Eddzük a pszichénket is!

Az elme ugyanolyan, mint egy izom, amennyiben rendszeres tornáztatásra és regenerációra van szüksége – főleg a stresszes, év végi időszakban.

Az ünnepek idején se feledkezzünk meg a testmozgásról. Igyekezzünk időt szakítani rá, hogy két lakoma között – a morzsák felcsipegetése helyett – megdolgoztassuk némiképp az ízületeinket. Az osztrák Kronen Zeitung azonban rámutatott, sokaknak annyi stresszel jár a karácsonyi időszak (is), hogy nemcsak a testi, hanem a szellemi felfrissülésről is muszáj (lenne) gondoskodniuk. Márpedig ez a kettő nem feltétlenül kapcsolódik össze.

 

Hajlamosak vagyunk megfeledkezi vagy tudomást sem szerezni arról, hogy a pszichénk ugyanolyan, mint egy izom: rendszeres edzésre és regenerációra van szüksége. Csak így maradhatunk minden tekintetben erősek és kitartók. De mit jelent ez a gyakorlatban?

„A mai, állandó elérhetőségre kényszerítő, munkaközpontú világban sajnos cseppet sem megszokott, hogy valaki célzottan igyekszik szüneteket beiktatni és kizárólag a mentális állapotjavításra összpontosítani” – mondta Hubert Neuper sportmenedzser, korábbi síugró, akinek a burnout, azaz a kiégési szindrómával kellett megküzdenie.

„Már sportolóként megtanultam, mennyire fontos, hogy mindenekelőtt az elmét kell rendbe hozni – folytatta. – Ez csak különböző gyakorlatok segítségével lehetséges, amikor a légzésre koncentrálok. Kiégtem, de aztán rájöttem, hogy szemléletváltásra van szükségem. Persze ez nem megy egyik napról a másikra.”

Tartsuk szem előtt, hogy

  • aki megvonja a szervezetétől a nyugalmat, az elméjét is túlterhelheti
  • ne féljünk, inkább nézzünk szembe a problémáinkkal
  • érdemes reggelente nyújtó- és légzőgyakorlatokat végezni
  • igyekezzünk folyamatosan, felváltva „tornáztatni” és pihentetni az elménket

 

Ha csakugyan nagy a baj, önmagában aligha elegendő, ha egy-két légzőgyakorlatot végzünk, sok esetben stresszkezelési tréning szükséges. A szakértő azt javasolja, hogy a rendszeres sportolás mellett próbáljunk egészségesen vagy – ami ez idő tájt nemegyszer jelentős erőpróbát jelent – mértékkel táplálkozni.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.