Fürdés helyett úszás

A szakember szerint az osztrákok többsége rossz technikával igyekszik előrehaladni a vízben, ezzel többet árt a szervezetének, mintsem használ. Mit lehet hát tenni?

Sokakat szabadba csábít a friss, téli levegő, vannak azonban, akik nem szívelik a zimankót. Nekik sem kell lemondaniuk a testmozgás öröméről, odahaza vagy edzőteremben is alaposan megdolgoztathatják ízületeiket. Sőt az sem ördögtől való gondolat, hogy az ember télvíz idejére uszodabérletet váltson magának, és előkaparja a szekrényből az úszódresszét.

Az úszás egészséges – már csak annál az egyszerű oknál fogva is, hogy sokkal jobb, mintha semmittevéssel töltenénk szabadidőnk jelentős részét. A bécsi központú Der Standard című lap ugyanakkor arra figyelmeztet: a legtöbb osztrák helytelen technikával úszik, ezért adott esetben többet árt az egészségi állapotának, mintsem használ.

Az összeállítás szerzője, Franziska Zoidl nekiszegezte a kérdést Christoph Schmidt úszóedzőnek, hogy mennyire úsznak jól az osztrákok. A szakember meglepő válasszal szolgált:

„Kezdjük az úszás meghatározásával! A legtöbb osztrák ugyanis ha medencébe száll, nem úszik, hanem fürdik. Egy átlagos osztrák helytelen mellúszótechnikával igyekszik előrejutni, ezt bárki láthatja, aki alaposabban körülnéz az uszodák medencéinél.”

Mi jelenti az úszóedző szerint a gondot?

  • a helytelen technikával végzett „úszkálás” nem teszi ki kellő ingernek a szervezetünket, ezért csekély hatással van a szív- és érrendszerre, ennélfogva Schmidt szerint felesleges időpocsékolás
  • a helyes mellúszás valójában kimerítő, ha azonban a fejünket folyamatosan a víz felett tartjuk, túlságosan megerőltetjük a gerincünket, s ez hátfájáshoz vagy súlyosabb problémákhoz is vezethet
  • a békák lábtempóját utánzó mozdulatsor főleg a térdízületeket terheli meg, egy ortopéd szakorvos alighanem rögtön azt mondaná, hogy ne alkalmazzuk

„Aki valóban úszni szeretne, és nem csak fürdeni – folytatta Christoph Schmidt –, annak érdemes mindenekelőtt a krallozás technikáját elsajátítania. Összetett feladat, ugyanakkor bármilyen korban megtanulható, a legidősebb tanítványom hetvenkét esztendős.”

A krallozás a gyors- és hátúszás lábtempója, s elsőként ausztrál úszók alkalmazták. A lábak lefeszített lábfejjel történő, váltakozó, fel- és lefelé irányuló mozgását jelenti. A mozdulatsor bizony fröcsköléssel jár, ügyeljünk tehát arra, hogy ne zavarjunk meg közben másokat.

Az edző azt javasolja, hogy heti egyszer ússzunk, egyszer pedig végezzünk erőfejlesztő és törzserősítő gyakorlatokat. A hét hátralévő napjain – szabadidőnkben – fokozhatjuk a ruganyosságunkat, valamint a mozgékonyságunkat is.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.