Komfortos élmények: minden a vízitúrákról

Itt a tavasz, jöhet a közösségi kajakozás, kenuzás, evezés. Lássuk, miként is érdemes nekivágni egy ilyen kalandnak. Praktikus tippek, tanácsok!

A vízitúrázás Magyarországon kedvelt szabadidős sportág, amelynek fő vonzereje a rengeteg változatos hazai folyószakasz. Egy átlagos, négyszemélyes, a célnak megfelelő túrakenut 250 ezer forint körül be lehet szerezni, de sokszor érdemesebb a bérlésre szavazni. A kenuk körülbelül hat méter hosszúak, súlyuk negyven-ötven kilogramm.

TÚRAKENU. A hajókat a könnyű szerkezet sérülékennyé teszi, így a parton nagy óvatossággal kezeljük. Semmiképp sem üljünk rá vagy lépjünk bele, mert kárt tehetünk a szerkezetükben. Ha szállítani kell, emeljük, még véletlenül se csúsztassuk a földön. Indulás előtt vizsgáljuk át alaposan, különös tekintettel a törésekre, lyukakra. A kenuk első és hátsó részén vízmentes rekeszek találhatóak, ezek biztosítják, hogy borulás esetén ne süllyedjen el a hajónk.

Figyelemmel kell lenni a belső sérülésekre is: a kiálló szálkák, a töredezett lakk, a kiálló üvegszálas anyag is kellemetlen sérüléseket okozhat.

Beszálláskor ügyeljünk arra, hogy egyenletesen terheljük a kenut, ellenkező esetben könnyen felborulhatunk. A hátsó ülés a kormányos helye, ő szálljon be elsőként, majd tőle szépen előre haladva töltsük meg a hajót. A padokon sose üljünk egynél többen, és ameddig nem találtuk meg az egyensúlyt, ne nagyon csúszkáljunk jobbra-balra. A hajó az ideális súlyelosztás miatt legyen kissé farnehéz, s lehetőleg ne a legnehezebb evezős üljön előre, mert a hajó folyamatosan forogni akar, s ez jelentősen megnehezíti a kormányos dolgát. Egy kenu általánosságban akkor nincs túlterhelve, ha a legalacsonyabb pontja és a vízfelszín között legalább 30 centiméter a távolság.

FELSZERELÉS. Aki már életében legalább egy vízitúrán járt, nagyon jól tudja, mit ajánlott és mit teljesen felesleges magunkkal vinni. A legfontosabb a nap elleni védelem, erre a célra ne sajnáljuk a hosszú ujjú, de jól szellőző pólót és nadrágot – kifejezetten előnyös, ha gyorsan száradnak. Cipők terén is hasonlóak a szempontok. Papucsban is nyugodtan evezhetünk, ez egyedül akkor jelenthet gondot, ha ki kell lépni a hajóból, és át kell emelni azt a folyó egy szakaszán, ha esetleg fennakadt.

Többnapos túra esetén akkor járunk a legjobban, ha a lehető legtöbb holmit be tudjuk pakolni az evezős túrát kísérő autóba. A nálunk maradó, kenuba szánt felszerelés tárolására a vízhatlan hátizsákok, valamint a műanyag hordók alkalmasak.

Bármelyiket választjuk is, az előnyük ugyanaz. Borulás esetén fenn maradnak a víz felszínén, a bennük lévő tárgyak pedig nem áznak el. Persze érdemes mindegyiket előzetesen a hajótesthez rögzíteni, hogy borulás után ne vigye el a víz. Hogyha olyan terepre megyünk, ahol gond lehet a navigálással, érdemes egy okosórát vagy egy GPS-készüléket beszerezni, amelyre az előzetes útvonalat feltöltve könnyen ellenőrizhetjük, hogy milyen tempóban haladunk, éppen merre tartunk, és mennyi van még hátra a szakasz befejezéséig.

SZABÁLYOK. Ugyan mentőmellényt az úszni nem tudók mindenképpen kapnak, vízitúrára csak akkor menjünk, ha tényleg tudunk úszni. Aki a hajóba ittas állapotban száll be, nemcsak a saját, hanem társai testi épségét is veszélyezteti. A koccintásokat tehát inkább hagyjuk meg a túraszakasz sikeres teljesítése utánra. Ha elfáradunk evezés közben, álljunk meg. A kenuban tilos felállni, azzal ugyanis borulást idézhetünk elő. Nem érdemes a hajóból a vízbe ugrani sem. Ha hosszabb túrára megyünk, és ismeretlen folyószakasznál álltunk meg, ne egyedül menjünk fürdeni. Kijelölt hajózási útvonalon, munkagépek közelébe és mindenhol, ahol azt tiltó tábla jelzi, hanyagoljuk a fürdést. Viharban, villámlásban gyorsan kössünk ki a parton, és húzzuk partra a hajót, hogy ne tudja elvinni a víz.

TÁBOROZÁS. Ha többnapos kenutúrára vállalkozunk, fontos vigyázni a hajó állapotára. Kikötés után még a parton takarítsuk ki, ehhez egy szivacs nagy segítségünkre lehet.

A hajóba száradt kosz és a folyamatosan halmozódó szemét eltávolításával sokat tehetünk komfortérzetünk javításáért. Abban az esetben, ha a hajó tárolója nincs közvetlenül a parton, és emiatt cipelni kell, a csomagokat először mindig vegyük ki belőle.

A kenut fejjel lefelé érdemes tárolni, így védekezhetünk az eső ellen. Ezt követően verjük csak fel a sátrakat, s helyezzük biztonságba személyes holminkat. A táborozáshoz érdemes sík, magasabban fekvő területet választani, ezzel védekezhetünk egy váratlan éjszakai vízszintemelkedés ellen. Másnap, a továbbindulás előtt alaposan szárítsuk ki a sátrat.

KOMFORTSZINT. A túrákat általában négy típusba lehet sorolni kényelmi szempont szerint: nomád, félnomád, komfortos, összkomfortos.

A nomád túrákra lényegében csak a hajót béreljük ki, minden másról magunknak kell gondoskodunk. Ez pénzügyileg olcsónak tűnhet, de ténylegesen csak a nagyon tapasztalt túrázóknak éri meg.

A félnomád túrákon a szervezők a túranap végén a vacsorát – mondjuk egy bográcsozást – magukra vállalják, de ezt leszámítva ugyanúgy ránk hárul minden. A komfortos túráknál minden túrázó a hajóban viszi a csomagját, de a napi egyszeri meleg étel biztos, és legalább minden második nap fürdési, tisztálkodási lehetőséget is biztosít a szervező. Az összkomfortos túrákon szinte minden teher lekerül rólunk: csomagjainkat külön autó szállítja, a vacsora mellé reggeli is jár (általában valamilyen étteremben), a csoportot pedig túravezető segíti. Ide tartoznak az úgynevezett csillagtúrák is, amikor a túrázók egy fix táborhelyről fedezik fel a folyószakaszokat, majd a szervezők busszal mindennap visszaviszik őket a bázisra.

Ha tudatosan választunk a lehetőségek közül, a vízitúrázás egészen biztosan maradandó élményt nyújt.

Dunától Tiszáig: előnyök és veszélyek

Kajakot vagy túrakenut szinte bármelyik kajak-kenu klubnál lehet bérelni, de ellátogathatunk vízparti megállóhelyekre, az ottaniak is biztosan a segítségünkre lesznek. Ha első alkalommal szállunk vízre, elmondják az alapvető tudnivalókat, megtanítják, hogyan kezeljük a lapátot és irányítsuk a hajót. Az első evezési élményt érdemes nyugodt vízen megszerezni. Holtágat keressünk, egy olyan helyet, amely nem az adott folyó fő medre. A Szigetköz remek helyszín az első csapások megtételére, könnyen találhatunk olyan bázist, ahol hajót adnak, és egy kis tapasztalattal már nyugodtan csatlakozhatunk szervezett túrákhoz is.

Ha nem okoz problémát a hajó irányítása, feltétlenül vegyük célba Budapest környékét. A Ráckevei- és a Soroksári-Duna-ágon szabályozott a vízszint, lényegében kockázat nélkül evezhetünk. De bérelhetünk hajót akár a Római-parton is. A Duna egyes szakaszain azért nem árt vigyázni, főleg, ahol a folyó különösen széles és gyors folyású. A nagy hajók által keltett hullámok a gyakorlottabbaknak is problémát okozhatnak, így a belvárost lehetőleg kerüljük el, a Szentendrei-Duna-ág viszont nyugodt szívvel ajánlható bárkinek.

A Körösök vidéke ugyan kevésbé kiépített, ettől függetlenül maradandó élményt nyújt. Szarvas és környéke nagyon népszerű, mint ahogyan a Tisza holtágai is kedveltek.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tippek a túrahátizsák könnyítéséhez
Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.