A szél és a hűvös víz sem volt akadály

Noha a tervekhez képest szinte minden másként alakult, ráadásul a szél is akadályozta, Zimányi András sikeresen átúszta a hatfokos Balatont.

A napokban már beszámoltunk arról, mire készül a civilben taxisként dolgozó Zimányi András: a tavaly nyáron a Balatont hosszában átúszó férfi Tihanyból Szántódra tervezett átúszni. És sikerült is neki – még ha „kicsit” másként is, mint tervezte.

„Izgalmasan indult az úszás – veszi át a szót Zimányi, aki már a kellemesen elfogyasztott és energiát adó ebéd után számolt be honlapunknak a részletekről. – Tudtuk, hogy szeles lesz az időjárás, de arra nem számítottunk, hogy ilyen irányba mozgatja meg a tó vizét. Bagyó Sándor, a vízimentők elnöke javasolta, hogy mégse Tihanyból, hanem Szántódról induljak.”

Mivel eleve a déli parton találkoztak volna, nagy probléma nem adódott (kivéve, hogy a televíziós társaság is odaérjen időben), így Zimányi nekivágott a távnak.

„Nagyjából hatfokos volt a víz, amivel nem is volt problémám, a széllel annál inkább. Az arcomba fújta a vizet, így a táv felénél sokat benyeltem, kicsit fuldokoltam, de szerencsére nem történt baj. Már azon gondolkodtam, nehogy a vizimentők beugorjanak értem, ám nem szedtek ki szerencsére. Gyorson és mellen akartam leúszni a távot, végül csak mellúszás lett belőle, és a táv felétől nem előre néztem, hanem jobbra, hogy így védjem magam a széltől és a sunyi kis hullámoktól. Minden rendben ment, ám azért éreztem, hogy iparkodnom kell, nehogy kihűljek. A táv második felén sokat segített, hogy egyre határozottabban láttam közeledni a túlsó partot.”

A kis hullámzás miatt az eredeti, 1200 méteres táv nagyjából 1300 méterre hízott, ezt végül 35 perc alatt tette meg Zimányi, aki úgy tudja, rajta kívül még senki sem úszta át a tavat ilyen időszakban.

„Nagyon aggódtam, hogy hogyan tudok felmelegedni a célba érkezés után. Tilos meleg vízzel tusolni, és törülközni is felesleges, hiszen belülről fázol. A kulcs az intenzív átmelegítő torna, amely guggolásból és fekvőtámaszokból áll. Az elmúlt hetekben annyit csináltam belőlük, mint egész életemben sem, de most is sikerrel jártam, meg tudtam előzni, hogy a szervezetem erőteljes remegéssel átvegye a hatalmat. Bár szinte minden másként alakult, mint terveztük, sikerült átúsznom a tavat!”

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.