Veszélyes lenne a mellúszás?

Hallani véleményeket, miszerint ennél az úszásnemnél a mozdulatsor természetellenes, Bátonyi Balázs úszóedző azonban ezt határozottan cáfolja, s hozzáteszi, örüljünk, ha gyermekünk sportol.

Vajon tényleg annyira jó és egészséges a mellúszás? Bár az úszásnemek közül az amatőr- és hobbisportolók körében egyértelműen ez örvend a legnagyobb népszerűségnek, uszodai berkekben is hallani néha, hogy maga a mozdulatsor nem túl egészséges, ezért szerencsésebb lenne a hátúszást vagy a gyorsúszást választani. Mi igaz ebből, kell-e féltenünk gyermekünket, ha a mellúszást favorizálja, vagy inkább örüljünk, hogy a kütyük által uralt világban egyáltalán sportol valamit?

„Egyáltalán nem értek egyet azzal a feltételezéssel, hogy a mellúszás káros – mondta a Csupasportnak Bátonyi Balázs úszóedző, aki jelenleg a Honvéd öttusaszakosztályánál dolgozik. – Ha nagyon lesarkítjuk, mondhatjuk, a kitett fejjel történő mellúszás nem jó a gerincnek és a nyaknak, mert nem természetes testtartás a többi úszásnemhez képest. Jobban belegondolva ez sem igaz, gondoljunk csak a kúszni vagy mászni tanuló kisbabákra, akik nagyon hasonló módon tartják a fejüket.

Egyébként még soha senkivel nem találkoztam, akinek bármilyen gerincpanasza lett volna a mellúszás miatt. Ráadásul erősödnek közben a hátizmok, a törzsizmok, és persze a mellizmok is, úgyhogy inkább örüljünk, hogy mozog a gyerek.”

Hallani arról is, hogy a mellúszás közben végzett karmozdulat sem természetes, a konditeremben végzett tárogatáshoz hasonlóan ez sem egészséges.

„A tárogatás teljesen más. Ott a kézi súllyal végzett gyakorlat során a mozgás excentrikus fázisában a mellizomzat és inai megnyúlnak, ezért nagy súllyal végzett edzés során valóban megnő a sérülésveszély kockázata. A mellúszásnál viszont szó sincs ilyesmiről. Ott egyébként is elsősorban a vállizmok dolgoznak. Azt talán mondhatjuk, hogy a mellúszólábtempó nem természetes, és ezért a profiknak az átlagosnál kicsit lazább a térdszalagjuk, de amatőrök és gyerekek esetében ez a veszély sem áll fenn.”

Kérdés ugyanakkor, mi az oka, hogy az összetett mozdulatsor ellenére a strandokon és az uszodákban kicsik és idősek között egyaránt a mellúszás a legnépszerűbb.

 

 

„Jó kérdés. Ez csak a személyes véleményem, de az egyik oka az lehet, hogy ez a legkevésbé energiaigényes az összes úszásnem közül. Emellett a tájékozódás szempontjából is ez a legcélszerűbb, hátúszásnál vagy gyorsúszásnál sokan nem tudnak egyenesen előrehaladni. Egyébként a hátúszást a legkönnyebb megtanulni, a mellúszáshoz kell egy idegrendszeri érettség is, így a gyerekeket azért sem kell félteni, mert senkinél sem ezzel kezdünk. Első a vízen siklás, utána jönnek a lábtempók, majd a hátúszás. Persze van olyan gyerek, aki a mellúszást tanulja meg hamarabb, de ez elég ritka, és ezzel sincs semmi gond.”

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Magyar éremre számít az 1991-es győztes
Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a paradicsomról
Lassíts le, és elkezdesz látni!
A szélerősség fokozatai – mikor ne induljunk túrázni?
Kígyójával a nyakán szörfözött – pénzbüntetést kapott

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.