Szórakozásnak indult, nagy sikerrel zárult

A 37. Lidl Balaton-átúszás női győztesét, Betlehem Dorkát nagyon meglepte a végeredmény, a 2001-es születésű versenyző ennek ellenére a tanulásra szeretne koncentrálni és pszichológia szakra felvételizne.

Olvasóink közül nagyon sokan ismerhetik Késely Ajna nevét: 17 éves, Európa-bajnoki ezüstérmes klasszisunk elindult a 37. Lidl Balaton-átúszáson, ám a győzelmet nem ő szerezte meg, hanem kortársa, a szintén 2001-es születésű Betlehem Dorka.

Risztov Éva 2016-ban felállított 1:00:50-es pályacsúcsa ugyan messze volt, ám Betlehem 1:14:53-as idején sincs mit szégyelleni, főként, hogy több mint két percet vert rá Késelyre.

„Nagyon meglepett a végeredmény – elevenítette fel a szombati eseményeket portálunknak a Zalaegerszegen úszó lány. Nem nagyon készültem rá, mivel az országos versenyeimnek vége lett, úgy álltam oda, hogy leúszom a távot szórakozásból.

Két éve is átúsztam már egyszer, az első alkalmat nagyon élveztem, azért határoztam el, hogy másodszor is megpróbálom. Baráti társasággal mentem, nem gondoltam volna, hogy ilyen jól sikerül.

Kellemes csalódás volt, hogy megelőztem Ajnát, azt gondoltam, sokkal jobb időt úszik nálam, mert jobb a technikája és nagyobb az állóképessége. Aztán megláttam az összesítést…”

fotó: Zalai Hírlap/archív

A nyertes szerint a víz hőmérséklete tűrhető volt, a hullámokat kicsit nagynak találta, továbbá az utolsó százötven méteren már hidegnek érezte a habokat. Betlehem Dorka májusban a nyílt medencés hosszútávúszó országos bajnokságon harmadik lett az U18-U19-es korcsoportban 10 kilométeren (akkor úszott nyílt medencés versenyen első ízben ilyen távon), talán nem meglepő, hogy leginkább hosszú távokon érzi jól magát, rövid távon nem tudja elérni a megfelelő sebességet.

Érdekesség, hogy nemcsak ő, hanem testvére is úszó, Dávid sokszoros korosztályos országos bajnok, mi több, 2018-ban a nyílt vízi junior-világbajnokságon harmadik helyen zárt ötezer méteren. De van esetleg valami családi hagyomány Betleheméknél, hogy így alakult?

„Nincs, senki sem volt úszó nálunk a családban – mutatott rá Betlehem Dorka. Anyukámék olvasták, hogy a babaúszás nagyon jót tesz, ezért elhatározták, hogy elvisznek minket úszni. Akkor még csak az egészségünk miatt vittek, aztán az edzők és az oktatók látták, hogy jól úszunk és a technikánk is rendben van.”

A jövőre érettségiző fiatal hölgy 2020-ban szeretne elindulni az országos versenyeken medencében és nyílt vízen is, utóbbi kategóriában célja a dobogós helyezés kivívása. Ennek ellenére nem tervez hosszú időt a vízben tölteni.

„Nem tudom magam elképzelni úszóként – tette hozzá Betlehem Dorka. A tanulásra szeretnék koncentrálni, érettségi után Budapesten vagy Pécsen tanulnék pszichológiát. Megpróbálom azért a sportot és a tanulást együtt csinálni, majd meglátom, hogy bírom. Az biztos, hogy a Balaton-átúszáson jövőre is elindulok, a szervezés nagyon jó volt és a körülmények is elfogadhatók, úgyhogy nagyon élveztem az ideit.”

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A nehézségek ellenére remek győzelmet aratott Balatonfüreden Beda Szabolcs
Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a tésztáról
Tizennyolc magyar futó ért célba a Spartathlonon
Megdőlt Janisz Kurosz rekordja a Spartathlonon, két magyar a top tízben
Három magyar az első tizenegyben a Spartathlonon szombat este

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.