Az úszás más lesz, mint eddig volt

Az óvatos lazítás időszakában érdemes türelmesnek lenni, s muszáj az uszodában is minden egészségügyi előírást betartani.

A korlátozások óvatos lazításának időszakát éli Ausztria. A koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú intézkedéseket fokozatosan feloldják, kinyithatnak az edzőtermek, valamint a strandok is. De mi a helyzet az úszóiskolákkal? Erre a kérdésre igyekezett választ találni a bécsi székhelyű Der Standard című lap Christoph Doczy oktató segítségével.

„A jogi helyzetünket egyelőre nem tisztázták – nyilatkozta a tapasztalt úszó- és triatlonedző. – Nem tudjuk, hogy a május végi strandnyitással együtt az úszásoktatás is elkezdődhet-e, és ha igen, milyen feltételek mellett. Azt tapasztaljuk azonban, hogy óriási igény van az oktatásra, az emberek igenis úszni akarnak.”

Adva van a kérdés, miként hódolhatnak (sport)szenvedélyüknek azok, akik megszokták, hogy az országban mindig pezsgő a szabadidősport-élet, s ahol fiatal és idős egyaránt híve a testmozgásnak.

„Az egyébként is kis létszámú csoportjainkat tovább szűkíthetjük – javasolta Christoph Doczy. – Úgy érzem, hogy a kellő távolságot is tarthatjuk egymástól a vízben.

Egyedül a gyerekeknek és kezdőknek szervezett tanfolyamok esetében lehetnek nehézségek. A kicsik nem szoktak hozzá ahhoz, hogy távolságot tartanak kortársaiktól.

A kezdők esetében pedig fokozott figyelemre, sokszor pedig beavatkozásra van szükség.”

Az úszóoktató azt tapasztalta, hogy sokan inkább a nyílt vizeket keresték és keresik, a bécsi Öreg-Duna kedvelt úti cél lett. A szakértő azonban figyelmeztet, csak az menjen nyílt vízbe , akinek biztos az úszástudása, vagyis legalább 800 métert tud segítség nélkül krallozva megtenni.

„Aki nem szereti a természetes vizeket, annak most türelmesnek kell lennie – magyarázta a szakértő. – Aki úszni akart, annak már a koronavírus-járvány miatt sem volt egyszerű dolga az uszodákban vagy strandokon. Hozzá kell szokni, hogy az uszodai úszás más lesz, mint eddig volt. Korlátozni kell az úszók számát, nem verődhetnek csoportokba az emberek a medence partján. Mindenkinek figyelnie kell a távolság megtartására, a gyorsabb úszót pedig minden esetben előre kell engedni.”

Christoph Doczy azt javasolja, hogy aki még elkerüli a medencéket, eddze rendszeresen az izomzatát, és nem árt, ha fejleszti az állóképességét. Csak figyeljünk a terhelésre, mondván, aki egy órát tud úszni, az nem azt jelenti, hogy egy órát is tud futni. A legjobb alternatív edzéslehetőség a kerékpározás, a szervezetnek azonban ez esetben is időt kell adni az átálláshoz.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Heti aktuális: Brutálfutás Nyáregyházán
Vitorlással menekült a járvány elől
Tekerés után taco, a nap fénypontja
Megoldódott volna a Djatlov-rejtély?
Világrekord a kerti székből felállva

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Kalandra fel: menő mászóbirodalmak
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.