztően izmos lett a háta – túlságosan is, nagyon bekötött, ám edzője ötletére mégis ismét kísérletezni kezdett a gyorsúszással.

A vízre felfeküdve ezúttal nem süllyedt el, így aztán pipával gyakorolták a mozgást, majd azt is elhagyhatta. „Olyan boldog voltam, mintha megnyertem volna az ötös lottót” – lelkendezett a győri férfi, aki büszkén említi, hogy immár 50, 100 és 200 m gyorson szerepel a Magyar Úszószövetség hivatalos ranglistáján. A 200 m-en például néhány hónap alatt 38 mp-t javított, most 4:57.79-cel szerepel a Milák Kristóf vezette rangsorban.

Az eredmények jelzik, hogy az épekkel versenyez, ám a paralimpiai bizottság kérésére megcsináltatta a klasszifikációt, s bár nem teljesen érti, miért, az S7-es kategóriába került.

Egyelőre a súlyával kínlódik: tavaly ledobott 16 kilót, ám karácsony környékén fülgyulladás miatt egy ideig nem tudott edzeni, azért visszaszaladt rá öt-hat kiló, amelytől bárhogyan figyel is az étkezésre, nem tud megszabadulni. Az sem baj, ha egy keveset majd az izomból veszít, hiszen mint mondja, már a második masszőrt fogyasztotta el, nehéz mit kezdeni a hátával. Ezért aztán a konditermi gyakorlatok közül el is hagyták az izomtömeget növelő erősítéseket, inkább a nyújtásra került a hangsúly.

A munkával mindenesetre jól haladnak, hiszen két hete – egyedüli paraúszóként – indult az Alpok-Adria úszókupa-sorozatban, és 1:40:33-mal teljesítette a 3300 m-es távot a Klopeini-tóban – ez 24 perccel jobb a tavalyi idejénél. A hétvégén már a széria második állomásán vesz részt a Millstatti-tónál, sőt tervei szerint az összes eseményen indul.

Az idei koncepció szerint egyébként – a Balaton-átúszás 5.2 km-jét leszámítva – nem vállal hosszabb távokat, inkább a minőségi úszásokra törekszik, 3000 méter környéki távokon száll vízbe.

„No de nem is én lennék, ha nem tettem volna még bele egy csavart az idénybe, az idei Isztambul Koppenhága” – mondja nevetve, ugyanis a nevezését már el is fogadták a dán főváros eseményére. Augusztus 28-án rendezik a 2000 m-es versenyt, azaz a táv nem számít vadnak, ám a hideg vízben azért küzdeni kell.

A legnagyobb álma azonban továbbra is körbeúszni Alcatraz szigetét, amely a hideg víz és az áramlatok miatt abszolút nem amatőröknek ajánlott kihívás.

„A balesetem huszadik évfordulóját San Franciscóban töltöttem, a Golden Gate mellett álltam, és azt gondoltam, az ötvenedik születésnapomon megvalósítom a nagy álmomat. Az idén már nem teljesülhet, ám az se baj, ha jövőre sikerül feltenni a koronát a pályafutásomra. Ha a sérültségem fokát vagy a koromat nézem, akkor úgy érzem, hogy ennél tovább nem érdemes gondolkodni, nekem amúgy bejött, hogy nem tervezek hosszú távra.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Íme, 4 gyakorlat: a nőknek is fontos tesztrészük a válluk, figyeljünk oda rá
Milyen cipőnek kell minden sportoló felszerelésében benne lennie?
Hat férfiasan praktikus tipp a tökéletes melegítő megtalálásához
Megújul a diáksport – interjú Balogh Gáborral, a diáksportszövetség elnökével
A nagy tejdilemma: állati vagy növényi eredetű tejet igyunk?

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.